Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2022,
7.30

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

5

Natisni članek

elektrika energija Jedrska elektrarna Krško

Sobota, 1. 10. 2022, 7.30

1 leto, 6 mesecev

Jedrsko elektrarno Krško ponoči zaustavili in izklopili iz omrežja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

5

Jedrska elektrarna Krško |  S tem remontom se končuje obdobje prvih 40 let delovanja jedrske elektrarne in prehaja v podaljšano obratovanje za dodatnih 20 let.  | Foto Ana Kovač

S tem remontom se končuje obdobje prvih 40 let delovanja jedrske elektrarne in prehaja v podaljšano obratovanje za dodatnih 20 let. 

Foto: Ana Kovač

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), ki so jo po 32. gorivnem ciklu in 513 dneh neprekinjenega delovanja ponoči zaustavili in izklopili iz omrežja, se danes začenja 32-dnevni remont. To bo hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bo odštela od 90 do 100 milijonov evrov. Končati ga nameravajo 2. novembra. Skupino GEN sicer čaka zelo zahteven oktober, poroča Dnevnik. Prodali so namreč tudi elektriko, ki naj bi jo v času enomesečnega remonta proizvedla krška jedrska elektrarna, pa je ne bo.

Jedrska elektrarna Krško
Novice Neverjetno, kaj so si privoščili v skupini GEN

Redni remont bo z več kot štiri tisoč posegi obsegal tri osnovne sklope oz. menjavo skoraj polovice jedrskega goriva, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor ter naložbeno-posodobitvena dela.

Ob zamenjavi 56 gorivnih elementov s svežimi bodo osrednja remontna dela obsegala še preventivno vzdrževanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktur in preverjanje tlačnih pregrad skladno s pripadajočimi programi, ki zajemajo vso varnostno opremo in njene podsklope.

Jedrska elektrarna Krško
Novice Če Krškega ne bi bilo, bi imeli še več energetskih glavobolov

Teš bo deloval s polno močjo

Izpad električne energije ob remontu bodo z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa bodo v okviru skupine GEN zagnali še plinske bloke Termoelektrarne Brestanica.

Osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko bo imela v prihodnjem mesecu Termoelektrarna Šoštanj, ki bo delovala s polno močjo, v pripravljenosti so še plinski bloki v Šoštanju in Trbovljah. Plinske elektrarne bodo sicer ob trenutno visokih cenah plina delovale na kurilno olje.

V Nuklearni elektrarni Krško, ki zagotavlja približno petino v državi potrebne električne energije, težav pri njenem zagotavljanju med remontom ne pričakujejo. Na temelju remontnih del pa nameravajo tudi dvigniti zmogljivost elektrarne za približno deset megavatov.

Neverjetno, kaj so si privoščili v skupini GEN
Skupino GEN zaradi njihove poslovne nerodnosti čaka zelo zahteven oktober, poroča Dnevnik. Prodali so namreč tudi elektriko, ki naj bi jo v času enomesečnega remonta proizvedla krška jedrska elektrarna, pa je ne bo.

Iz načrta proizvodnje namreč niso izvzeli enomesečnega obdobja, ko jedrska elektrarna ne bo obratovala. Oktobra bodo morali kupiti znatne količine dodatne elektrike na trgu. V družbi ne razkrivajo podatkov o tem, ali in za koliko so elektriko dokupili na trgu, niti tega, ali so vse potrebne količine že kupili, ali še čakajo, ker je to poslovna skrivnost. Kot smo poročali, imajo v GEN-I zaposleni izjemno visoke plače in nagrade. 

Ne spreglejte