Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
7.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

drugi tir EIB posojilo železnica

Torek, 9. 4. 2019, 7.19

5 let

Direktorji EIB naj bi odobrili posojilo za projekt drugega tira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Drugi tir

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) bo danes odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugega tira med Divačo in Koprom. Upravni odbor hišne banke EU je posojilo že odobril, pri čemer je malo verjetno, da bi direktorji odločitev danes spremenili.

Potem ko je EIB drugi tir sredi februarja uvrstila na seznam projektov, ki jih bo financirala, in je zeleno luč posojilu marca prižgal še njen upravni odbor, bo danes končno odločitev sprejel odbor direktorjev.

drugi tir
Novice Drugi tir še majhen korak bližje: vlada o koncesiji za 2TDK #video

Finančna konstrukcija projekta drugi tir se vse bolj zapira

Finančna konstrukcija trenutno največjega načrtovanega infrastrukturnega projekta v državi se s tem vse bolj zapira. Za drugi tir bo potrebnih slabih 1,2 milijarde evrov, projekt pa bo financiran s kombinacijo različnih finančnih instrumentov.

Osnovni kapitalski vložek Slovenije bo znašal 200 milijonov evrov, še 122 milijonov evrov dodatnega kapitala pa bo Slovenija zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom na štajerski avtocesti. Dodatnih 200 milijonov evrov kapitala iz proračuna bo Slovenija prispevala tudi v primeru, da pri projektu ne bo sodelovala zaledna država.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Upravni odbor EIB potrdil 250-milijonsko posojilo za drugi tir

Posojilo EIB vredno 250 milijonov evrov

Slovenija bo za projekt predvidoma pridobila tudi 250 milijonov evropskih sredstev. Pogodbi za 44 milijonov evrov in za 109 milijonov evrov sta že podpisani, z EU se država pogaja o nadaljnjih 80 milijonih kohezijskih sredstev. 250 milijonov evrov bo, če bo odbor direktorjev danes prižgal zeleno luč, znašalo posojilo EIB. Za projekt je potrebnih še približno 170 milijonov, ki jih bo država po načrtih pridobila na trgu pri komercialnih bankah.

Ne spreglejte