Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
19. 2. 2019,
13.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

brexit FURS carina

Torek, 19. 2. 2019, 13.36

5 let, 2 meseca

Kaj morajo vedeti podjetja pred morebitnim brexitom brez dogovora

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija krepi ozaveščanje podjetij v Evropski uniji o pripravljenosti na brexit brez dogovora na področju carine in posrednih davkov, kot je DDV. Njene napotke povzema tudi Finančna uprava (Furs).

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je 29. marca 2017 Evropski svet uradno obvestilo o odločitvi za izstop iz EU. Postopek izstopa podrobneje opredeljuje 50. člen Pogodbe o EU. V skladu z omenjenim členom Združeno kraljestvo od 29. marca 2019, torej dve leti po uradnem obvestilu, razen če bo podaljšano prehodno obdobje, ne bo več članica EU. Postala bo "tretja država."

Brexit
Novice Bruselj poziva podjetja k pripravam na brexit brez dogovora

Na spletni strani Evropske komisije, Generalnega direktorata za obdavčenje in carinsko unijo, so objavljene informacije za gospodarske subjekte, s katerimi jih želi Evropska komisija opozoriti na vpliv izstopa Združenega kraljestva iz EU na področje carin, posrednih davkov ter prepovedi in omejitev.

Carine in posredno obdavčevanje

Ko bo Združeno kraljestvo zapustilo EU, bo postala tretja država. Zato se od trenutka izstopa pravila EU na področju carine in posrednega obdavčevanja za Združeno kraljestva ne bodo več uporabljale. Blago, vneseno na carinsko območje EU iz Združenega kraljestva ali izneseno iz carinskega območja EU, bo predmet carinskega nadzora, carinske kontrole ter ustreznih carinskih dajatev, opozarjajo na Fursu. 

Dovoljenja pooblaščenih gospodarskih subjektov in druga dovoljenja za carinske poenostavitve, ki jih izdajo carinski organi Združenega kraljestva, ne bodo več veljavna na carinskem območju EU. Pri uvozu blaga iz Združenega kraljestva, se bo v skladu z Direktivo o DDV obračunal DDV, medtem ko bo DDV pri izvozu iz EU oproščen.

Prepovedi in omejitve

Različna področja Evropske zakonodaje za nekatere vrste blaga predvidevajo, da njihov uvoz iz tretjih držav v EU oziroma izvoz iz EU v tretje države, odobri oziroma dovoli pristojni organ države članice EU. V večini primerov taka odobritev ni potrebna za pošiljke znotraj EU, saj je nadzor nad kontrolo ustreznosti blaga praviloma del carinske kontrole v EU.

Avtomoto Porsche opozarja: Brexit brez dogovora prinaša višje cene

Z izstopom Združenega kraljestva iz EU bo potrebna odobritev oziroma dovoljenje tudi za blago pri uvozu iz Združenega kraljestva v EU oziroma pri izstopu iz EU v Združenega kraljestva. Od tega dne tudi ne bodo več veljavna dovoljenja oziroma odobritve, ki so jih izdali organi Združenega kraljestva na podlagi Evropske zakonodaje.

Intelektualna lastnina

Izstop Združenega Kraljestva iz EU bo vplival tudi na področje uveljavljanja pravic intelektualne lastnine. Z zahtevo za carinsko ukrepanje na ravni Unije, lahko imetnik pravice z eno zahtevo zaprosi, da carinske administracije več držav članic izvajajo poostren nadzor nad blagom, ki bi lahko kršilo njegove pravice intelektualne lastnine.

Obdavčitev z DDV dobav blaga in storitev

Z izstopom Združenega kraljestva iz EU se za čezmejne dobave in gibanje blaga ter ureditve prodaje blaga na daljavo med davčnimi zavezanci iz držav članic EU in Združenega kraljestva, ki bo postala tretja država, ne bodo več uporabljala pravila, ki veljajo za obdavčitev z DDV med državami članicami EU. Blago bo podvrženo carinskemu nadzoru, saj bodo zanj veljala pravila za uvoz in izvoz.

Evropska komisija priporoča, da se davčni zavezanci seznanijo s formalnostmi in obveznostmi v carinskih postopkih. Na določitev kraja opravljanja storitev in s tem kraja obdavčitve z DDV bo po izstopu vplivalo več različnih dejavnikov (npr. narava storitve, prejemnik storitve, kraj opravljanja storitve…), zato se davčnim zavezancem priporoča, da si zagotovijo vse potrebne dokaze o opravljenih oziroma prejetih storitvah.

Theresa May
Novice Nov poraz v britanskem parlamentu glede brexita oslabil položaj premierke

Vračilo DDV

Davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji, ki zahtevajo vračilo DDV v Združenem kraljestvu, se priporoča, da oddajo zahtevek za vračilo za obdobje leta 2018 čimprej, najkasneje do 29. marca 2019, opozarjajo na Fursu. Popravki že vloženih zahtevkov po 29. marcu ne bodo več mogoči, ampak bo moral davčni zavezanec informacijo o popravku sporočiti direktno v Združeno kraljestvo. Vložitev zahtevkov za obdobje od 1. januarja do 29. marca 2019 bo predvidoma potekalo po pravilih Združenega kraljestva, ki veljajo za davčne zavezance iz tretjih držav. Davčni zavezanci iz Združenega kraljestva, ki bodo po datumu izstopa želeli uveljavljati vračilo DDV v Sloveniji, bodo lahko vložili zahtevek za vračilo po pravilih, ki veljajo za davčne zavezance iz tretjih držav.

Ne spreglejte