SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EBRD napoveduje: letos ničelna rast slovenskega gospodarstva

4

termometer

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je Sloveniji za letos napovedala ničelno rast BDP.

EBRD je sicer še januarja regiji napovedovala 2,7-odstotno rast, vendar pa je napoved poslabšala zaradi rusko-ukrajinske krize, ki negativno vpliva na gospodarsko dejavnost.

Od januarske napovedi so se zgodili trije pomembnejši dogodki, ki so vplivali na spremembo napovedi za regijo. Politične napetosti v Ukrajini so opazno povečale nestabilnosti in poslabšale obete za regijo, čeprav se učinki za zdaj kažejo le v nekaterih sosednjih državah. Če se razmere v Ukrajini ne zaostrijo, lahko pričakujemo rast tudi prihodnje leto Na slabšo napoved regiji je vplivalo tudi rahljanje monetarne politike v ZDA, ki je najbolj prizadelo države v razvoju, medtem ko je okrevanje gospodarstev v območju evra boljše od pričakovanj.

Če se napetosti med Ukrajino in Rusijo ne bodo okrepile, bo regija, ki jo pokriva EBRD, po njenih napovedih prihodnje leto beležila 1,9-odstotno gospodarsko rast. Slovenija letos z ničelno rastjo EBRD Sloveniji za letos po novem napoveduje ničelno rast BDP. Še januarja je mednarodna finančna ustanova s sedežem v Londonu pričakovala kar dvoodstotno krčenje slovenskega gospodarstva. Za prihodnje leto EBRD Sloveniji napoveduje enoodstotno gospodarsko rast.

Zaradi politične nestabilnosti bo Ukrajina po napovedih EBRD letos beležila sedemodstotni padec BDP, medtem ko naj bi prihodnje leto rast stagnirala.

Kriza bo zaradi sankcij in zmanjšanega zaupanja vlagateljev vplivala tudi na rusko gospodarstvo, ki bo po napovedih letos stagniralo, prihodnje leto pa beležilo 0,6-odstotno rast. EBRD je Rusiji še januarja za letos napovedovala 2,5-odstotno gospodarsko rast. V recesiji le še Ukrajina in Hrvaška Poleg Ukrajine bo letos v recesiji le še Hrvaška, ki bo letos beležila 0,5-odstotni padec, v letu 2015 pa naj bi dosegla 0,5-odstotno rast. Kljub politični negotovosti v Turčiji je ta država lani beležila štiriodstotno gospodarsko rast, kar je bilo več od pričakovanj, vendar pa banka državo znova opozarja na ohlajanje njenega gospodarstva.

Za letos ji EBRD napoveduje 2,5-odstotno rast BDP, v prihodnjem letu pa naj bi bila ta 3,2-odstotna. EBRD je sicer Turčiji še januarja za letos napovedovala 3,3-odstotno rast.

Rusko-ukrajinska kriza bo negativno vplivala tudi na gospodarstvo v osrednji Aziji. Ta bo po napovedih EBRD letos beležila petodstotno rast, medtem ko ji je banka še januarja napovedovala 5,5-odstotno rast.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin