SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janez Potočnik: Kompas, ki ga imamo, je pokvarjen

1

termometer

Janez Potočnik
Foto: Matej Leskovšek

Prehod v krožno gospodarstvo mora biti strateška prioriteta vlade, ne le okoljskega ministrstva, je na okrogli mizi poudaril nekdanji evropski komisar za okolje in sopredsedujoči mednarodni komisije za vire Programa ZN za okolje (Unep) Janez Potočnik.

Sistematično je treba prilagoditi vse politike, od prve do zadnje. "Trenutni sistem nas usmerja v napačno smer. Kompas, ki ga imamo, je pokvarjen in potreben popravila," je dejal Janez Potočnik.

V razvitem delu sveta imamo dve milijardi predebelih ljudi, zavržemo kar 30 odstotkov hrane, na drugi strani pa se soočamo z 800 milijoni lačnih, je dr. Potočnik nanizal samo nekatera dejstva.

"Ministrstvo za okolje in prostor skuša ozavestiti druge in jih motivirati, da prevzamejo del odgovornosti za reševanje okoljskih izzivov," je vlogo, ko so okoljski problemi v domeni okoljskih ministrov, rešitve pa pogodbo v pristojnosti drugih, pojasnil Uroš Vajgl, namestnik generalne direktorice na direktoratu za okolje.

Zelo mogoče je, da se bo treba navaditi na nižji standard

"Majhnost pomeni, da smo lahko dober poligon za testiranje idej, proizvodov, ki se lahko pozneje uporabljajo v drugih državah," je dejal Vajgl. Da je prehod v krožno gospodarstvo priložnost za Slovenijo, je menil strokovnjak za krožno gospodarstvo Mirko Šprinzer.

"Od spodaj navzgor se spreminjajo stvari. Tisti na vrhu sledijo s postavljanjem pravil," je dejala Erika Oblak iz društva Ekologi brez meja. "Vsak mora najti svoje mesto in aktivno sodelovati v tem procesu," je dodal Potočnik.

"Najprej se je treba naučiti ferpleja. Tega v svetu primanjkuje," je v diskusiji kot temeljni predpogoj prehoda v nove poslovne modele izpostavil evropski poslanec Franc Bogovič. Zelo mogoče pa je, da se bomo v prihodnje morali navaditi tudi na nižji standard.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin