Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2018,
15.42

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

5

Natisni članek

Igor Akrapovič vlada koalicijska pogodba GZS

Torek, 4. 9. 2018, 15.42

5 let, 7 mesecev

Gospodarstveniki pozivajo vlado k oblikovanju socialnega pakta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

5

Vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij so danes vlado pozvali, naj takoj pristopi k oblikovanju socialnega pakta in k temu povabi vse socialne partnerje z namenom, da določijo prioritete ukrepov ter terminski in finančni načrt izvedbe. Brez gospodarstva namreč ni blaginje, so izpostavili.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je glede koalicijske pogodbe, ki odmeva zlasti zaradi zapisa zamisli o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ocenil, da je pogodba "zelo načelna, ko gre za predloge, kako izboljšati poslovno okolje, in zelo konkretna, ko gre za predloge višjega socialnega standarda, ki bo zahteval dodatne davčne zajeme".

Igor Akrapovič
Novice Ko je Akrapovič grozil, so menedžerji Kolektorja in TAB naredili takole

"Zato ocenjujemo, da je treba vse cilje preučiti v širšem kontekstu finančne vzdržnosti in preveriti, kako vplivajo na gospodarstvo, in pozivamo vse koalicijske partnerje, da skupaj pregledamo posamezne vsebine koalicijske pogodbe ter ocenimo, kaj je prioriteta in določimo terminski plan," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Gorjup.

"Brez gospodarstva ni blaginje"

Predsednik OZS Branko Meh in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš sta izpostavila, da "brez gospodarstva ni blaginje". Meh je bil zelo kritičen do Levice in njenega označevanja nekaterih podjetnikov. "Ne rušimo vlade, se pa ne strinjamo z Levico. Vlada v nastajanju mora spremeniti koalicijsko pogodbo," je poudaril.

Igor Akrapovič
Novice Je odziv Igorja Akrapoviča upravičen?

Tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je dejala, da so v združenju zaradi tega zaskrbljeni oz. previdni. Moč Levice je po njenem mnenju, ne glede na njen politični status, velika. "Vlada bo prisiljena zahteve Levice spoštovati, to pa je na določenih točkah zelo, zelo nevarna zgodba," je menila.

Koalicijska pogodba za male podjetnike katastrofa

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut je dodal, da so tudi mali podjetniki "z izjavami v medijih in politikov zelo razočarani". "Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa. Pozivam vlado, naj trezno razmisli in pozove gospodarstvo, da sedemo skupaj in naredimo novo strategijo za večjo blaginjo vseh," je dejal.

Igor Akrapovič
Novice Akrapovič bo dobiček preusmeril v bolj predvidljivo okolje

Sogovorniki, zlasti Gorjup in Lahova, so namreč opozorili, da se mednarodne razmere zaostrujejo. Trgovinski spori in valutna tveganja nakazujejo, da se dobre razmere ne bodo nadaljevale, je menil Gorjup, Lahova pa je med drugim opozorila na padanje zaupanja potrošnikov glede ocene gospodarskega stanja in na razmeroma nizko kupno moč v primerjavi z EU.

Koalicijska pogodba po Gorjupovih besedah obljublja postopno povečanje sredstev za zdravje, kulturo, pokojnine in minimalne plače, spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor, dvig socialne pomoči, kar si želimo vsi. "A opozarjamo, da v mednarodnih razmerah za nas v gospodarstvu ni sprejemljivo, da bi se zaveze realizirale v hitrem obdobju brez sistematičnega pregleda, kaj je finančno vzdržno," je poudaril.

Novice SBC: Sovražni govor proti podjetnikom je nedopusten #video

NSi napoveduje vložitev paketa zakonov za izboljšanje poslovnega okolja

Svet stranke NSi je danes odločil, da bodo vložili paket zakonov, ki bodo omogočali izboljšanje poslovnega okolja. Tako se odzivajo na določila v koalicijski pogodbi na področju davkov. "Z vložitvijo teh zakonov v proceduro bomo pomagali koaliciji, da se izvije iz primeža slabe koalicijske pogodbe," je povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Z vložitvijo predlogov zakonov želijo po Toninovih besedah pomagati koaliciji. "Vemo, da so se s to koalicijsko pogodbo na nek način zaplezali. To se kaže tudi v reakciji gospodarstva. Če bi poskušali peljati druge aktivnosti, bi imeli težave z Levico in glasovi, ki jih potrebujejo," je pojasnil.

"V dani situaciji je najbolj elegantna možnost, da mi pridemo s pobudo in zakoni, kar pomeni, da se vladni koaliciji ni treba usklajevati z Levico," je dodal. Tonin meni, da bodo s podporo zakonom dali jasen signal gospodarstvu, da se bo poslovno okolje izboljševalo.

Ne spreglejte