SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deutsche Bahn zaradi stavke strojevodij odpovedal 75 odstotkov povezav

0,02

termometer

Deutsche Bahn
Foto: Reuters

Nemški železniški operater Deutsche Bahn je zaradi stavke strojevodij, ki se je začela v torek pozno popoldne, odpovedal 75 povezav na dolge razdalje. Obenem predvidevajo, da bodo nadaljnje odpovedi in zamude vplivale tudi na regionalne povezave. Potnike pozivajo, da – če je to le mogoče – preložijo vsa potovanja.

Pri Deutsche Bahn so zaradi nastalih razmer že izdali nadomestni vozni red.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se bo stavka končala v petek okoli 2. ure zjutraj, železniški promet pa naj bi nato stekel brez večjih težav.

Za zdaj še ni znano, ali bo stavka vplivala na druge železniške operaterje. V sindikatu nemških strojevodij GDL so namreč k stavki med drugim pozvali tudi odpremnike vlakov, brez katerih pa noben vlak ne sme voziti.

Stavko so v torek ob 19. uri najprej začeli strojevodje tovornih vlakov, danes zjutraj pa so se jim pridružili še vozniki potniških vlakov.

Predsednik GDL Claus Weselsky je v torek sporočil, da je na glasovanju o stavki sodelovalo 70 odstotkov članov sindikata, stavka pa je na glasovanju dobila 95-odstotno podporo.

V sindikatu so se za stavko odločili, potem ko so spodletela pogajanja z Deutsche Bahn o plačah in dodatkih v obdobju pandemije bolezni covid-19. Sindikat med drugim zahteva 1,4-odstotno povišanje plač in dodatek v višini 600 evrov za leto 2021 ter nadaljnje zvišanje plač za 1,8 odstotka leta 2022.

Nemška železniška družba Deutsche Bahn je med pogajanji sindikatu ponudila postopno zvišanje plač za 3,2 odstotka, a se strani nista mogli dogovoriti, kdaj naj bi spremembe začele veljati.

V GDL so tako v začetku junija prekinili pogajanja o plačah in delovnih pogojih z Deutsche Bahn ter sporočili, da se pripravljajo na začetek stavke. Kot je takrat dejal Weselsky, se družba Deutsche Bahn ni pogajala v dobri veri in je dajala predloge, ki bi vodili v slabše delovne pogoje.

Pri Deutsche Bahn so poziv k stavki označili za "klofuto" potnikom v obdobju velikih naporov za zajezitev vpliva pandemije koronavirusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin