Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
14.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet PR članek

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 14.02

2 meseca, 2 tedna

Kdo (ali kaj) je tehnološki višek?

Oglasno sporočilo

Strah in trepet naših prednikov, pojem tehnološki višek, se po zaslugi epidemije in njenih posledic prepričljivo vrača v naš vsakdanjik. Preberite, kaj sploh pomeni, za koga je aktualen in kakšne posledice prinaša za najpomembnejši dohodek večine Slovencev – mesečno plačo.

12 media, prvna pomoč | Foto:

Ni treba poudarjati, da je epidemija temeljito spremenila naš vsakdanjik. Z njo in z ukrepi za omejevanje je povezanih toliko stvari, da komaj verjamemo, kako zelo se naše življenje lahko spremeni v malo več kot letu dni. Močno pa vpliva tudi na gospodarstvo in prek njega na trg dela.

Tehnološki višek predstavljajo delavci, ki jih delodajalec ne potrebuje več. Trenutno najbolj aktualen vzrok za to je seveda zmanjšanje obsega poslovanja (zaradi upada naročil, prenehanja delovanja poslovnih partnerjev itd.) in posledično upad prihodka na ravni podjetja. Če pride tako daleč, da delodajalec ne more več izplačevati plač in prispevkov, govorimo o likvidnostnih težavah podjetja.

Odpoved delovnega razmerja: tehnološki višek

Če delodajalec ne more zagotavljati dovolj dela za vse zaposlene, bo lahko nekatere od njih (t. i. tehnološki višek) odpustil. Gre za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, pri kateri mora delodajalec nedvoumno in natančno pojasniti dejanski razlog odpovedi. V tem primeru po ZDR-1 delavcu pripadajo:

  • odpovedni rok,
  • odpravnina,
  • denarno nadomestilo za brezposelnost.

Poenostavimo.

  1. Podjetje ugotovi, da delavec predstavlja tehnološki višek.
  2. Podjetje vroči delavcu odpoved iz poslovnih razlogov.
  3. Teči začne odpovedi rok (najmanj 15 dni in največ 80 dni, odvisno od časa trajanja zaposlitve).
  4. Delavec prejme odpravnino (če je zaposlen več kot leto dni).
  5. Delavec se prijavi na zavod in prejema denarno nadomestilo za brezposelnost.

 

Kdaj po pravni nasvet

Sporazumne rešitve so vedno dobrodošle. A če ne veste natančno, kaj delodajalec predlaga, predvsem pa če menite, da mu ne morete zaupati, se pred podpisovanjem kakršnekoli pogodbe vsekakor odločite poiskati pravno pomoč.

Primer iz prakse:

Za delodajalca je sporazumna odpoved lažja in cenejša možnost, za delavca pa to pomeni, da ne bo upravičen do nadomestila za primer brezposelnosti. Tudi odpovedni rok in odpravnina pri sporazumni odpovedi nista zakonsko zagotovljena. Sporazum namreč temelji na soglasju.

Razumemo, da so pravne situacije za marsikoga stresne in da si ne želi dodatnih skrbi, čakanja in stroškov, zato omogočamo pravni nasvet po telefonu. Izberite storitev Pravnik na dlani.

  • V nekaj minutah vas povežemo z izkušenim pravnikom, 12 media, prvna pomoč | Foto:
  • imate popoln nadzor nad stroški in
  • zagotovljeno zasebnost.

Kot pravijo naši strokovnjaki: če se obrnete na pravo osebo, je 15 minut dovolj, da rešimo veliko večino pravnih težav.

Pokličite 01 280 8000 in povejte kodo SIOL, s katero pridobite dodatnih 5 minut pogovora BREZPLAČNO ob zakupu 10 minut po promocijski ceni 19,90 evra.


Naročnik oglasnega sporočila je 12Media.

Ne spreglejte