Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2014,
13.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Rusija gospodarstvo

Sreda, 19. 3. 2014, 13.39

7 let, 2 meseca

Kako sta se Ukrajina in Rusija zapletli v trgovinsko vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarska aktivnost v Ukrajini se še naprej krči, a to še ne pomeni, da je gospodarstvo v tej nemirni državi na robu kolapsa.

Tako je včerajšnje rezultate ukrajinskega državnega statističnega urada, po katerih se je proizvodnja v Ukrajini februarja v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila še za 3,7 odstotka, komentiral Vasilij Jurčišin, direktor Centra ekonomskih analiz Razumkov.

Po njegovem mnenju iz teh podatkov, ki so celo boljši, kot je bilo mogoče pričakovati, ni mogoče delati daljnosežnih napovedi, kot je ta, da je ukrajinsko gospodarstvo pred zlomom, o čemer na veliko pišejo v ruskem tisku, poroča ruska spletna izdaja BBC.

Če bi verjeli Rusom, bi nas tigri že pojedli "Če verjamemo ruskim pogledom, potem pri nas hodijo tigri z zobmi, velikimi kot sablje, ki nas bodo kmalu vse požrli," se je slikovito izrazil Jurčišin.

Priznava, da ima ukrajinsko gospodarstvo velike težave, ki pa imajo po njegovem mnenju korene v politiki prejšnjega vodstva in nimajo nikakršne povezave s prevratom na Majdanu. Kot pravi, se je že lani ukrajinsko gospodarstvo skrčilo za pet odstotkov.

"Trgovinska vojna v prostotrgovinskem območju" "Čeprav med Ukrajino in Rusijo uradno velja območje proste trgovine, vse od leta 2006 med državama poteka trgovinska vojna," poudarja Jurčišin. Poleg vsem znane plinske vojne omenja še vojno z maslom, mesom, mlekom, vodo, nasploh bi težko našel gospodarsko področje, kjer vojne, ki jo je zakuhala Rusija, ni bilo.

Nemiri niso vplivali na krčenje gospodarstva Kljub pesimističnim napovedim dogodki na Majdanu nisi imeli velikega vpliva na stanje v gospodarstvu. Nasprotno: v štirih mesecih nemirov na Trgu neodvisnosti v Kijevu je bilo zaznati upočasnjeno padanje gospodarske aktivnosti. "Glede na razmere sem pričakoval večji padec," poudarja Vasilij Jurčišin.

Kako se izogniti socialnim napetostim ob nujnem varčevanju? Brez tuje finančne pomoči Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije, potem ko so zaradi spora z Rusijo obljubljene Putinove milijarde padle v Črno morje, Ukrajina ne bo mogla preživeti. A obseg te pomoči bo v veliki meri odvisen od ukrepov, ki jih bo ukrajinsko vodstvo sprejelo doma.

"Čaka nas zelo zahtevno obdobje zmanjševanja javnih izdatkov," napoveduje začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki pravi, da se bo primanjkljaj ukrajinskega državnega proračuna moral prepoloviti.

Vasilij Jurčišin meni, da se nova začasna vlada lahko izogne socialnim napetostim tudi ob ostrih rezih za uravnoteženje državnega proračuna. Pri tem poudarja, da je nujno premišljeno krčenje javnih izdatkov, in ne kar vse povprek, predvsem pa ne bi smeli posegati v državne podpore najbolj revnim in socialno šibkim prebivalcem, za rusko izdajo BBC sklene ukrajinski analitik.

Ne spreglejte