Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
13.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DUTB slaba banka Hoteli Bernardin Miro Cerar vlada ministrstvo za finance

Torek, 2. 6. 2015, 13.42

7 let, 2 meseca

Kaj se dogaja s slovenskimi hoteli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski hoteli: kaj je v petek napovedala in kaj od tega do danes izvedla slaba banka? Odzivi hotelskih družb na enem mestu in kaj poteza slabe banke pomeni za strategijo državnega premoženja.

1. Kaj je DUTB napovedala v petek?

S slabe banke (DUTB) so v petek popoldan sporočili, da prevzemajo lastništvo in upravljanje treh družb, ki se ukvarjajo s turizmom: Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin. S tem naj bi pod okrilje slabe banke prešlo 41 hotelov oziroma slaba tretjina hotelskih zmogljivosti v državi. Po besedah vodilnega Torbjörna Manssona so se za takšen ukrep odločili, ker vidijo prostor za izboljšanje poslovanja. Pozneje naj bi družbe prodali. Kupca po besedah vodstva DUTB še nimajo, neuradno se je v medijih omenjala investicijska Bank of America Merryl Lynch.

Največji delež prevzetih hotelov sicer predstavlja premoženje Save Turizma. V tej družbi je slaba banka s konverzijo (pretvorbo) terjatev v kapital postala 99,05-odstotna lastnica. V slabi banki po besedah Manssona niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki ga je pripravilo in od lanskega novembra vodilo vodstvo Save. Načrt prestrukturiranja so pred tem podprli upniki Save ob podpori DUTB.

2. Od kod slabi banki upravičenost do takšnega ukrepa?

Slaba banka (DUTB) je po zakonu institucija, ki izvaja ukrepe za krepitev finančnega sistema, med drugim skrbi za:

- gospodarno uporabo javnih sredstev, - zagotovitev pogojev za odprodajo kapitalskih naložb države v bankah - in ugotavljanje odgovornosti za nastanek slabih posojil in naložb.

Slaba banka je s prenosom slabih posojil v svoj portfelj postala upnica prekomerno zadolženih družb, tudi tistih, ki so imele v lasti podržavljenih 41 hotelov. Zakon, ki določa ustroj in delovanje DUTB in sklada za stabilnost bank (sklad je namensko premoženje, ki ga upravlja slaba banka), med drugim določa: deleže v gospodarskih družbah, ki so bili preneseni na sklad za stabilnost bank, lahko DUTB proda ali poveča, da bi na ta način dosegla njihovo maksimalno vrednost. DUTB je za upravljanje hotelskih družb ustanovila Družbo za upravljanje premoženja. Ta naj bi združeno in z enega mesta upravljala prevzete hotelske kapacitete.

3. Kakšen je status DUTB po zakonu in kdo nadzira njeno delovanje?

Nadzor nad DUTB v okviru pristojnosti izvaja finančno ministrstvo. Na ministrstvo smo zato naslovili naslednja vprašanja:

- Glede na to, da je za nadzor nad DUTB po zakonu o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank pristojno finančno ministrstvo, ali nameravati zadnjo potezo DUTB vzeti pod drobnogled z vidika ustreznosti/strokovnosti/utemeljenosti? - Zakaj da/zakaj ne? - Če da, kdaj nameravate to storiti in kdaj obvestiti javnost? - Kdo lahko v skladu z veljavno zakonodajo poda predlog za tovrsten nadzor in kdo nadzor izvede? Ali ste morda takšen predlog zaradi odmevnosti zadeve na ministrstvu že prejeli?

To je vse, kar so nam odgovorili s finančnega ministrstva: Seznanjeni smo s potezo DUTB. Ker gre za samostojne poslovne odločitve DUTB, jih ministrstvo ne more komentirati.

4. Kako so se odzvale podržavljene hotelske verige Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin?

V Savi Turizmu so potezo DUTB označili za plenjenje in napovedali pravni boj proti uveljavitvi tovrstnega ukrepa, napovedali so tudi začasno odredbo. Da bosta v Savi Turizmu zaščitila svoje interese, sta napovedala tudi državna SDH in Kad. Sava Turizem je namreč del družbe Sava, v kateri imata SDH in Kad skupno skoraj 30-odstotni lastniški delež. Uspešnost izvedbe napovedanega ukrepa DUTB je odvisna od strinjanja bank upnic. Večina teh, z izjemo Sparkasse, se po poročanju Dnevnika z manevrom slabe banke ne strinja. V društvu malih delničarjev, teh je v Savi nekaj odstotkov, so napovedali, da bodo vodstvo DUTB naznanili za kaznivo dejanje.

Iz Istrabenza, stoodstotnega lastnika družbe Istrabenz Turizem, so sporočili, da Istrabenz Turizem redno izpolnjuje finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB ter da jim DUTB s takimi napovedmi tik pred začetkom visoke sezone povzroča poslovno škodo ter se postavlja v nadrejeni položaj glede na preostale banke upnice. Zaveze, ki naj bi jih v družbi redno izpolnjevali, naj bi po njihovih besedah imele vgrajen močan razvojni faktor, ki zagotavlja rast premoženja v njihovih naložbah. Uprava Istrabenza bo za zaščito premoženja družbe in preostalih upnikov sprožila ustrezne pravne postopke, obstaja pa tudi možnost preveritve kazenske in civilne odgovornosti, je sporočila uprava družbe.

Hoteli Bernardin so v 66-odstotni lasti NFD Holdinga, ki je v stečaju. Hoteli Bernardin so se že pred meseci z bankami dogovorili za podaljšanje ročnosti posojil do leta 2018, s prodajo hotelskega kompleksa Metropol pa se je njihov dolg zmanjšal za več kot polovico, in sicer na dobrih 20 milijonov evrov. Hoteli Bernardin so v celoti zastavljeni za posojila Save in slabe banke, pri čemer ima na približno polovici delnic zastavno pravico na prvem mestu vpisana Sava, na drugi polovici pa DUTB.

5. Kateri od napovedanih ukrepov DUTB so se torej do danes uresničili?

Na DUTB smo naslovili naslednja vprašanja:

- Katere družbe je DUTB do danes prevzela in kdaj jih je prevzela? - Če drži, da jim Istrabenz Turizma in Hotelov Bernardin še ni uspelo prevzeti, zakaj jim to do danes ni uspelo? Kdaj bodo Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin prešli v upravljanje DUTB? - Če prevzem treh družb – prej omenjenih in Save Turizma – še danes ni izveden, zakaj so na DUTB v petek javnosti posredovali informacijo, da so jih že prevzeli?

Pojasnilo, ki smo ga prejeli od Simone Rodež s slabe banke: "DUTB je v petek sporočila, da je unovčila terjatve do družbe Sava Turizem ter da je z namenom boljšega upravljanja in iskanja sinergij centralizirala upravljanje družb Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin pod okriljem Družbe za upravljanje podjetij (DUP1). DUTB v petek ni trdila, da je unovčila tudi terjatve, ki jih ima v družbah Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin. Napačno razumevanje je tudi posledica tega, da smo v petek premalo poudarili, da unovčujemo le terjatve, ki jih imamo do Save Turizma," je povedala Rodeževa.

6. Kaj zadnja poteza DUTB – če bo v prihodnje docela uresničena – pomeni za državno strategijo upravljanja in kakšno delo zaradi tega čaka vlado? Ali sploh potrebujemo strategijo upravljanja?

Predsednik vlade Miro Cerar je v odzivu na napoved slabe banke dejal, da je DUTB pri svojem ravnanju neodvisna in se zato z njenimi odločitvami le seznanja. Če to sporočilo prevedemo, se torej zdi, da strategija za upravljanje kapitalskih naložb države, kolikor se nanaša na premoženje, ki ga upravlja DUTB, nima nobenega pomena.

Za pojasnila v zvezi s tem smo povprašali ministrstvo za finance, njihove odgovore pa še čakamo.

Ne spreglejte