"Drugi tir bo ob trenutni zasnovi prinesel enormne stroške in malo koristi"

Slovenija se ne bo ustavila, če jutri ne začnemo postavljati drugega tira, je na novinarski konferenci povedal predstavnik iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan Jaka Šoba. V skupini projektu, kot je zasnovan, nasprotujejo, saj menijo, da bo prinesel enormne stroške za davkoplačevalce ob sorazmerno majhnih gospodarskih koristih.

"Pričakovanje, da bomo drugi tir, ki bo služil praktično samo Luki Koper, plačali davkoplačevalci, je problematično," opozarjajo v iniciativi Prstan.

"Pričakovanje, da bomo drugi tir, ki bo služil praktično samo Luki Koper, plačali davkoplačevalci, je problematično," opozarjajo v iniciativi Prstan. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Šoba je opomnil, da pravzaprav nihče ne ve, koliko bo investicija v drugi tir stala in ali je trasa sploh ustrezna. Edina stvar, ki postaja jasna, je, da gre za industrijski tir za Luko Koper. Tu se po njegovih besedah postavi vprašanje, ali res potrebujemo kompozicijo, ki bo premogla hitrost 160 kilometrov na uro, ali mora res biti vkopana od Kopra do Divače in ali je res potrebnih toliko predorov in viaduktov.

Prav tako je problematično pričakovanje, da bomo drugi tir, ki bo služil praktično samo Luki Koper, plačali davkoplačevalci. Če je investicija tako nujna, potem bi bilo pričakovati interes Luke za sofinanciranje, tako pa se ga vsi otepajo. "Verjetno zato, ker se zavedajo, da zgodba z ekonomskega vidika bolj ali manj ne pije vode. Vsaj ne tako, kot je zdaj zasnovana," je prepričan.

V iniciativni skupini so danes predstavili tudi program za področje privatizacije. Ta temelji na hitri, učinkoviti in transparentni privatizaciji dobrih podjetij, za katera lahko država dobi "resen denar, s katerim bo znižala svojo zadolženost", je pojasnil pobudnik skupine Blaž Vodopivec. Del sredstev bi lahko država vložila tudi v profesionalno upravljani demografski sklad.

Prstan za zdaj sicer ostaja iniciativna skupina. Kot je dejal Vodopivec, želijo pred ustanovitvijo stranke v svoje vrste privabiti vsaj 44 kakovostnih kandidatov za volitve v DZ. To se po njegovih besedah kaže za večji izziv kot pridobivanje 200 članov, ki bi za ustanovitev že zadoščali.

Vodopivec je zatrdil, da bo Prstan stranka z najvišjim ekonomskim IQ, a brez stricev, skrite agende in ideološke navlake.

Komentarji

3
  • bog1953 / 12.09.2017. ob 14:45

    Kar naj ga zgradijo. Tudi škoda, ki smo je bili deležni zaradi osiromašenja bank v letih 2004-2008, nas ni pokopala.

  • Vik / 19.09.2017. ob 01:56

    Rdečkoti z njim želijo pokriti izgube Krekove banke in mariborske nadškofije. Sramota.

  • Rafko / 12.09.2017. ob 16:45

    TEŠ 6 vse pove, kaj imajo tardečkoti za bregom.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.