Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
17.23

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

Silvo Berdajs Slovenske železnice Albert Pavlič sindikat

Četrtek, 29. 3. 2018, 17.23

6 let, 1 mesec

Kako Silvo Berdajs grozi ljudem na SŽ: "Sf...l te bom kot psa!" #posnetek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Silvo Berdajs | Foto STA

Foto: STA

Na Siol.net objavljamo posnetek pogovora, v katerem Silvo Berdajs grozi enemu od zaposlenih v družbi SŽ - Potniški promet, ker ta v sindikalni vojni ni želel prestopiti v njegov tabor. Posnetek potrjuje dolgoletne neuradne informacije, da je Silvo Berdajs resnični šef železnic, ki odloča tudi o tem, kdo bo dobil in izgubil službo.

Vojna med Silvom Berdajsom in Albertom Pavličem, vrsto let dvema najvplivnejšima sindikalistoma na Slovenskih železnicah (SŽ), dobiva nove razsežnosti.

V uredništvu Siol.net smo namreč pridobili posnetek telefonskega pogovora, v katerem Silvo Berdajs odkrito grozi enemu od članov sveta delavcev v družbi SŽ - Potniški promet. 

Gre za Antona Škrajnarja, ki je vrsto let veljal za tesnega zaveznika Alberta Pavliča, sredi meseca pa se je odločil prestopiti v tabor Silva Berdajsa. Nato si je ponovno premislil, s čimer si je nakopal jezo Silva Berdajsa, predsednika sveta delavcev kapitalsko povezanih družb SŽ in generalnega sekretarja sindikata strojevodij. 

Mesec dni vojne na SŽ

Poročali smo, da za zdaj na fronti precej bolje kaže Berdajsu. 

Albert Pavlič | Foto: STA , Albert Pavlič Foto: STA , V svojem taboru ima svete delavcev v štirih družbah iz poslovnega sistema: matični družbi SŽ, Vleki in tehniki (SŽ - VIT), SŽ - Infrastrukturi in Prometnem inštitutu. Berdajs obvladuje tudi zaposlene v Železničarskem gradbenem podjetju (SŽ - ŽGP), po razrešitvi Alberta Pavliča pa je Berdajs za delavsko direktorico SŽ postavil Nino Avbelj Lekić, članico SDS.

Čeprav sta v taboru Alberta Pavliča, zdaj predsedniku sindikata železničarjev, ostala sveta delavcev Tovornega in Potniškega prometa, je več ljudi iz teh organov v zadnjih tednih iz različnih razlogov prestopilo na stran Silva Berdajsa. 

V teh družbah se je tako začelo preštevanje vodilnih predstavnikov zaposlenih, ki so morali čez noč izbirati med nekoč enotnima taboroma. 

Zakaj objavljamo posnetek

Berdajsu je skoraj uspelo. Če bi mu namreč uspelo na svojo stran spraviti še Antona Škrajnarja, bi dobil prevlado v svetu delavcev SŽ - Potniškega prometa, ki ga zdaj vodi Benjamin Ornik, Pavličev človek. 

A Škrajnar je podpis podpore pod zahtevo za sklic seje in Ornikovo razrešitev umaknil. Zaradi tega je bil deležen več groženj. 

Posnetek, ki smo ga pridobili iz zaupnih virov blizu SŽ, objavljamo zaradi javnega interesa. Razkriva namreč prakse delovanja na Slovenskih železnicah, ki so v izključni lasti države. Ta je poslovni sistem s 7.400 zaposlenimi pred sedmimi leti rešila pred stečajem. Leta 2015 pa je Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec premoženja v lasti države, v SŽ vplačal 110 milijonov evrov novega kapitala.

Berdajsova izbira za Pavličevo naslednico je Nina Avbelj Lekić (levo). | Foto: STA , Berdajsova izbira za Pavličevo naslednico je Nina Avbelj Lekić (levo). Foto: STA ,

Kaj razkriva posnetek

Iz posnetka je razvidno, da:

  • Berdajs pri "prepričevanju" predstavnikov zaposlenih na SŽ, naj prestopijo v njegov tabor, uporablja odkrite grožnje in ustrahovanja. Škrajnarju večkrat napove, da "ga bo sf...l kot psa" in da bo o tem obvestil vse v njegovem okolju in kraju. "Vse bom naredil, da te fu... ven iz službe," mu zagrozi Berdajs. Pri tem ponovi, da ga "bo sf...l kot psa, če se bo potegnil nazaj".
  • ima Berdajs veliko moč v SŽ. O tem se na železnicah odkrito govori že skoraj dve desetletji, posnetek pa te informacije potrjuje.
    S tem se pohvali celo sam Berdajs. "Albert nima nobenih pozicij več, jaz imam pa vse in ti lahko naredim vse," je s povišanim tonom Berdajs poudaril v pogovoru, v katerem je dal jasno vedeti, da je on tisti, ki odloča o vsem na železnicah.
  • si Berdajs podporo kupuje na različne načine – bodisi s funkcijami bodisi z drugimi ugodnostmi. Z zaposlenimi očitno komunicira po logiki, ali si z mano ali proti meni. "Da boš vedel, kaj sledi. /.../ Če boš pri meni, te bom ščitil kot boga. Če boš pri Albertu (Pavliču, op. a.), pa te bom sf...l kot psa," v posnetku grozi Berdajs. Škrajnarju, ki naj bi mu pred tem ponujal položaj delavskega direktorja družbe SŽ - Potniški promet, celo odkrito napove, da na SŽ "ne bo šel niti za snažilca", saj ga bo spravil iz službe.

Berdajs: Ne drži, da komurkoli grozim

Berdajs je danes odločno zanikal, da bi komurkoli od zaposlenih grozil. Na izrecno vprašanje, ali je komu od zaposlenih grozil z izgubo službe, je odgovoril, da to ne drži. 

Silvo Berdajs in Albert Pavlič | Foto: Siol.net/ A. P. K. Silvo Berdajs in Albert Pavlič Foto: Siol.net/ A. P. K. Iz njegovih pojasnil je mogoče razbrati, da za obstoj posnetka ve, a pogovora s Škrajnarjem, ki ga je omenjal le kot "enega prijatelja", ni želel komentirati. 

Berdajs se ne strinja s tem, da bi se ga zaposleni bali. "Na vseh svojih funkcijah sem vedno spodbujal razprave. Povedal sem svoje mnenje, nikomur pa nisem zameril, če je imel drugačno. S tem je imel veliko večje težave Albert Pavlič," je poudaril Berdajs. 

Mes: Sprožili bomo disciplinske ukrepe

Generalni direktor SŽ Dušan Mes je sporočil, da je obsojanja vredno, da je pogovor prišel v javnost. "Obsojanja vredna sta tudi način in ton pogovora. Proti vsem vpletenim bomo sprožili disciplinske ukrepe," še pravi Mes.

Ne spreglejte