Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2016,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija mladi upi Young Professionals izobraževanje

Torek, 22. 3. 2016, 10.17

6 let, 6 mesecev

Danes mladi upi, jutri prihodnost slovenskega gospodarstva

Oglasno sporočilo

Foto: Ameriška gospodarska zbornica

Najboljša naložba je naložba v znanje in razvoj mladih perspektivnih strokovnjakov. Oni so namreč tisti, ki bodo že čez nekaj let krojili in vodili slovensko gospodarstvo.

AmCham Slovenija je leta 2010 začela izvajati zelo uspešen brezplačen program AmCham Young ProfessionalsTM, ki je namenjen mladi aktivni generaciji, stari od 25 do 35 let in zaposleni pri podjetjih, članih AmCham Slovenija. Glavni cilj programa je razvoj nove generacije obetavnih mladih liderjev s poudarkom na pomembnosti vzornikov ter uvajanju pomena liderstva v slovensko poslovno okolje.

Leta 2012 je program dosegel ustrezno stopnjo individualnosti, kreativnosti in prepoznavnosti ter tako postal zakonito upravičen do zaščite avtorskih pravic kot intelektualne lastnine AmCham Slovenija in ekipe, ki ga je razvila pod vodstvom mag. Ajše Vodnik, izvršne direktorice AmCham Slovenija. Enako velja tudi za znamko AmCham Young ProfessionalsTM.

Šest let, več kot 620 mladih upov

V šestih letih uspešnega delovanja s šestimi generacijami in več kot 620 vključenimi mladimi upi je program med člani AmCham Slovenija postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih programov ter nov, trden steber njihovega delovanja. Program mladim liderjem omogoča platformo za širjenje svoje mreže, izmenjavo idej, znanj in dobrih praks. Srečujejo se z vrhunskimi slovenskimi in tujimi liderji in strokovnjaki ter ustvarjajo izjemne nove zgodbe. Poleg tega je AmCham Slovenija v ospredje postavila vrednote in večjo ozaveščenost o njihovem pomenu.

Vrednote poslovnih liderjev

Ko so pri AmCham Slovenija leta 2010 predstavili program AmCham Young ProfessionalsTM, se niso v celoti zavedali, v kakšne razsežnosti jih bo popeljal. Prva generacija je prepričala, da so na pravi poti, druga generacija je potrdila, da so prave vrednote vodilo uspešnih mladih liderjev. Kot prvo uspešno zgodbo AmCham Slovenija šteje, da so prav mladi identificirali 12 vrednot, ki bi jih moral vsak poslovni lider postaviti visoko na piedestal, ne pa da jih občasno pospravi v predal. Odgovornost za svoja dejanja. Sprejemanje osebne odgovornosti ni pogosta vrlina, je pa vrlina izjemnih posameznikov. Socialna odgovornost je vedno bolj poudarjena vrednota, ki nas bogati. Strokovnost je pričakovana lastnost vsakega liderja in nikakor pogrešljiva. Ambicioznost je gonilo, brez katere ne moreš doseči zastavljenih ciljev. Brez kreativnosti ni sprememb in napredka. Kreativnost zahteva tudi določeno mero samozavesti in veliko mero vizionarstva.  Vizionarstvo, razmišljanje zunaj okvirov, razvijanje novih drznih idej, ki jih lahko uresničiš s pomočjo tima, ki ti zaupa in jasno vidi zastavljeni cilj in strategijo. Komunikativnost je nujno potrebna v vsakem učinkovitem medosebnem odnosu. Dober lider mora znati pravilno in primerno predstaviti svojo strategijo, manj prijetne stvari in, kar je še pomembneje, znati mora pohvaliti. Motiviranost je po eni strani sposobnost samozavedanja in poznavanja sebe, kaj te motivira, in po drugi strani sposobnost motiviranja svojih kolegov. Empatija je kot del čustvene inteligence, ki jo prepoznavamo kot eno najpomembnejših lastnosti liderjev, nepogrešljiva. Integriteta je pogoj za dolgoročno sodelovanje in zaupanje. Načelnost in dajanje vzgleda timu, da stojiš za svojimi dejanji in besedami. Strast do dela je predpogoj za uspešno kariero in vodenje.

Mreženje je od nekdaj bilo eno izmed pomembnejših dejavnikov uspešnosti podjetja. Znotraj programa AmCham Young ProfessionalsTM pa je mreženje preseglo te okvire in dokazalo, da ni pomembno zgolj zaradi števila poznanstev in sklepanja novih poslov. Skozi leta se je namreč izkazalo, da so se med udeleženci programa stkale posebne vezi, zaupanje in tudi prijateljstvo. Iskreni odnosi med mladimi liderji, ki drug drugega podpirajo, si delijo nasvete in svoje izkušnje, tako slabe kot dobre, na ta način rastejo in se razvijajo, tako osebnostno kot strokovno.

Pomemben dejavnik razvoja so mentorji

Najuspešnejši med njimi so vabljeni, da svojo pot nadaljujejo v programu AmCham Mentor Mentee, kjer letno sodeluje več kot 50 pomembnih poslovnih liderjev. Glavni cilj programa je razvoj nove generacije obetavnih mladih liderjev s poudarkom na pomembnosti vzornikov ter uvajanju pomena liderstva v slovensko poslovno okolje. Na začetku programa vsako generacijo vprašajo, kdo so njihovi vzorniki med poslovnimi liderji. Nekateri se jim nato pridružijo kot gostje na srečanjih, nekateri pa za eno leto postanejo mentorji udeležencem programa. Poleg novih znanj in mreženja je mentorstvo eden od tistih elementov programa, zaradi katerega je vsako leto zapolnjenih vseh 120 mest na generacijo. Pri AmCham Slovenija so hvaležni vsem mentorjem, poslovnim liderjem iz podjetij, ki so člani zbornice, da jim že vrsto let posvečajo svoj čas ter skrbijo za medgeneracijski prenos znanja in izkušenj z mladimi generacijami poslovnih liderjev.

Skupaj vračamo družbi

Po uspešno končanem enoletnem programu AmCham Young ProfessionalsTM ter nadaljevanju v programu AmCham Mentor Mentee se nekateri izmed njih vključijo v AmCham Young Leaders Club. Ta vključuje tiste posameznike, ki dajejo odličen vzgled in postavljajo nove standarde na področju vodenja podjetij. Poleg srečanj in delavnic se skozi leto pod vodstvom aktivnih članov kluba odvija veliko družbeno odgovornih projektov. Leta 2015 so člani kluba organizirali krvodajalsko akcijo, zbiranje sredstev za letovanje mladostnikov iz socialno ogroženih družin, ogled predstave s starostniki iz doma za upokojence, zbiranje hrane za mačje zavetišče ter sodelovali pri strokovnem posvetu AmCham Slovenija na temo izobraževanja.

Cilj AmCham Slovenija je, da mladim liderjem pomaga ozavestiti pomen mehkih veščin, vrednot in pozitivnih lastnosti ter jih spodbudi k doseganju svojih potencialov. Zato dajte priložnost svojim mlajšim kolegom in jih vpišite v že 7. generacijo AmCham Young ProfessionalsTM. Prijave so odprte do 27. maja 2017.

 

Ne spreglejte