Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
10.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

nadzorni svet Damjan Belič Lidia Glavina Kad SDH

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 10.51

6 let, 6 mesecev

Koga bi hrvaški Adris v Savi Re

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo v teh dneh odločal o imenovanju novega predsednika uprave s polnim mandatom.

Seja nadzornikov SDH bi po naših informacijah sprva morala biti danes, vendar so jo prestavili. Neuradno zaradi neusklajenosti znotraj koalicije.

Glavna kandidatka za vodenje SDH, ki upravlja milijardno državno premoženje, je Lidia Glavina. Ta je do zdaj opravljala funkcijo začasne predsednice uprave. Ni še jasno, ali bo imenovan tudi tretji član uprave. Glavni kandidat za ta položaj je Matevž Marc, nekdanji član uprave Save

Odloča okrnjen nadzorni svet

Glavna kandidatka za vodenje SDH je Lidia Glavina. | Foto: STA , Glavna kandidatka za vodenje SDH je Lidia Glavina. Foto: STA , O imenovanju bo odločal okrnjen nadzorni svet SDH, ki bi moral po zakonu imeti pet članov, ima pa le še tri. Vodi ga odvetnik in stečajni upravitelj Damjan Belič, v njem pa sedita še Duško Kos iz Studia Moderna in Barbara Smolnikar iz NLB Vita.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman vladi še ni predlagala novih članov nadzornega sveta SDH. Do 20. januarja, ko se je iztekel razpis, se je nanj prijavilo 17 kandidatov. To je priložnost tudi za korenitejšo prevetritev nadzornega sveta, saj naj bi bilo v vladnih krogih več nezadovoljstva predvsem z Beličem.


Preberite več:

Ali je prvi nadzornik državnega premoženja zamolčal pomembna lastništva podjetij iz preteklosti?


SDH v tem letu čaka več pomembnih kadrovskih odločitev na področju upravljanja podjetij. Izteka se namreč mandat članov nadzornih svetov v družbah, v katerih ima država pomemben ali prevladujoč delež. To so Zavarovalnica Triglav, Petrol, Telekom Slovenije in Sava Re. V zakulisju poteka intenziven spopad za razdelitev položajev. 

Hrvaški Adris si želi v nadzorni svet Save Re

Na primer v Savi Re, kjer je hrvaška Adris Grupa kot druga največja lastnica predlagala kar dva svoja kandidata, med njimi Petra Kraljiča, nekdanjega direktorja podjetja McKinsey, ki je svetovalec največjega lastnika Adrisa Anteja Vlahovića. Predlagana sestava za skupščino bo znana že v teh dneh.

Nadzorni svet SDH vodi odvetnik in stečajni upravitelj Damjan Belič. | Foto: STA , Nadzorni svet SDH vodi odvetnik in stečajni upravitelj Damjan Belič. Foto: STA , Adris je pred skupščino krepil dogovore z drugimi manjšinskimi delničarji o oblikovanju bloka lastnikov, ki bi podprli ustrezno listo kandidatov. Ali bo na njej tudi Andrej Kren, predsednik uprave družbe FMR, ki je na zadnji skupščini nasprotovala razrešitvi nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave Zvonka Ivanušiča, bo znano v kratkem.

O imenovanju nadzornikov SDH bo imel sicer zadnjo besedo državni zbor.

Ta teden se bo popolnila tudi uprava Kapitalske družbe (Kad). Pridružil se ji bo Gregor Bajraktarević iz Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je bil na ta položaj imenovan sredi decembra. Glavna naloga uprave, v katero je bila nedavno imenovana Goranka Volf, vodi pa jo Bachtiar Djalil, bo preoblikovanje Kada v demografski sklad.


Preberite več:

Rezerva za pokojnine ali spopad elit za milijardno premoženje


 

Ne spreglejte