SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donos na slovenske obveznice vendarle padel pod sedem odstotkov

2

termometer

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je po več dneh vendarle padel pod psihološko mejo sedmih odstotkov.

Ob 12. uri je povprečna obrestna mera na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu namreč znašala 6,97 odstotka (v sredo ob 12. uri 7,08 odstotka). Glede na nedavno opozorilo prvega moža SID banke Sibila Svilana je sicer najvišja sprejemljiva meja obrestnih mer za vzdržno zadolževanje Slovenije na kapitalskih trgih 5,8 odstotka.

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne državne dolžniške vrednostne papirje je sicer trenutno pod zahtevano donosnostjo na italijanske desetletne obveznice. Ta je namreč pri sedmih odstotkih.

Zmanjšuje se tudi razkorak med obrestnimi merami na slovenske in španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let. Še v ponedeljek je bila zahtevana donosnost na španske obveznice pod šestimi odstotki, danes pa je dosegla rekordne vrednosti. Dopoldne je presegla mejo sedmih odstotkov, ki državi ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Po podatkih NLB je bila sicer zahtevana donosnost ob 12. uri že nekoliko nižja, in sicer 6,68 odstotka.

Obrestna mera na nemške državne desetletne obveznice, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, je medtem trenutno pri 1,78 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin