SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Industrijska proizvodnja na Kitajskem junija še bolj upočasnjena

2

termometer

Rast industrijske proizvodnje na Kitajskem se je junija še upočasnila in dosegla najnižjo dinamiko v zadnjih 28 mesecih, sta pokazali dve ločeni raziskavi.

Znižala sta se tako indeks PMI, ki ga pripravlja banka HSBC, kot indeks kitajskega združenja za logistiko in nabavo. Po podatkih kitajskega združenja za logistiko in nabavo se je indeks nabavnih managerjev PMI, predvsem v luči inflacijskih pritiskov in manjšega povpraševanja iz tujine, junija z majskih 52 točk znižal na 50,9 točke. Aprila je bil indeks pri 52,9 točke, marca pa pri 53,4 točke.

Upočasnila so se tudi nova uvozna in izvozna naročila

Kot je ocenilo združenje, so bili padci največji v proizvodnji, novih naročilih, nabavnih količinah in cenah surovih materialov. Raziskava je pokazala tudi krčenje v proizvodnji kemikalij, tekstila in transportne opreme. Upočasnila so se tudi nova uvozna in izvozna naročila.

Raziskava nakazuje, da bi gospodarska rast v prihodnje lahko opešala. Inflacija na Kitajskem, ki jo pogajanja dvomestna rast cen hrane, je namreč maja z 5,5 odstotki dosegla najvišjo raven v zadnjih 34 mesecih. Po pričakovanjih naj bi se cene življenjskih potrebščin v juniju zvišale za šest odstotkov.

Inflacija bo vrhunec dosegla v prihodnjih mesecih

Indeks PMI, ki ga pripravlja londonska banka HSBC, pa se je junija z majskih 51,6 točke znižal na 50,1 točke. Junijska raziskava, ki jo je HSBC opravil med 400 podjetji, nakazuje, da bo inflacija vrhunec dosegla v prihodnjih mesecih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin