Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2020,
15.34

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

gospodarska rast padec BDP ECB

Četrtek, 4. 6. 2020, 15.34

3 leta, 10 mesecev

ECB evroobmočju napoveduje skoraj 9-odstotni padec BDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Proizvodnja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom se bo letos skrčil za 8,7 odstotka, je v danes objavljeni redni četrtletni napovedi ocenila Evropska centralna banka (ECB). Prihodnje leto naj bi evrsko gospodarstvo okrevalo po 5,2-odstotni stopnji, leta 2022 pa bo sledila 3,3-odstotna rast, so po poročanju STA sporočili iz banke.

Območju z evrom se zaradi posledic pandemije bolezni novega koronavirusa letos obeta hud padec. ECB je v primerjavi z marčno napovedjo oceno gibanja BDP za 2020 poslabšala za 9,5 odstotne točke, oceni za 2021 in 2022 pa popravila navzgor za 3,9 oziroma 1,9 točke, navaja STA.

Napovedi kažejo na zgodovinski padec v drugem letošnjem četrtletju, preden si bo gospodarstvo v drugi polovici leta ponovno opomoglo, je na novinarski konferenci po seji sveta ECB dejala predsednica banke Christine Lagarde. Ob tem pa je opozorila, da napoved spremlja visoka stopnja negotovosti.

Šibka inflacija

Inflacija bo po oceni ECB letos 0,3-odstotna, kar bo tudi posledica zloma cen nafte. Prihodnje leto naj bi bila 0,8-odstotna in leta 2022 1,3-odstotna. Cilj ECB je rast cen tik pod dvema odstotkoma.

Lagardova je poudarila, da inflacijo še naprej dušijo nizke cene energije, v prihodnjem obdobju pa bo ostala nizka tudi v luči velikega padca gospodarske aktivnosti.

Evropska centralna banka ECB
Novice ECB program odkupov obveznic povečala za 600 milijard evrov

Svet ECB je na današnji seji povečal izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) za 600 milijard evrov na 1350 milijard evrov. Hkrati je njegovo trajanje podaljšal najmanj do junija 2021. Povečan program po navedbah banke nakazuje dodatno sproščanje splošne monetarne politike, s tem pa bo izboljšal pogoje financiranja v realnem gospodarstvu, zlasti za podjetja in gospodinjstva.

letališče Brnik
Novice V Fraportu napovedujejo večja odpuščanja
Steklarna Rogaška
Novice Steklarna Rogaška odpušča, brez dela bo ostalo 137 ljudi
Ne spreglejte