Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
9.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

15

Natisni članek

Hrvaška turistična skupnost Hrvaška turizem

Sobota, 27. 10. 2018, 9.20

5 let, 6 mesecev

Hrvati si manejo roke: obetajo se rekordne milijarde od turizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

15

jadransko morje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na Hrvaškem bodo letos ustvarili okoli 12 milijard evrov prihodkov od turizma, kar bi bilo milijardo evrov več kot v do zdaj rekordnem letu 2017. Od začetka leta so zabeležili šest odstotkov več prihodov in štiri odstotke več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Natančna turistična bilanca bo sicer znana konec leta, je pa hrvaški minister za turizem Gari Cappelli na včerajšnji seji vlade na Hvaru poudaril, da so imeli od začetka leta 18,8 milijona turističnih obiskov in približno 104 milijone nočitev. Številke so v okviru načrtov, ker so tudi predvidevali za šest odstotkov več prihodov in za štiri odstotke več nočitev. So pa samo oktobra imeli za 14 odstotkov več obiska kot isti mesec lani.

Turisti vsako leto trošijo več

Turisti so letos dnevno porabili v povprečju 79 evrov, kar je 19 odstotkov več kot leta 2014. V navtičnem turizmu je povprečna dnevna poraba 186 evrov.

Minister je posebej zadovoljen, ker je skoraj vsak peti turist letos prispel na Hrvaško z letalom. Letos so uvedli 70 novih letalskih linij.

Cappelli je tudi spomnil, da približno milijarda evrov letošnjih naložb v hrvaški turizem predstavlja 15-odstotno zvišanje v primerjavi za lanskim letom. Povedal je, da je bilo 628 milijonov evrov vlaganj v zasebni sektor, 311 milijonov pa je bilo vloženih v javnem sektorju.

avtokamp, Hrvaška
Trendi Nova podražitev v hrvaških kampih: cene pavšalov v nebo

42 več hotelov, 26 novih hostlov in 31 kampov

Omenil je, da so od začetka leta registrirali 42 novih hotelov s skupno dva tisoč posteljami. Letos so odprli tudi 26 novih hostlov in 31 novih kampov.

Kot najpomembnejši hrvaški naložbeni potencial je Cappelli izpostavil vlaganja v mestne hotele v celinskih županijah, največji finančni potencial pa vidi v zdravstvenem turizmu, za katerega meni, da bi lahko podvojil prihodke, ki letos znašajo 500 milijonov evrov.

Na Hrvaškem imajo 1,6 milijona turističnih postelj, med katerimi jih je 14 odstotkov v hotelih, 15 odstotkov v kampih, 29 odstotkov v nekomercialnih namestitvah ter 38 odstotkov v gospodinjstvih. V hrvaškem turizmu je zaposlenih 150 tisoč ljudi, od tega 59 tisoč v hotelskem sektorju.

Dubrovnik
Novice Hrvaški turizem v težavah: gostov več, hotelske sobe pa prazne
Ne spreglejte