Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2020,
12.19

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

trgovine Janez Janša Janez Janša Levica Aleš Hojs

Četrtek, 30. 4. 2020, 12.19

3 leta, 12 mesecev

Janez Janša podprl predlog Levice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Luka Mesec. Janez Janša. | V Levici bi ob nedeljah zaprli trgovine. Predlog je podprl tudi predsednik vlade Janez Janša. | Foto STA

V Levici bi ob nedeljah zaprli trgovine. Predlog je podprl tudi predsednik vlade Janez Janša.

Foto: STA

V Levici so pred praznikom dela napovedali, da bodo v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o trgovini, s katero bodo predlagali, da trgovine tudi po koncu epidemije ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Njihov predlog je podprl tudi predsednik vlade Janez Janša.

S tem so se v Levici pridružili pozivu Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je dal pobudo, da trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte.

Predlog Levice podprl tudi Janša

Njihov predlog je na družbenem omrežju Twitter s palcem gor podprl tudi predsednik vlade Janez Janša.

 

"V Levici smo namreč prepričani, da je omejitev obratovalnega časa trgovin ob dela prostih dnevih korak v pravo smer. V smer zagotavljanja prostega časa, pravice do počitka in vikenda, do družinskega in socialnega življenja ter majhen korak v smer prenehanja spodbujanja nenehnega trošenja, ki je le eden izmed mnogih, ki jih bomo morali kot družba napraviti v prihodnje," so ob tem zapisali v Levici.

Hojs: Prav je, da so tudi trgovci vsaj en dan na teden prosti

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je bil vedno zagovornik tega, da so trgovine ob nedeljah zaprte.

"Tak predlog bom sam absolutno podprl, ne toliko zaradi te epidemije, ampak to zaprtje podpiram, ker mislim, da je prav, da so trgovci in trgovke, vsi, ki so tam zaposleni, vsaj en dan na teden prosti. Ne nazadnje so tudi ekonomske študije pokazale, da ljudje lahko porabimo samo toliko, kolikor nam proračun dovoljuje, ali je to v sedmih ali šestih dneh, pa je vseeno," je povedal Hojs.

Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da je osebno takšnemu predlogu naklonjen, saj meni, da si vsak delavec zasluži tudi primeren počitek. 

Tudi cerkev za zaprte trgovine ob nedeljah

Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira tudi komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Kot so sporočili, so že v letih 2001, 2002 in 2003 v več izjavah vlado pozvali, naj zavaruje nedeljski počitek in prepove ali vsaj omeji na najmanjšo možno mero obratovanje trgovin ob nedeljah. Opozorili so, da politika "jasno izražene volje državljanov na referendumu" ni spoštovala.

Državni proračun v prvih treh mesecih s 306 milijonov evrov primanjkljaja

Državni proračun je imel v prvih treh mesecih leta 306 milijonov evrov primanjkljaja, medtem ko je bil v enakem obdobju lani pri 202 milijonih evrov. Prihodki so bili z 2,39 milijarde evrov od primerljivega lanskega obdobja višji za 23 milijonov evrov, odhodki pa so se povečali za nekaj manj kot 128 milijonov evrov na 2,69 milijarde evrov.

Slovenija aprila z deflacijo

Slovenija je aprila tako na letni kot na mesečni ravni beležila padec cen življenjskih potrebščin. V letni primerjavi je deflacija znašala 1,2 odstotka, v mesečni pa je bila 0,9-odstotna. V obeh primerih so k padcu cen največ prispevali cenejši naftni derivati, je danes sporočil državni statistični urad.

Brezposelnost v območju z evrom marca višja

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je bila marca, ko so države že uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, pri 7,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke višje kot februarja. V EU je bila prav tako višja za 0,1 odstotka in je znašala 6,6 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Območje evra v prvem četrtletju s 3,3-odstotnim krčenjem BDP

Bruto domači proizvod (BDP) se je v območju evra v prvem letošnjem trimesečju v primerjavi z zadnjim lanskim skrčil za 3,3 odstotka, v celotni EU pa za 2,7 odstotka, kažejo danes objavljeni prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni se je BDP v območju evra skrčil za 3,8 odstotka, v celotni uniji pa za 3,5 odstotka. (STA)

Ne spreglejte