SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Finančna ministrica za nadzornika SDH predlaga Janeza Vipotnika

0,08

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman za kandidata za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlaga Janeza Vipotnika. Za samostojni predlog se je odločila, ker prek razpisa ni bilo mogoče dobiti nabora kandidatov, je povedala po današnji seji vlade.

Strokovna komisija, katere naloga je bila ministrici predložiti seznam treh kandidatov za nadzornika SDH, seznama ni mogla oblikovati, ker so se na javni poziv prijavili trije kandidati, od katerih pa dva nista zadostila zakonskim zahtevam.S ponovitvijo razpisa bi zavlačevala postopek

Ocenila je, da bi ponovitev javnega razpisa zavlačevala postopek in ne bi prinesla širšega nabora kandidatov, zato se je odločila za možnost, ki ji jo daje predlog zakona o SDH, in sama predlagala kandidata. Odločila se je za Janeza Vipotnika, je na novinarski konferenci povedala ministrica.

Vipotnik se je prijavil na poziv spomladi, z njim je komisija opravila razgovor in ga uvrstila v ožji izbor petih mogočih kandidatov.

"Izpolnjuje vse zakonske kriterije, ob tem pa ga odlikujejo dolgoletne menedžerske izkušnje. Je strokovnjak tako na področju korporativnega upravljanja kot na področju upravljanja premoženja in upravljanja terjatev," je predlog utemeljila ministrica.

Pričakuje, da ga bo DZ podprl.

Kdo je ministričin kandidat?

Vipotnik je po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist. Kariero je začel v podjetju Iskra Commerce, kjer je bil med drugim vodja izvoznega sektorja, finančni direktor in v letih 1984-1990 glavni direktor.

Nato je bil v obdobju 1990-1992 predsednik Iskra Holdinga, v letih 1992-1996 je bil na položaju direktorja družbe Cranex v Švici, v letih 1996-2015 pa generalni direktor Mahle Letrika UK.

Je v pokoju, pogodbeno pa še vedno sodeluje z družbo Letrika UK, so navedli na ministrstvu za finance.

Nadzorni svet SDH, ki je lahko petčlanski, ima trenutno štiri člane. Poleg predsednika Damjana Beliča ga sestavljajo še Duško Kos ter Andrej Bertoncelj in Igor Kržan, ki sta se nadzornikom pridružila konec junija.

Le nekaj dni po njunem imenovanju je iz nadzornega sveta odstopila Barbara Smolnikar, ki je odšla v upravo Zavarovalnice Triglav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin