Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
15.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

dividende poslovni rezultati prodaja Abanka SDH

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 15.59

6 let, 6 mesecev

SDH z rekordnim zneskom izplačanih dividend, dobičkonosnost najvišja doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Dobičkonosnost naložb, ki jih upravlja Slovenski državni holding (SDH), je bila v letu 2016 najvišja doslej. Letos je SDH namreč prejel rekorden znesek izplačanih dividend v vrednosti 257 milijonov evrov, kar je 38 odstotkov več kot lani. Vrednost portfelja v upravljanju se je zmanjšala za deset odstotkov na 10,4 milijarde evrov.

Od skupnega zneska izplačanih dividend je SDH lani prejel 211 milijonov evrov od družb z neposrednim lastniškim deležem države, ki so v njegovem upravljanju, kar je 49 odstotkov več kot leto prej.

Banki v 100-odstotni državni lasti izplačali najvišje dividende 

Najvišje dividende sta izplačali Abanka in NLB, obe banki v 100-odstotni državni lasti, in sicer skupaj 133 milijonov evrov.

Dodatno je SDH prejel 46 milijonov evrov dividend od naložb, v katerih je lastnik sam. Ta številka je v primerjavi z letom 2015 višja za 4,8 odstotka.

Država je največ dividend prejela od Abanke, NLB, Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav, SDH pa od Zavarovalnice Triglav, Krke, Petrola in Pozavarovalnice Sava, je še razvidno iz danes objavljenega letnega poročila za leto 2016.

Rast donosnosti lastniškega kapitala naložb države in SDH se je po letu 2015 nadaljevala tudi v letu 2016 in se še približala ciljni donosnosti iz strategije upravljanja kapitalskih naložb države, navaja letno poročilo.

Najvišje dividende sta izplačali NLB in Abanka, obe v 100-odstotni lasti države. | Foto: Matej Leskovšek Najvišje dividende sta izplačali NLB in Abanka, obe v 100-odstotni lasti države. Foto: Matej Leskovšek


Preberite še: 

-> Lastništvo Petrola spet na prepihu

-> Alenka Žnidaršič Kranjc se poslavlja od Luke Koper

-> Podjetje z več kot 2.000 zaposlenimi gre na pol


Izboljšane gospodarske razmere in boljši rezultati bank

Kot piše v decembra lani prenovljenih merilih za merjenje uspešnosti poslovanja družb s kapitalsko naložbo države, je ključen cilj ustvarjanje donosa kapitala v višini osem odstotkov na knjigovodsko vrednost kapitala v letu 2020.

V letu 2016 je čista dobičkonosnost lastniškega kapitala znašala šest odstotkov, potem ko je bila leto prej pri 4,7 odstotka.

Pri tem v SDH poudarjajo, da je visoka donosnost kapitala dosežena kljub dejstvu, da je med naložbami v lasti države dve tretjini strateških, katerih prednsotna naloga je uresničevanje pomembnih družbenih interesov.

Poleg dobrega dela uprav, nadzornih svetov in zaposlenih v samih družbah so k dobrim poslovnim rezultatom družb v upravljanju lani pripomogle tudi izboljšane gospodarske razmere, po obsežnih dokapitalizacijah v letih 2013 in 2014 pa so se začeli kazati tudi rezultati v največjih bankah, poudarjajo v SDH.

S prodajo Abanke bodo v SDH začeli prihodnje leto, končana pa naj bi bila do konca julija leta 2019. | Foto: STA , S prodajo Abanke bodo v SDH začeli prihodnje leto, končana pa naj bi bila do konca julija leta 2019. Foto: STA ,

Menjalna pogodba med Petrolom in SDH še ni uresničena

Do konca leta 2016 je bilo prodanih osem kapitalskih naložb s seznama 15 podjetij, ki ga je leta 2013 potrdil DZ.

Od tega je bilo šest prodaj izvedenih že pred lanskim letom, v letu 2016 pa so bile prodane delnice družbe Adria Airways, dokončno je bila realizirana tudi prodaja Nove KBM.

Prav tako je SDH lani prodal sedem manjših kapitalskih naložb, ki so bile opredeljene kot portfeljske.

V letu 2017 sta bili uspešno končani še dve pomembnejši transakciji, in sicer prodaja delnic Palome in Cimosa.

SDH je sodeloval tudi pri aktivnostih, povezanih s postopkom statusnega preoblikovanja družbe Geoplin, ter podpisal tudi menjalno pogodbo, na podlagi katere bo Petrol postal večinski lastnik Geoplina, država pa večinska lastnica družbe Plinovodi. Pogodba sicer še ni uresničena.

Glavina: Prodaja Abanke v prihodnjem letu bo izziv

SDH je v letu 2016 vodil tudi nekatere aktivnosti, povezane s pridobitvijo kapitalskih naložb.

Po odplačnem prenosu terjatev in obveznic Save od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in po uspešno izvedeni prisilni poravnavi je v Savi pridobil 22,56-odstotni lastniški delež.

Lastniške deleže je v svojem imenu oziroma v imenu države pridobival tudi v Polzeli in Petrolu.

Privatizacija Abanke bo dokončana skladno z zavezami Evropskimi komisiji, torej do konca julija leta 2019, SDH bo postopek prodaje začel prihodnje leto, je na novinarski konferenci povedala predsednica uprave holdinga Lidia Glavina.

Po besedah Lidie Glavine v SDH razmišljajo tudi o privatizaciji Uniorja. | Foto: STA , Po besedah Lidie Glavine v SDH razmišljajo tudi o privatizaciji Uniorja. Foto: STA ,

Za vprašanja o privatizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) je Glavina napotila na ministrstvo za finance. "SDH je postopek končal s sklepom skupščine. Seveda bomo z vsem pomagali ministrstvu za finance, ampak pogajanja tečejo z njihove strani," je dejala.

O privatizacijah drugih podjetij je povedala, da bosta že ukvarjanje z Abanko in morebitna prodaja "izziv", načrtujejo pa še razmislek o privatizaciji Uniorja.

Konzorcij prodajalcev Uniorja, v katerem so bili SDH, Kad, Alta skladi in Zavarovalnica Triglav, ki imajo skupno v lasti nekaj manj kot 55-odstotni delež osnovnega kapitala Uniorja, je namreč minuli teden ustavil prodajo družbe.

"Vsako podjetje je treba za prodajo pripraviti, tudi Unior, čeprav ima zelo dobre rezultate. Stremeli bomo k temu, da damo na trg čim večji delež, saj sicer zbijamo ceno, tako da bomo ob pravem času poskušali oblikovati nov prodajni konzorcij s čim večjim številom delnic," je Glavina pojasnila razloge za ustavitev prodaje.

Ne spreglejte