Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
15.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator Agrokor

Torek, 26. 4. 2011, 15.22

7 let, 2 meseca

Janković: Todorićev prevzem Mercatorja ne more biti prijateljski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prevzem Mercatorja s strani hrvaškega Agrokorja ne more biti prijateljski, ocenjuje ljubljanski župan Zoran Janković, sicer nekdanji predsednik uprave Mercatorja.

V tem trenutku bi po njegovem mnenju banke, ki predstavljajo 54 odstotkov vseh lastnikov Pivovarne Laško, morale povedati, kakšna naj bi bila vizija Mercatorja. Janković: Situacija je nespametna in nelogična Uprava Pivovarne Laško, ki je 23,34-odstotni lastnik Mercatorja, ima sedaj dve možnosti; gre v konzorcij in ne sprejme ponudbe Agrokorja o nakupu Mercatorja ali pa sprejme ponudbo, meni Janković. Situacija je sicer po njegovem mnenju nespametna in nelogična, saj je Mercator kot vodilni trgovec v Sloveniji generator razvoja. Janković, ki je sicer prek družbe KLM Naložbe lastnik skoraj dveh odstotkov Mercatorja, je zato zaskrbljen, kaj se bo zgodilo z družbo. Agrokor lahko v javnosti popravi svojo podobo Todorić je sicer po Jankovićevem mnenju samo izkoristil priložnost, ki je v tem trenutku v Pivovarni Laško. Kljub temu pa ima sedaj priložnost, da v javnosti popravi svojo podobo in na police Agrokorjevega trgovca Konzum umesti slovenske proizvode, meni ljubljanski župan.

Janković predlaga, da dajo banke slovenskim dobaviteljem Mercatorja dolgoročne kredite, saj bi tako lahko oblikovali "blok, družbo pooblaščenko, kjer bi imeli 24,9 odstotka proizvajalci". Drugi blok bi po njegovem mnenju lahko oblikovala Kapitalska družba (Kad) in ostale finančne institucije, pri tem pa poudarja pomen vizij bank.

Janković: Politična nestabilnosti se kaže tudi pri Mercatorju Politična nestabilnost v Sloveniji se sicer kaže tudi v reševanju vprašanja prodaje Mercatorja, saj nihče od lastnikov ne pove, kaj natančno se bo zgodilo, napake pa so bile storjene tudi že v preteklosti, je dejal Janković.

"Vse vizije in razvoj bi se dogajale v Zagrebu" Janković sicer meni, da mora Mercator ostati v Sloveniji, z maloprodajnega vidika pa se v Sloveniji tudi s prodajo Mercatorja Agrokorju ne bo nič spremenilo, morda se bi zaprle le nekatere manjše in nerentabilne trgovine. Spremembe pa bi nastale na drugih trgih, predvsem na Hrvaškem ter v Srbiji. Ključna sprememba bo, da se bodo vse vizije in razvoj dogajale v Zagrebu, je še dodal ljubljanski župan.

Ne spreglejte