Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

9

Natisni članek

preiskava zdravstvo

Torek, 19. 12. 2017, 13.11

6 let, 4 mesece

Kako naj bi velik dobavitelj zdravstvene opreme ogoljufal banko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

9

Mikro Polo | Foto STA

Foto: STA

V preiskavi mariborskih kriminalistov se je po naših informacijah znašel eden od večjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu, podjetje Mikro +Polo iz Maribora v lasti družine Podgornik.

Po daljši preiskavi so ugotovili, da so namerno povzročili stečaj predhodnega podjetja, s čimer so banko oškodovali za več kot šest milijonov evrov. Vse posle so leta 2011 prenesli na novo podjetje, ki se danes imenuje Mikro +Polo.

"Družbeniki in direktor novoustanovljene družbe so medsebojno povezane osebe in so bili družbeniki tudi prvotne družbe," so sporočili s policijske uprave Maribor.

Policija na Mestna občina Ljubljana, december 2015 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem je osumljen družbenik in direktor. Po dostopnih podatkih gre za Vojka Podgornika. Gre za nekdanjega dolgoletnega prvega moža tega družinskega podjetja, ki ga daj vodi njegov nečak Marko Podgornik.

Vojku Podgorniku očitajo, da je poslabšal premoženjsko stanje podjetja, tako da je v celoti prenesel posle na novoustanovljeno podjetje. S tem je podjetje postalo nesposobno za poplačilo obveznosti do banke. Pred stečajem je spremenil ime podjetja in pod novim imenom predlagal njegov stečaj.

Marko Podgornik je potrdil, da je bila pri njih opravljena kriminalistična preiskava. "Prepričani smo v nedolžnost, kar bomo na sodišču tudi dokazali," je pojasnil za Siol.net.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Posle z državo prenesli zunaj dosega rok upnikov

Njihovo novo podjetje Mikro +Polo, ki se ukvarja z dobavo laboratorijskega pribora, opreme, kemikalij in diagnostike, medtem uspešno posluje in ustvarja visok dobiček.

Pomemben del tega so jim prinesli posli z državo. V zadnjih 14 letih je namreč z bolnišnicami in drugimi javnimi ustanovami ustvarila za več kot 80 milijonov evrov poslov. Samo novo podjetje Mikro +Polo je v zadnjih sedmih letih zaslužilo več kot 39 milijonov evrov.

Letos so bralci Večera in člani Štajerske gospodarske zbornice podjetje Mikro +Polo izbrali za najboljše podjetje v Podravju.

Nasedli v nepremičninskem poslu

Staro podjetje Mikro +Polo je šlo januarja 2014 v stečaj, vendar pod novim imenom Vse za laboratorij.

V stečajnem postopku je največji, osemmilijonski zahtevek prijavila banka BKS. Upniki so skupno prijavili za 18 milijonov evrov terjatev. Med njimi je bila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je prevzela posojila od Nove KBM.

Fotografija je simbolična. | Foto: Bor Slana Fotografija je simbolična. Foto: Bor Slana V tistem času je imela družina Podgornik velike težave z nasedlim nepremičninskim projektom.

Po dostopnih podatkih je Mikro +Polo jamčil za posojila podjetja Klass Invest pri BKS. To je imelo v lasti Class Suite hotel v Kranjski Gori, za širitev pa najelo bančno posojilo.

Pri tem projektu je bil partner tudi nekdanji lastnik Veletekstila Anton Maglica.

Leta 2014 je Klass Invest za šest milijonov evrov prodal več zemljišč podjetju Estonles, ki ga obvladuje solastnik Klass Investa. Pozneje je bila prodaja razveljavljena, zemljišča pa je za 1,3 milijona evrov kupilo podjetje e-Solventa Boruta Brinška.

To niso edini nepremičninski posli družine Podgoršek. Po naših informacijah so skupaj z gradbenim podjetjem Stavbar Gradnje gradili dva stanovanjska bloka v Miklavžu na Dravskem polju. Prav projekt gradnje 28 stanovanj za trg naj bi bil usoden za njihovo drugo podjetje. Stavbar je namreč tako kot številna druga gradbena podjetja končal v stečaju.

Danes so v stečaju tudi nekatera druga njihova podjetja, na primer PoloPlus in Klass Invest.

Ne spreglejte