Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
16. 11. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

Natisni članek

stanovanja DUTB

Sreda, 16. 11. 2016, 11.14

6 let, 12 mesecev

Kdo je kupec poslovno-stanovanjske soseske v Mengšu

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Nedokončan poslovno-stanovanjski objekt v središču Mengša, ki je zaradi stečaja investitorja MTB Invest več let sameval, bo v kratkem dobil novega lastnika.

Koliko bo podjetje Apolonij odštelo za kompleks, v katerem je 80 stanovanj, več trgovskih prostorov in podzemna garaža, za zdaj uradno ni znano (Foto: spletna stran DUTB).  | Foto: Koliko bo podjetje Apolonij odštelo za kompleks, v katerem je 80 stanovanj, več trgovskih prostorov in podzemna garaža, za zdaj uradno ni znano (Foto: spletna stran DUTB).

Od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je objekt prevzela konec lanskega leta, ga je kupilo lokalno podjetje Apolonij iz Kamnika. To se v glavnem ukvarja z geodetsko dejavnostjo, med njegovimi največjimi naročniki pa je po naših informacijah Petrol.

Poleg tega se ukvarjajo tudi s prodajo nepremičnin, vendar gre za razmeroma majhnega igralca na slovenskem trgu. Trenutno iščejo kupca za nekaj deset zemljišč, stanovanj in poslovnih prostorov, večinoma na širšem območju Domžal in Kamnika.

DUTB zahtevala 6 milijonov evrov

Koliko bo moral Apolonij plačati za kompleks, v katerem je 80 stanovanj, več velikih in manjših trgovskih prostorov ter podzemna garaža, zaenkrat še ni znano. Po dostopnih informacijah pa so v DUTB zanj pričakovali najmanj šest milijonov evrov.

Tega denarja nima ne Apolonij ne kakšno z njim povezano podjetje. Konec lanskega leta je imel namreč za dober milijon evrov premoženja in vsega 29.000 evrov kapitala. Apolonij, ki je v lasti Franca Kališnika, je lani ustvaril nekaj več kot dva milijona evrov prihodkov.

Kdo financira posel in ali je v ozadju nakupa nepremičnine v Mengšu morda kdo drug, se bo pokazalo v nekaj mesecih, ko bo posel uspešno zaključen. Po naših informacijah so nekateri interesenti želeli objekt spremeniti dom za starostnike.

Za komentar smo se obrnili na podjetje Apolonij, ki ga vodi Irena Kleindienst. Njihova pojasnila še čakamo.

Stečaj MTB ustavil dokončanje projekta

Izgradnja poslovno-stanovanjskega objekta v Mengšu se je odvijala ravno v obdobju po izbruhu finančne in gospodarske krize, ki je pokopala večino velikih slovenskih gradbenih podjetij. Tudi investitorja MTB Invest, ki je bil v lasti mariborskega gradbinca MTB. Ta je projekt leta 2010 pripeljal do četrte gradbene faze, po tistem pa se je zadeva ustavila.

Nepremičnino so prvič poskušali prodati že leta 2013. Na več javnih dražb, ki jih je razpisala stečajna upraviteljica MTB Investa, se je odzvalo kar 15 potencialnih kupcev, vendar so zanjo ponudili premalo. Na koncu je objekt prevzela DUTB. Podržavljeni banki NLB in Probanka, ki sta financirali gradnjo, sta namreč nanjo prenesla slabe terjatve.

Ne spreglejte