Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
27. 8. 2020,
9.40

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

14

Natisni članek

Amazon bogastvo Jeff Bezos

Četrtek, 27. 8. 2020, 9.40

3 leta, 8 mesecev

Jeff Bezos podrl osupljiv mejnik: tako bogat ni bil še noben človek v zgodovini

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

14

Lauren Sanchez, Jeff Bezos | Jeff Bezos v družbi partnerice Lauren Sanchez, s katero je v preteklosti varal svojo nekdanjo ženo Mackenzie.  | Foto Reuters

Jeff Bezos v družbi partnerice Lauren Sanchez, s katero je v preteklosti varal svojo nekdanjo ženo Mackenzie.

Foto: Reuters

Ustanovitelj in direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos je z rastjo vrednosti delnic svojega podjetja svoje premoženje povečal na neverjetnih 204,6 milijarde dolarjev, s čimer je postal prvi človek v zgodovini, ki je imel pod palcem več kot 200 milijard dolarjev.

Amazonove delnice so v sredo zrasle za dva odstotka. Bezosovo premoženje se je s tem povečalo za 4,9 milijarde dolarjev oziroma 4,1 milijarde evrov, poroča revija Forbes, ki že skoraj štiri desetletja sistematično spremlja vrednost posameznih podjetij in njihovih lastnikov.

Bezos, ki ima v lasti 11-odstotni delež Amazona, je tako od srede naprej za kar 90 milijard dolarjev (76 milijard evrov) bogatejši od ustanovitelja računalniškega giganta Microsoft Billa Gatesa, ki ima 116,1 milijarde dolarjev premoženja.

Lauren Sanchez, Jeff Bezos
Novice Jeff Bezos postavil neverjeten rekord: kaj takega ni uspelo še nikomur

Jeff Bezos najbogatejši človek, ki je kadarkoli živel na Zemlji

Forbes poudarja, da je tudi ob upoštevanju inflacije Jeff Bezos najbogatejši človek, ki je kadarkoli živel na Zemlji. Do zdaj je bil rekord v rokah že omenjenega Billa Gatesa, ki je leta 1999 na svojem vrhuncu presegel mejnik sto milijard dolarjev premoženja, kar bi znašalo 158 milijard današnjih dolarjev.

Novi koronavirus koristi Bezosu

Amazonove delnice v zadnjem obdobju rastejo med drugim tudi zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je vplival na nakupovalne navade ljudi in spodbudil širjenje spletne prodaje. Vrednost Amazona je tako od začetka letošnjega leta zrasla kar za 80 odstotkov, s tem pa tudi Bezosovo premoženje, ki bi bilo še večje, če se ne bi lani ločil od MacKenzie Scott

Lauren Sanchez, Jeff Bezos
Trendi Ali je Bezosovo nezvestobo razkrila ženska, s katero je varal ženo?

Najdražja ločitev v zgodovini

Ob ločitvi, ki velja za najdražjo v zgodovini, je moral v skladu z dogovorom predati četrtino svojih delnic Amazona, ki so danes vredne 64 milijard dolarjev, s čimer je njegova nekdanja žena 14. najbogatejša oseba na svetu.

Jeff Bezos
Trendi Jeff Bezos po ločitvi prvič v javnosti z ljubico

Indijski Reliance z nakupom spletnega trgovca izziva Amazon
Indijski konglomerat Reliance, ki je v lasti najbogatejšega Azijca Mukesha Ambanija, je pred nekaj dnevi kupil 83 milijard dolarjev vreden delež spletnega farmacevtskega trgovca Netmeds. S tem je odprl novo fronto s konkurentom Amazonom, ki je podobno storitev z zdravili v Indiji ponudil prejšnji teden.

Tudi Amazon je v Indiji zagnal lastno spletno lekarno, ki je že prisotna na ameriškem in evropskem trgu. Po poročanju svetovalne agencije RedSeer naj bi indijski digitalni trg z zdravili porasel z letošnjih približno 4,5 milijarde dolarjev na 25 milijard dolarjev do leta 2025. STA

Vlaga tudi v nepremičnine

Bezos je aprila letos v razkošni newyorški stolpnici na Peti aveniji, kjer že ima tri stanovanja, za 16 milijonov dolarjev (slabih 15 milijonov evrov) kupil še trisobno stanovanje, s katerim ima ambiciozne načrte. Vsa štiri stanovanja namreč namerava povezati v ogromno domovanje.

Bezos je prav tako lastnik največje hiše v ameriški prestolnici Washington. Hišo z 11 spalnicami, 25 kopalnicami, petimi dnevnimi sobami, tremi kuhinjami, dvema knjižnicama in dvema dvigaloma je v začetku leta 2017 kupil za 23 milijonov dolarjev in v prenovo vložil dodatnih 12 milijonov.

Slovenski proračun skoraj 17-krat nižji od Bezosovega premoženja
Medtem ko ima Jeff Bezos pod palcem 204,6 milijarde dolarjev oziroma 173 milijard evrov, celoten slovenski letni proračun znaša kar 17-krat manj: zgolj 10,4 milijarde evrov.

 

Ne spreglejte