Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
19.10

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

65

Natisni članek

Zavod za blagovne rezerve podkupnina Zdravko Počivalšek Ivan Gale

Petek, 22. 1. 2021, 19.10

3 leta, 3 mesece

Je Gale dobil podkupnino? Gale in Zakrajšek z demantiji. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

65

Ali se podoba najbolj znanega "žvižgača" v državi res spreminja v podobo kriminalca? Ivan Gale, ki je prvi spregovoril o pritiskih politike pri dobavi zaščitne medicinske opreme v prvem valu, naj bi dobil najmanj šest tisoč evrov podkupnine, ki naj bi jo prejel pri sklepanju pogodbe za nabavo dveh milijonov kirurških mask od podjetja SLA Marketing. To razkrivajo danes objavljeni dokumenti na portalu Požareport. Nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve je navedbe na družbenih omrežjih že zanikal, dokument pa označil za ponaredek. Oglasil se je tudi nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek, ki prav tako zanika navedbe v zgodbi. 

Pogodbo za nabavo dveh milijonov kirurških zaščitnih mask s podjetjem SLA Marketing v višini 1,8 milijona evrov je 14. aprila lani podpisal Ivan Gale. Ravno ta pogodba, s katero smo kupili maske po skoraj dvakrat višji ceni kot pri Jocu Pečečniku, naj bi bila kaplja čez rob, zaradi katere naj bi gospodarski minister Zdravko Počivalšek teden dni pozneje razrešil direktorja Zavoda Antona Zakrajška.

Ivan Gale
Novice Nevarne bellaviste v osnutku poročila računskega sodišča

Potrdilo o prevzemu šest tisoč evrov v gotovini

"Tega pa ne vem, ker mene ni bilo takrat v službi. Od 19. marca nisem podpisal nobene pogodbe, tako da jih tudi nisem videl. Jaz sem šel 20. marca v karanteno, potem pa me ni bilo več nazaj v službo, ker sem bil razrešen," je za Planet TV povedal Zakrajšek. V obdobju bolniške odsotnosti je namreč, tako kaže dokument brez osebnih podatkov iz zavoda za blagovne rezerve, kot direktor vodjo splošne službe pooblastil, da ga nadomešča v polnem okviru njegovih pooblastil.

Zakrajšek je tako na Galeta prenesel vse svoje naloge. Ta je kmalu zatem začel opozarjati na pritiske politike pri izbiri dobaviteljev, natančneje ministra za gospodarstvo Počivalška. A kar nekaj pogodb v reviziji KPK je v resnici podpisal prav Gale. Na zavodu so pojasnili, da ima zaradi tega ne le enaka pooblastila kot direktor, temveč tudi enake odgovornosti.

Nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je za Planet TV povedal, da ga preiskujejo zaradi desetih pogodb, ki jih je podpisal, medtem ko ga o morebitnih podkupninah kriminalisti niso spraševali. | Foto: STA , Nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je za Planet TV povedal, da ga preiskujejo zaradi desetih pogodb, ki jih je podpisal, medtem ko ga o morebitnih podkupninah kriminalisti niso spraševali. Foto: STA ,

Gale je Zakrajšku dan po podpisu pogodbe s SLA Marketing poslal naslednje elektronsko sporočilo: "Živijo, za danes zvečer sem se dogovoril. Bo vsaj nekaj od vse te zajebancije. Ostalo, 40 odstotkov za vikend ali začetek drugega tedna." Morda bi bilo lahko to sporočilo povezano z ekspresno dostavo zaščitnih mask, ki smo jih nujno potrebovali. A ta dokument vse skupaj poruši. Gre za potrdilo o prevzemu šest tisoč evrov v gotovini, preostanek naj bi sledil ob koncu posla. Podpis prejemnika pa je enak kot na pogodbi z SLA Marketing.

Na poročanje Planet TV se je oglasil tudi nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek. Njegovo sporočilo objavljamo v celoti: 

"Anton Zakrajšek, kategorično zavračam, prejem elektronskega sporočila od Ivana Galeta na dan 15.4.2020 ali na katerikoli drugi dan, z včeraj objavljeno vsebino. Gre za evidentni PONAREDEK. Prav tako niti malo ne verjamem, da bi Ivan Gale, kolikor ga jaz poznam, prejel kakršnokoli nagrado za podpis pogodbe."
Tomaž Vesel
Novice Odbor DZ Vesela ni mogel pozvati k odstopu, saj je bila seja prekinjena

Gale dokument označil za ponaredek

Gale se je na te navedbe danes odzval na spletu in dejal, da je podpis dejansko njegov, a slabo prekopiran s seznama lastnoročnih podpisov zaposlenih na zavodu, ki so jih dali za podpisovanje elektronskih dokumentov. Dokument je označil za ponaredek. Zakrajšek je ob tem jasno povedal, da ga preiskujejo zaradi desetih pogodb, ki jih je podpisal, medtem ko ga o morebitnih podkupninah kriminalisti niso spraševali.

"Jaz sem seveda podpisal ventilatorje za te pogodbe, ampak to smo dobili, jasno je bilo, ker mi nismo nikoli imeli ventilatorjev v blagovnih rezervah. Nismo koordinirali njihove nabave, nismo jih izbirali. Za to je bila imenovana skupina na ministrstvu, mi smo samo izvedli naročilo," je dejal Zakrajšek. Kaj je res in kaj ne, bo verjetno lahko pokazala le kriminalistična preiskava. Z NPU so danes sporočili, da kriminalisti še vedno vodijo preiskavo in da zaradi interesa predkazenskega postopka ne morejo razkrivati podrobnosti, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte