Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
17.57

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,26

12

Natisni članek

Stojan Nikolić HSE Nada Drobne Popovič SDH

Sreda, 11. 4. 2018, 17.57

6 let

Hobotnica družinsko-prijateljskih poslov v vrhu državne energetike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,26

12

Stojan Nikolič | Foto Premogovnik  Velenje

Foto: Premogovnik Velenje

Tedne pred volitvami bodo na Slovenskem državnem holdingu (SDH) očitno izkoristili za zadnja kadrovska imenovanja v državnih podjetjih. Razkrivamo omrežje poslovnih in družinskih povezav okrog SDH in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki pot do novega mandata v poslovodstvu te državne elektroenergetske skupine utirajo dozdajšnjemu članu Stojanu Nikoliću.

Stojan Nikolić je od leta 2014 član poslovodstva HSE, v katerem je uradno odgovoren za finance. Za poznavalce razmer v energetiki velja za dejanskega prvega moža skupine, ki ima v lasti tudi Termoelektrarno Šoštanj (Teš).

Aktualni mandat se Nikoliću izteče oktobra. Po naših informacijah bo nadzorni svet HSE o novem štiriletnem mandatu odločal že na petkovi seji.

Prvi nadzornik HSE brez komentarja

Temu je naklonjeno več članov, med njimi tudi predsednik nadzornega sveta Milan Perovič, ki v tem organu vodi tudi kadrovsko komisijo.

Kot smo neuradno izvedeli, Nikolića želijo imenovati z neposrednim povabilom. To bi pomenilo, da novega starega člana poslovodstva, odgovornega za finance, ne bodo iskali na enak način kot pred štirimi leti, torej med več kandidati.

Perovič naših informacijah ni ne potrdil ne zanikal. "Žal postopkov imenovanja kateregakoli člana poslovodstva ne morem komentirati. Ko bo in če se bo nadzorni svet HSE odločil o imenovanju člana poslovodstva, bo javnost obveščena po zaključku postopka," je za Siol.net dejal Perovič.

 

Vezi s članico uprave SDH

Čeprav je HSE v štirih letih zamenjal tri generalne direktorje (Blaža Košoroka, Gorazda Skubina in Matjaža Marovta), Nikolićev položaj v tem času nikoli ni bil ogrožen.

Zagotovo je eden od razlogov trdno zaledje, ki ga je ves čas užival na SDH. Za njegovo največjo podpornico velja Nada Drobne Popovič, članica uprave SDH, odgovorna tudi za pomemben del energetike. Danes je nepreklicno odstopila s položaja, a bo na njem ostala do izteka roka iz pogodbe o zaposlitvi.

Nada Drobne Popovič | Foto: STA , Nada Drobne Popovič Foto: STA , Po eni od neuradnih razlag je to odločitev sprejela tudi zato, da lažje omogoči Nikolićevo imenovanje. Ali to drži, ni mogoče preveriti, saj Drobne Popovičeva razlogov za svoj odstop ne komentira.

Med Nikolićem in Drobne Popovičevo se je v zadnjih letih spletla mreža povezav. Nikolić je po zatrjevanju več virov dober prijatelj Zorana Drobneta, podjetnika in moža Nade Drobne Popovič.

Na vprašanje o zasebnih stikih z Nikolićem nam Drobne Popovičeva ni odgovorila. Njena pojasnila objavljamo v okvirju v celoti.

Mreža povezav: HSE-Avtotehna-SDH

Ključno vlogo pri odločanju o Nikolićevem novem mandatu v HSE bo imel predsednik nadzornega sveta Milan Perovič.

Na ta položaj ga je po neuspeli izdaji obveznic, ko je del politike zahteval Nikolićevo odgovornost, imenoval SDH, torej Drobne Popovičeva, ki je bila pred leti skupaj s Perovičem del menedžerskih struktur Slovenskih železnic (SŽ).

Na vprašanje, ali je glede Nikolića dobil kakršnakoli navodila ali predloge SDH, je Perovič odgovoril, da "nadzorni svet HSE ravna z dolžno skrbnostjo v dobro družbe in pri tem ne ravna po navodilih".

Podpis Mojce Perhavc pod zapisnik enega od upniških odborov Avtotehne. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Podpis Mojce Perhavc pod zapisnik enega od upniških odborov Avtotehne. Foto: Siol.net/ A. P. K. Od leta 2015 je Perovič direktor Avtotehne. V tem poslovnem sistemu je bil zaposlen tudi Zoran Drobne. Vodil je tri podjetja v lasti Avtotehne. Direktor enega od njih, podjetja HPC, je postal v začetku leta 2016, ko je bil njegov predhodnik Borut Bizjak imenovan na čelo Nafte Lendava. Na ta položaj ga je postavil SDH.

Zorana Drobneta trenutno ni mogoče najti med zastopniki ali lastniki podjetij v Sloveniji. Leta 2016 je svoj lastniški delež v podjetju KHN Finance, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem, prenesel na Matijo Kahneta iz odvetniške družbe Podjed.

Omenjena odvetniška družba od februarja 2015, kar nekaj mesecev po prihodu Nikolića, dela za HSE, od katerega je v tem času prejela za 205 tisoč evrov nakazil.

Nadzornik HSE, nad katerim bdi Nikolićeva partnerica

HSE | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Krog povezav sklene dejstvo, da je Perovič direktor Avtotehne postal takoj po tem, ko je lastniški nadzor nad to družbo prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Kot že omenjeno, je v njej zaposlena Mojca Perhavc, partnerica Stojana Nikolića.

Ena od njenih nalog je skrbništvo nad naložbo v Avtotehni. Kot razkrivajo dokumenti, je Mojca Perhavc zastopala DUTB na skupščinah Avtotehne. V imenu DUTB je predsedovala tudi upniškemu odboru nezavarovanih in ločitvenih upnikov.

O imenovanju Stojana Nikolića bo torej odločal nadzorni svet, ki ga vodi direktor podjetja, za katerega v imenu edinega lastnika skrbi Nikolićeva partnerica.

DUTB bo sicer še nekaj časa ostala lastnica Avtotehne, saj trenutno ni na prodaj, prav tako pa za to družbo ne sprejemajo ponudb.

Obveznice in zasebni posli

Nikolićev mandat v HSE so zaznamovale tri večje zgodbe:

  • Neuspešna izdaja za 285 milijonov evrov obveznic leta 2016

Z obveznicami so v HSE želeli reševati slab finančni položaj, nastal zaradi naložbe v Teš 6. Po takratnih pojasnilih HSE so želeli z njimi poplačati zelo drago kratkoročno posojilo pri komercialnih bankah.

A dokumenti, ki smo jih leta 2016 objavili na Siol.net, so razkrivali drugačno sliko. Omenjeno posojilo pod dokaj slabimi pogoji so namreč v HSE najeli za poplačilo precej bolj ugodnega posojila Evropske investicijske banke (EIB), največjega financerja projekta Teš 6.

Tone Rop | Foto: STA , Tone Rop Foto: STA , V HSE so tedaj sodelovanje z EIB prekinili sami, saj jih je mednarodna banka opozarjala na serijske kršitve zavez. Težavo je Nikolić želel rešiti z izdajo obveznic. Pri tem ni bil uspešen, saj so prav v tistem času nekateri mednarodni energetski velikani objavili poslovne rezultate z visokimi izgubami, kar je odvrnilo vlagatelje.

S presojo (ne)pravilnosti Nikolićevih odločitev pri uravnavanju dolga HSE se je ukvarjala notranja revizija HSE. "Izsledki revizije potrjujejo smotrnost odločitev, povezanih z zadolževanjem skupine HSE, in njihovo koristnost za skupino. Morebitne povzročene škode, kot ugibate v vprašanju, ni pokazala," so za Siol.net pojasnili na HSE.

Ločena analiza, ki jo je spisal nekdanji predsednik vlade Anton Rop, pa je ugotovila, da se HSE o podaljšanju posojila z EIB sploh ni pogajal. Na HSE so te ugotovitve zanikali in takrat še zatrdili, da te analize niso naročili.

Marca lani je nato Premogovnik Velenje z Inštitutom za sodobni trajnostni razvoj, katerega ustanovitelji so nekateri vplivni zdajšnji in nekdanji člani SD, tudi Anton Rop, naročil 35 tisoč vredno študijo o upokojevanju rudarjev. Nadzorni svet premogovnika je takrat vodil Nikolić, ki je zatrjeval, da s tem poslom ni imel nič.

  • Zavarovalna posredništva v HSE

Konec lanskega leta smo na Siol.net razkrili, da sta Premogovnik Velenje in Teš za sklenitev letnega zavarovanja najela posrednika – podjetje Priori zavarovanje iz Maribora. Njegov lastnik je Jasmin Osmanović, eden največjih zavarovalnih posrednikov v državi.

Ob ugibanju, zakaj sta obe družbi za sklenitev zavarovanja sploh potrebovali posrednika, so se pojavile informacije, da naj bi imel pomembno vlogo pri tej odločitvi Stojan Nikolić, sicer član nadzornega sveta premogovnika. 

"Odločno zanikam, da sem družbam predlagal izbranega posrednika, upoštevajoč politiko nevmešavanja v poslovne odločitve družb," je takrat komentiral Nikolić.

  • Sodelovanje pri zasebnih projektih

Nikolić se je v času svojega mandata na HSE precej ukvarjal tudi z drugimi posli. Leta 2016 so izbruhnile informacije, da je iskal kupca za revijo Reporter, ki je bila takrat v lasti Boštjana Krefta.

Vinag | Foto: STA , Foto: STA , Lani jeseni pa je imel pomembno vlogo tudi pri neuspelem prevzemu mariborskega podjetja Vinag. Tega je s pomočjo ekonomista Aleša Ahčana, dolgoletnega Nikolićevega prijatelja, želel kupiti ameriški finančnik slovenskega rodu James Lukežič.

Kot uradni kupec pa je nastopalo podjetje, ki je bilo tedaj v lasti Nikolićeve življenjske sopotnice Mojce Perhavc, sicer uslužbenke Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nikolić je tedaj zatrdil, da ne on ne njegova partnerica v zgodbi nimata nobene vloge.

Pojasnila Nade Drobne Popovič objavljamo v celoti:

"Za imenovanje in odpoklic uprave HSE je v skladu z zakonom o gospodarskih družbah pristojen nadzorni svet HSE. Gospod Nikolić Stojan je funkcijo finančnega direktorja nastopil že leta 2014, torej veliko pred mojim imenovanjem na funkcijo članice uprave SDH. Prav tako je Nikolića imenoval prejšnji nadzorni svet HSE, ki je bil postavljen veliko pred mojim imenovanjem. Kot vidite, je vaša domneva popolnoma napačna in seveda neresnična.

Funkcijo članice uprave SDH sem nastopila šele 27. oktobra 2015. Kot članica uprave SDH sem bila odgovorna za področje upravljanja in prestrukturiranja ter finančnega upravljanja SDH, vendar pa sva si s predsednico uprave SDH Lidio Glavina razdelili delo tako, da je naložba v HSE prešla pod njeno okrilje."

Ne spreglejte