SiolNET. Posel danes Novice
0,65

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Gospodarstveniki pozivajo vlado k oblikovanju socialnega pakta #video

0,65

termometer

Vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij so danes vlado pozvali, naj takoj pristopi k oblikovanju socialnega pakta in k temu povabi vse socialne partnerje z namenom, da določijo prioritete ukrepov ter terminski in finančni načrt izvedbe. Brez gospodarstva namreč ni blaginje, so izpostavili.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je glede koalicijske pogodbe, ki odmeva zlasti zaradi zapisa zamisli o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ocenil, da je pogodba "zelo načelna, ko gre za predloge, kako izboljšati poslovno okolje, in zelo konkretna, ko gre za predloge višjega socialnega standarda, ki bo zahteval dodatne davčne zajeme".

Igor Akrapovič Posel danes Ko je Akrapovič grozil, so menedžerji Kolektorja in TAB naredili takole

"Zato ocenjujemo, da je treba vse cilje preučiti v širšem kontekstu finančne vzdržnosti in preveriti, kako vplivajo na gospodarstvo, in pozivamo vse koalicijske partnerje, da skupaj pregledamo posamezne vsebine koalicijske pogodbe ter ocenimo, kaj je prioriteta in določimo terminski plan," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Gorjup.

"Brez gospodarstva ni blaginje"

Predsednik OZS Branko Meh in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš sta izpostavila, da "brez gospodarstva ni blaginje". Meh je bil zelo kritičen do Levice in njenega označevanja nekaterih podjetnikov. "Ne rušimo vlade, se pa ne strinjamo z Levico. Vlada v nastajanju mora spremeniti koalicijsko pogodbo," je poudaril.

Igor Akrapovič Posel danes Je odziv Igorja Akrapoviča upravičen?

Tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je dejala, da so v združenju zaradi tega zaskrbljeni oz. previdni. Moč Levice je po njenem mnenju, ne glede na njen politični status, velika. "Vlada bo prisiljena zahteve Levice spoštovati, to pa je na določenih točkah zelo, zelo nevarna zgodba," je menila.

Koalicijska pogodba za male podjetnike katastrofa

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut je dodal, da so tudi mali podjetniki "z izjavami v medijih in politikov zelo razočarani". "Ko gledamo koalicijsko pogodbo, je to za nas katastrofa. Pozivam vlado, naj trezno razmisli in pozove gospodarstvo, da sedemo skupaj in naredimo novo strategijo za večjo blaginjo vseh," je dejal.

Igor Akrapovič Posel danes Akrapovič bo dobiček preusmeril v bolj predvidljivo okolje

Sogovorniki, zlasti Gorjup in Lahova, so namreč opozorili, da se mednarodne razmere zaostrujejo. Trgovinski spori in valutna tveganja nakazujejo, da se dobre razmere ne bodo nadaljevale, je menil Gorjup, Lahova pa je med drugim opozorila na padanje zaupanja potrošnikov glede ocene gospodarskega stanja in na razmeroma nizko kupno moč v primerjavi z EU.

Koalicijska pogodba po Gorjupovih besedah obljublja postopno povečanje sredstev za zdravje, kulturo, pokojnine in minimalne plače, spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor, dvig socialne pomoči, kar si želimo vsi. "A opozarjamo, da v mednarodnih razmerah za nas v gospodarstvu ni sprejemljivo, da bi se zaveze realizirale v hitrem obdobju brez sistematičnega pregleda, kaj je finančno vzdržno," je poudaril.

Igor Akrapovič Novice SBC: Sovražni govor proti podjetnikom je nedopusten #video

NSi napoveduje vložitev paketa zakonov za izboljšanje poslovnega okolja

Svet stranke NSi je danes odločil, da bodo vložili paket zakonov, ki bodo omogočali izboljšanje poslovnega okolja. Tako se odzivajo na določila v koalicijski pogodbi na področju davkov. "Z vložitvijo teh zakonov v proceduro bomo pomagali koaliciji, da se izvije iz primeža slabe koalicijske pogodbe," je povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Z vložitvijo predlogov zakonov želijo po Toninovih besedah pomagati koaliciji. "Vemo, da so se s to koalicijsko pogodbo na nek način zaplezali. To se kaže tudi v reakciji gospodarstva. Če bi poskušali peljati druge aktivnosti, bi imeli težave z Levico in glasovi, ki jih potrebujejo," je pojasnil.

"V dani situaciji je najbolj elegantna možnost, da mi pridemo s pobudo in zakoni, kar pomeni, da se vladni koaliciji ni treba usklajevati z Levico," je dodal. Tonin meni, da bodo s podporo zakonom dali jasen signal gospodarstvu, da se bo poslovno okolje izboljševalo.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 04.09.2018. ob 17:14 +3 - 2

  BLEFERJI, ti si samo zmeden ali si pa pijan,...ali na drogi???!! Ja...to je popolnoma enako, kot če bi ti nekdo rekel, da je tvoja skrb, da v službi delaš in skrbiš, da bo tvoja naloga dobro opravljena...kaj drugega te ne sme brigati..za ostalo bodo poskrbeli tisti, ki se na to spoznajo...tudi za tvojo plačo..in tebe ne briga, koliko bo le-ta znašala, kajti tvoja skrb je le dobro opravljeno delo!!! Jooj, pa saj ne morem verjeti, kako noro nekateri razmišljate!!

  +3 - 2
 • amarita / 05.09.2018. ob 12:10 +1 0

  TOVARIS BLEFERJI,kakor se izrazis pomeni da si dosljak ali prislek iz juga ,ker si sam to potrdil ko pises Vi slovencki....si prisel z culo in opancima na zeleno travo...in tujec si in tujec bos ostal...kar se tice suznjev pa takole vrni se v bosno ali srbijo tam delavci so svobodni in veseli da imajo placo 250/400 evrov... pa srecno pot na jug!!!!

  +1 0
 • bleferji / 04.09.2018. ob 16:24 +2 - 2

  Nehajte nakladat gospodarstveniki - raje se ukvarjate z vodenjem podjetij in poskrbite za dobre poslovne rezultate, da ne bodo zaposleni sužnji z minimalno plačo ! Kašna beda, laž in sprenevedanje, kam ste Vi Slovenčki spravili vašo deželico - pa vi res niste normalni! Na koncu leta si pa vsi delijo dobičke ! Sicer pa to kar volite, to imate in rezultat je skupek vseh vas samih! Krivi ste si samo sami in nihče drug! Kakšen fantastičen dan HI HI

  +2 - 2
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin