SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski energetski velikani v gradnjo plinovoda Severni tok 2

3

termometer

Energetski velikani Gazprom, BASF, Eon, Engie, OMV in Shell so podpisali pogodbo o gradnji plinovoda Severni tok 2, s katerim naj bi povečali dobavo zemeljskega plina v Evropo.

Nemška BASF in Eon, nizozemsko-britanski Shell, avstrijski OMV bodo imeli v podjetju vsak 10-odstotni delež, francoski Engie pa devetodstotnega. Dogovor so podpisali v okviru Vzhodnega gospodarskega foruma v Vladivostoku.

55 milijard kubičnih metrov na leto Projekt Severni tok 2 predvideva izgradnjo dveh cevi s skupno letno zmogljivostjo 55 milijard kubičnih metrov. Plinovoda naj bi tekla med Rusijo in Nemčijo po Baltskem morju.

V Gazpromu poudarjajo, da bo novi plinovod v Evropo prepeljal več plina, kar bo pomembno za celino, na kateri domača proizvodnja tega energenta upada.

"Severni tok 2 je projekt, ki bo neposredno povezal proizvodnjo plina v Rusiji s plinskimi trgi zahodne Evrope, kar bo pomenilo največjo varnost transporta za stranke," je dejal predsednik izvršnega odbora OMV Rainer Seele.

Glavni izvršni direktor Royal Dutch Shell Ben van Beurden pa je izpostavil, da bo zemeljski plin še dolgo ključni del energetske mešanice Evrope.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin