Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2022,
13.49

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

71

Natisni članek

energetika dobiček Robert Golob

Torek, 12. 4. 2022, 13.49

2 leti

Kaj ima Robert Golob z ženinim otroškim vrtcem in kako je prišel do 206 tisoč evrov? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

71

Robert Golob si je kot predsednik uprave družbe Istrabenz Gorenje in njen manjšinski lastnik z določbami v družbeni pogodbi vnaprej zagotovil večjo udeležbo pri dobičku, s katerim bi šele naknadno dokapitaliziral podjetje in pridobil delež v višini deset odstotkov, je razvidno iz dela dokumentov o skrbnem pregledu družbe Istrabenz Gorenje, ki naj bi bil izveden leta 2010 in ki smo ga pridobili neuradno. Iz dokumentov izhaja, da naj bi Golob posloval tudi z ženo Jano Nemec Golob, ki je lastnica zasebnega otroškega vrtca.

Novice Robert Golob in 15 odstotkov: posnetek iz Bosne, ki je izginil za več kot desetletje #video

Skrbni pregled, ki naj bi ga ena od revizijskih družb izvedla konec leta 2010, med drugim razkriva, da je Robert Golob kot manjšinski lastnik z deležem družbe, ki je znašal maksimalno deset odstotkov, prejel 24,44 odstotka dobička za leto 2008 oziroma 206.463 evrov. Sklep o tem je bil sprejet na skupščini junija 2009.

Na skupščini decembra istega leta je bil nato sprejet sklep, da ima Golob ne glede na določila družbene pogodbe pravico do dokapitalizacije družbe v višini 792 tisoč evrov najkasneje do konca leta 2010 pod pogojem, da v pol leta oziroma na dan izplačila bilančnega dobička poveča osnovni kapital vsaj za 135 tisoč evrov oziroma za deset odstotkov dobička, ki se deli v letu 2010.

Kot je zapisano v skrbnem pregledu, si je Golob z določbami družbene pogodbe zagotovil opcije, ki mu prinašajo večjo udeležbo pri dobičku in glasovanju. "Sicer gre za veljavni dogovor, ki ni v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah, vendar je vprašanje, zakaj sta preostala dva družbenika pristala na tak dogovor, s katerim si je manjšinski družbenik vnaprej zagotovil garancijo za delež na izplačilu dobička, s katerim bi šele naknadno, torej z dokapitalizacijo v družbi z izplačanim dobičkom, dejansko pridobil delež v višini deset odstotkov," izhaja iz skrbnega pregleda.

ura moči
Novice Ura moči o posnetku, ki razkriva balkanske posle Roberta Goloba #video

Dokumentacija za propadli projekt stala 810 tisoč evrov

Iz dokumentov je razvidno tudi, da je dokumentacija, ki jo je družba Istrabenz Gorenje, katere največja lastnika sta bila Istrabenz in Gorenje, izdelala v zvezi s projektom gradnje hidroelektrarne na reki Neretvi v Bosni v Hercegovini, stala 810 tisoč evrov. Projekt, v zvezi s katerim so se pred dnevi pojavili posnetki o izvedbi posla, ni bil nikoli izveden. Dokumentacijo je sicer družba Istrabenz Gorenje prodala svojemu hčerinskemu podjetju Istrabenz Investicijski inženiring.

Novice Golobov človek v Bosni skrival, da sledi vodijo v Slovenijo #video

Posel z varstvom otrok prenesli na Golobovo ženo

Družba Istrabenz Gorenje, ki je sicer danes v lasti Petrola, je imela med svojimi osnovnimi sredstvi tudi opremo za vrtec Hiša otrok, pri čemer naj bi potekal postopek izločitve vrtca, oprema pa bi bila izločena v obliki donacije, izhaja iz skrbnega pregleda. Iz podatkov iz sodnega registra je razvidno, da je bila oktobra 2010 ustanovljena Hiša otrok Sonček, ki je v zasebni lasti Golobove žene Jane Nemec Golob. Na njen zasebni vrtec je družba Istrabenz Gorenje prenesla celotno dejavnost dnevnega varstva otrok, ki ga je do takrat izvajala.

Na Roberta Goloba smo naslovili naslednja vprašanja: 

  • Kako vam je z vašim lastniškim deležem družbe uspelo priti do 24,44-odstotnega deleža dobička?
  • Kako komentirate navedbo v skrbnem pregledu, da ste si z določbami v družbeni pogodbi vnaprej zagotovili večjo udeležbo pri dobičku, s katerim bi šele naknadno dokapitalizirali podjetje?
  • Kako komentirate navedbo, da je bilo za dokumentacijo za gradnjo hidroelektrarn na Neretvi, ki niso bile nikoli zgrajene, porabljenih 810 tisoč evrov?
  • Zakaj se je družba Istrabenz Gorenje ukvarjala z varstvom otrok in kako je bila poslovno povezana z vašo ženo?

Njegove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Spodaj lahko preberete dokumente, ki smo jih pridobili. Gre sicer zgolj za del skrbnega pregleda, ki je bil izveden leta 2010.

Istrabenz 1 | Foto: Istrabenz 2 | Foto: Istrabenz 3 | Foto: Istrabenz 4 | Foto: Istrabenz 5 | Foto: Istrabenz 6 | Foto: Istrabenz 7 | Foto: Istrabenz 8 | Foto: Istrabenz 9 | Foto: Istrabenz 10 | Foto: Istrabenz 11 | Foto:

 

Ne spreglejte