Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
16.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

GZS DDV

Petek, 10. 5. 2013, 16.26

7 let, 2 meseca

GZS: Obremenjevanje gospodarstva brez znižanja odhodkov jalovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji z davki in prispevki že peto leto zapored zberemo vsaj poldrugo milijardo evrov manj, kot porabimo.

V takšnih razmerah je dodatno obremenjevanje gospodarstva, zlasti brez odločnejših posegov na odhodkovni strani, jalovo početje, so v posredovanem komentarju zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Dokler se v tujini še lahko zadolžimo, si še lahko delamo utvare, da bomo izplavali iz krize bolj s pobiranjem dodatnih davkov kot pa z zmanjševanjem javnega proračuna, so še dodali.

Zgolj sanacija bančnega sistema ne bo rešila vsega Nujna je gospodarska rast, zanjo pa je potreben zdrav bančni sistem in vitalno gospodarstvo. Zgolj sanacija bančnega sistema ne bo rešila prezadolženih in podkapitaliziranih podjetij, zato je potrebna hitra sanacija nasedlih perspektivnih podjetij, a "ne po politikantskih načelih ali zaradi interesnih vplivov, temveč z jasnimi cilji, transparentno in profesionalno vodeno strategijo".

Podpirajo spremembo insolvenčne zakonodaje "Zadnje, kar bi si lahko privoščili v tem hipu, je, da bi s prodajo vlečnih konjev reševali nizkoproduktivna delovna mesta ali zavoženi kapital lastnikov v prezadolženih podjetjih," pravijo v GZS. Zato podpirajo spremembo insolvenčne zakonodaje, ki da bo omogočila reševanje zdravih jeder, dosedanji lastniki pa da bodo za slabo upravljanje kaznovani z izgubo premoženja.

"Še vedno je čas, da operemo madež z našega pravosodja" Predpogoj za to, da bi nacionalni reformni progam in program stabilnosti državo rešila, sta poštenost in zaupanje. "Še vedno je čas, da operemo madež z našega pravosodja in učinkovito razrešimo vsaj nekatere orožarske, gradbene in podkupovalne goljufije," menijo na zbornici.

Nujna so naročila domačemu gospodarstvu, debirokratizacija poslovanja … Nujne pa so tudi druge spremembe, med njimi poleg sanacije bank program sanacije podjetij, naročila domačemu gospodarstvu, za kar bi namenili več proračunskih sredstev in mednarodnih virov, debirokratizacija poslovanja, podpora vstopanju tujih investitorjev v podjetja, kakovostno upravljanje javnega sektorja, državnega premoženja in davkoplačevalskega denarja ter učinkovito pobiranje davkov, učinkovitejše izterjave, boj proti sivi ekonomiji. Obenem pa nižanje, ne višanje bremen gospodarstva, dodajajo.

Dvig DDV: med slabimi verjetno edina rešitev s takojšnjimi učinki Dvig obeh stopenj DDV, ki da je "rigorozna poteza" in upravičeno dviga veliko prahu, je po mnenju GZS med slabimi verjetno edina rešitev s takojšnjimi učinki, ki lahko negativne trende rastočega primanjkljaja omili. Toda ne more jih obrniti v pozitivno smer brez drugih ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani. Vlado pozivajo, da takoj začne z odločnimi ukrepi na odhodkovni strani. "In naj niti ne pomišlja, da bi bile med ostalimi ukrepi nadomestek za umik kriznega davka tudi večje okoljske in energetske dajatve," pravijo, saj da bi odgnale še tisto malo investicij, ki jih načrtuje uspešnejši del gospodarstva.

Ne spreglejte