SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni elektrovelikan bo porabnikom vrnil celoten letošnji dobiček

10

termometer

Elektrika. Energija. | Do poteze prihaja ob stopnjevanju pritiska na EU glede sprejema davka na ekscesne dobičke energetskih podjetij v času, ko so cene energije zaradi vojne v Ukrajini poletele v nebo. | Foto: Reuters
Do poteze prihaja ob stopnjevanju pritiska na EU glede sprejema davka na ekscesne dobičke energetskih podjetij v času, ko so cene energije zaradi vojne v Ukrajini poletele v nebo. Foto: Reuters

Francoski upravljavec električnega omrežja RTE, ki je v večinski državni lasti, bo v začetku prihodnjega leta največjim porabnikom energije, med njimi okoli 380 energetsko intenzivnim podjetjem, skupaj izplačal vsaj milijardo evrov, so pred nekaj dnevi sporočili iz podjetja.

Plače Novice Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister

Ta znesek bo skladen z dobičkom, napovedanim za letošnje leto, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v podjetju. Prihodki RTE so letos zaradi višjih pristojbin, plačanih za uporabo njegovih povezav prek državnih meja, posebej visoki, to pa je tudi posledica energetske krize.

Povračila naj bi lahko dosegla celo rekordnih 1,5 milijarde evrov.

Nekaj manj kot 380 velikih kupcev električne energije v industriji naj bi si razdelilo okoli 130 milijonov evrov, je za AFP povedal finančni in nabavni direktor RTE Laurent Martel. Med njimi so kemične tovarne, obrati za obdelavo kovin, jeklarne ter tovarne papirja in kartona.

Robert Golob Novice GEN-I: Golobu smo plačali 200.692 evrov. Neto. Do 17. 11. 2021.

Do poteze prihaja ob stopnjevanju pritiska na EU

Levji delež, okoli 90 odstotkov, pa bo šel operaterjem lokalnih nizko- in srednjenapetostnih omrežij, ki premoščajo vrzel med RTE in končnimi uporabniki električne energije, od industrije do gospodinjstev.

Do poteze prihaja ob stopnjevanju pritiska na EU glede sprejema davka na ekscesne dobičke energetskih podjetij v času, ko so cene energije zaradi vojne v Ukrajini poletele v nebo.

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so na petkovem zasedanju v Bruslju dosegli politični dogovor o ukrepih za spoprijemanje z energetsko draginjo. Ti med drugim vključujejo obvezno znižanje porabe elektrike in tudi omejitev prihodkov določenih energetskih podjetij.

Jedrska elektrarna Krško Novice Jedrsko elektrarno Krško ponoči zaustavili in izklopili iz omrežja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin