Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
15.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Alpen Invest Damjan Žugelj ATVP tržna manipulacija

Sreda, 25. 1. 2017, 15.34

6 let, 6 mesecev

Je regulator borznega trga odpovedal pri nadzoru nad denarjem slovenskih vlagateljev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Damjan Žugelj | Foto STA

Foto: STA

Do česa smo se dokopali pri raziskovanju spornih poslov družbe Alpen Invest, ki je leta 2014 v Turčiji izgubila več kot milijon evrov denarja vlagateljev v njen vzajemni sklad.

Novi podatki dokazujejo, da Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), domači nadzornik kapitalskega trga, pri zaščiti vlagateljev ni opravila svoje naloge. Takrat jo je vodil Damjan Žugelj, pozneje izvršni direktor Alpen Investa.

Že v ponedeljek smo na Siol.net razkrili, da je Alpen Invest, nekoč bolj znan pod imenom NFD družba za upravljanje, konec marca 2014 s turškim podjetjem Tümer Tarim sklenil posel, ki je bil po poznejših ugotovitvah ATVP nezakonit.

Šlo je za pogodbo, s katero je Alpen Invest kupil za 1,2 milijona evrov različnih delnic v Turčiji. Pogodba je slovenski družbi za upravljanje omogočala, da delnice po določenem časovnem roku spet proda Turkom, a to se ni nikoli zgodilo.


Preberite več o tem:

-> V turških poslih izginil denar vlagateljev v enega največjih slovenskih vzajemcev


Žugelj že odšel iz Alpen Investa

Posel je bil sporen, ker so v Alpen Investu zanj neposredno porabili denar vlagateljev, ki so tako izgubili svoj denar. Delnic namreč ni kupila družba za upravljanje Alpen Invest, ampak njen podsklad Alpen.SI, mešani fleksibilni podsklad – Jugovzhodna Evropa. Kljub temu je agencija postopek posebnega nadzora zoper družbo Alpen Invest uvedla šele februarja 2015, torej skoraj leto dni po sklenitvi pogodbe s Turki.

Posel je bil sporen, ker so v Alpen Investu zanj neposredno porabili denar vlagateljev, ki so tako izgubili svoj denar. | Foto: STA , Posel je bil sporen, ker so v Alpen Investu zanj neposredno porabili denar vlagateljev, ki so tako izgubili svoj denar. Foto: STA , Le nekaj dni pred uvedbo posebnega nadzora je bil tedanji direktor ATVP Žugelj imenovan na položaj izvršnega direktorja Alpen Investa, ki bi ga kot regulator moral nadzirati. 

V ponedeljek, na dan objave našega članka, so nam na Alpen Investu potrdili, da Žugelj družbo zapušča. Pojasnili so, da je bil s položaja izvršnega direktorja razrešen že aprila lani, a je na njem ostal, dokler upravljanja skladov od Alpen Investa ni dokončno prevzela Alta.

Dokumenti: sum tržne manipulacije 

Listine, ki smo jih pridobili iz Turčije, nakazujejo, da ATVP že leta 2014 pri zaščiti vlagateljev v podsklad Alpen.SI, mešani fleksibilni podsklad – Jugovzhodna Evropa ni opravila svoje naloge. 

Konec maja 2014, le dva meseca po podpisu sporne pogodbe med Alpen Investom in Turki, je turški regulator kapitalskega trga javno objavil naznanilo sumov več kaznivih dejanj. Pod lupo je vzel trgovanje z delnicami turške družbe CLK Holding med septembrom in decembrom 2013. Posli s temi delnicami so imeli po oceni regulatorja elemente tržne manipulacije. 

Na seznamu osumljenih, ki ga je objavil turški regulator, je bil tudi Alpen.SI, mešani fleksibilni podsklad – Jugovzhodna Evropa. 

Kaj je tržna manipulacija

Po slovenski zakonodaji je tržna manipulacija:

- Sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje, ki daje (ali je verjetno, da lahko daje) napačno ali zavajajočo predstavo udeležencem trga glede ponudbe, povpraševanja ali cene finančnega instrumenta. S tem poslom oseba ali več oseb, ki delujejo povezano, zagotovijo ceno enega ali več finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni.

- Sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje z uporabo fiktivnih sredstev ali katerekoli druge oblike prevare ali zavajanja.

- Razširjanje napačnih ali zavajajočih informacij glede finančnega instrumenta, vključno z razširjanjem govoric in napačnih ali zavajajočih novic, prek medijev, svetovnega spleta ali kakorkoli drugače.

Sporni posli so se začeli z novimi lastniki 

Iz dokumentov je razvidno, da sta nalog za nakup teh delnic v Alpen Investu podpisala takratni glavni izvršni direktor Alpen Investa Roman Ambrož in članica uprave Polonca Kumer Mirnik. Takratni svetovalec uprave Alpen Investa, odgovoren za trgovanje, je bil Dejan Rajbar, zdaj izvršni direktor družbe, ki izjav ne daje.  

Posli so sovpadli s prihodom novih lastnikov Alpen Investa iz Turčije. 

Odgovora ATVP nismo dobili, saj so nam pojasnili, da gre za zaupne podatke. | Foto: STA , Odgovora ATVP nismo dobili, saj so nam pojasnili, da gre za zaupne podatke. Foto: STA , Prvi nakup delnic, ki ga je regulator vzel pod drobnogled, je Alpen Invest opravil 26. novembra 2013. Le tri tedne pred tem so NFD Holding v stečaju in drugi lastniki podpisali pogodbo o prodaji Alpen Investa. Kupila sta ga turška družba Neta Yatirim in ciprsko podjetje Elements Capital Partners, ki pozneje ni dobilo dovoljenja ATVP za pridobitev deleža. Prav zato je večinski lastnik Alpen Investa postal Savvas Liasis, ustanovitelj Elements Capital Partners, ki je odkupil tudi delež v lasti Nete Yatirim.

Del verige spornih poslov?

Ob slovenskem podskladu se je na seznamu turškega regulatorja, objavljenem maja 2014, znašlo tudi podjetje Tümer Tarim, s katerim je Alpen Invest marca 2014 podpisal sporno pogodbo o nakupu več delnic turških podjetij. Prav tako so na njem nekateri turški poslovneži, povezani s podjetji, katerih delnice je kupil Alpen Invest. 

Tudi zato je mogoče utemeljeno domnevati, da je bil sporni posel, ki je bil po poznejših ugotovitvah ATVP nezakonit, dejansko del verige drugih, starejših poslov, ki so se znašli pod lupo turškega regulatorja. Prav zaradi tega je bil že v samem začetku zelo tvegan. To se je izkazalo ob poznejši izgubi denarja vlagatelja, ki ga je podskladu morala povrniti družba za upravljanje Alpen Invest. 

Kako je torej mogoče, da ATVP že ob novici iz Turčije ni uvedla postopka posebnega nadzora zaradi novega posla med slovenskim podskladom in njegovim turškim partnerjem, s katerim sta se pred tem znašla pod lupo tamkajšnjega regulatorja? 

ATVP brez odgovorov na vprašanja

Na ATVP smo v ponedeljek poslali več vprašanj. Zanimalo nas je:

  1. Kdaj je Alpen Invest DZU agenciji prvič razkril repo posel s turškim podjetjem glede na to, da ji mora po zakonodaji enkrat mesečno prek več obrazcev poročati o bilanci, dejstvih in dogodkih, povezanih s svojim poslovanjem?
  2. Kdaj je bila ATVP seznanjena s tem, da je turški regulator trga SPK že konec maja 2014 podsklad Alpen.SI, mešani fleksibilni podsklad – JV Evropa sumil sodelovanja pri tržni manipulaciji v povezavi z eno od delnic v Turčiji? Če je bila, ali je od upravljavca sklada zahtevala pojasnila?
  3. Kdaj je Alpen Invest DZU obvestil ATVP, da namerava oziroma da je proti svojemu turškemu partnerju iz repo posla vložil tožbo?
  4. Ali je Alpen Invest DZU omenjeni posel razkril v poročilu notranjega revizorja za leto 2014 glede na to, da ga ni razkril v letnem poročilu krovnega sklada za to leto?

Odgovorov nismo dobili, saj so nam na ATVP pojasnili, da gre za zaupne podatke. 

Nalog za nakup delnic je sopodpisal takratni glavni izvršni direktor Alpen Investa Roman Ambrož. | Foto: STA , Nalog za nakup delnic je sopodpisal takratni glavni izvršni direktor Alpen Investa Roman Ambrož. Foto: STA , Kaj pravi zakonodaja

Po zakonodaji morajo družbe za upravljanje agenciji redno poročati o vrsti in sestavi naložb, poslovnem izidu in drugih podatkih o poslovanju investicijskih skladov, ki jih upravljajo. 

Obenem morajo ATVP nemudoma obvestiti o dogodkih, ki lahko pomembno vplivajo na poslovanje družbe za upravljanje v skladu s pravili skrbnega poslovanja. Poročali smo že, da je Alpen Invest za sporni posel v Turčiji porabil skoraj dva odstotka sredstev vlagateljev. 

To posledično pomeni, da bi morala:

  • družba Alpen Invest takoj po tem, ko je za turške delnice porabila denar vlagateljev, agencijo obvestiti o poslu,
  • ATVP najpozneje po tem, ko je izvedela za postopek regulatorja v Turčiji, uvesti posebni nadzor.

Kdaj je ATVP prvič izvedela za to, da je Alpen Invest z denarjem podsklada kupoval delnice v Turčiji, ni znano. Na agencijo, ki jo zdaj vodi Miloš Čas, smo zato danes na podlagi zakona za dostop do informacij javnega značaja naslovili zahtevo za vpogled v več listin in podatkov, iz katerih bo mogoče natančno ugotoviti, kdaj in kako so ukrepali zoper Alpen Invest.

Ne spreglejte