Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2022,
8.33

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

10

Natisni članek

trgovci DDV cene Hrvaška

Sobota, 19. 2. 2022, 8.33

2 leti, 2 meseca

Hrvaški trgovci nižajo cene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

10

Hrvaška kune | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je hrvaška vlada z ukrepi, med drugim z znižanjem davka na dodano vrednost (DDV), napovedala boj proti podražitvam, so večji trgovci na Hrvaškem obljubili znižanje.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ta teden predstavil ukrepe za blažitev rasti cen energentov, vredne skoraj pet milijard kun (640 milijonov evrov). Med njimi je znižanje DDV na energente, hrano in različne izdelke. DDV na hrano se bo denimo znižal s 13 na pet odstotkov, DDV na higienske vložke s 25 na 13 odstotkov. Med ukrepi, ki začnejo veljati z aprilom, so tudi subvencije in boni.

Že pred znižanjem DDV, in sicer s 1. marcem bodo cene nekaterih svojih izdelkov znižali v hrvaških trgovinah Lidl. "Trgovska veriga Lidl Hrvaška bo prva znižala cene svežega mesa in rib, jajc, sadja in zelenjave, jedilnih olj in masti, otroške hrane ter higienskih vložkov in tamponov, in to mesec pred uveljavitvijo odloka vlade o znižanju DDV," so sporočili.

Nižanje cen napovedujejo tudi drugi trgovci na Hrvaškem

Da se bodo cene znižale tudi pri drugih trgovcih, napoveduje Martin Evačić iz hrvaškega združenja zaposlovalcev. "Cene bodo zagotovo padle v vseh kategorijah, za katere je vlada znižala stopnjo DDV. Trgovci zagotovo ne bodo višali svojih marž, ker si danes nihče ne more privoščiti, da bi bil dražji od konkurence. Ko marža ostane ista, se cene znižajo za toliko, kot se bo znižal DDV," je povedal Evačić za hrvaško nacionalno televizijo HRT.

Znižanje cen so za Večernji list potrdili tudi nekateri drugi trgovci, med njimi Konzum, Tommy in Kaufland, kjer so zatrdili, da nižanja DDV ne bodo izkoristili za dvig trgovskih marž. Predsednik uprave trgovske verige Lonia Drago Munjiza je za HRT dejal, da je konkurenca izjemno velika: "Ljudje si sploh ne morejo predstavljati, koliko trgovin obstaja, in trgovci nimajo izbire, kot da imajo karseda nizke cene, še posebno zdaj, ko se je upočasnila potrošnja."

Oglejte si še:

Novice Cene nepremičnin letijo v nebo #video
Ne spreglejte