Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
12.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lafarge onesnaženost

Torek, 2. 8. 2011, 12.53

7 let, 2 meseca

"Četudi bi tovarna izginila, se kakovost zraka ne bi bistveno spremenila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi naša tovarna nekega dne izginila, se kakovost zraka ne bi bistveno spremenila, je v pogovoru za Dnevnik dejal direktor podjetja Lafarge Cement Janusz Miluch.

Ob tem priznava, da ima tovarna vpliv na okolje, "ampak nič večjega od drugih obratov v okolici".

Ogroženih je 130 delovnih mest

Trboveljska cementarna Lafarge Cement je zaradi uvedbe sosežiga alternativnih goriv (predelane odpadne plastike, avtomobilskih gum in odpadnih olj) že več let tarča kritik in očitkov okoliških prebivalcev, ki se zaradi izpustov bojijo za zdravje in naravno okolje. Okoljevarstvenemu Eko krogu je uspelo prekiniti sosežig alternativnih goriv. Za cementarno to pomeni še višje stroške proizvodnje, s čimer je ogroženih 130 delovnih mest.

Novi direktor družbe Miluch, ki je v Trbovlje prišel z mesta prodajnega direktorja v Lafargeu na Poljskem, ni pričakoval, da je stanje tako resno. Prepričan je, da se običajno takšna proizvodnja, izvaja ob strinjanju lokalnih prebivalcev in meni, da bi tako moralo biti tudi tukaj.

"Na Poljskem nimajo strahu do alternativnih goriv"

"Na Poljskem, kjer v dveh velikih cementarnah proizvedemo od 3,5 do štiri milijone ton cementa na leto oziroma približno desetkrat več kot v Trbovljah, z alternativnimi gorivi nadomeščamo okoli 40 odstotkov fosilnih goriv. To je veliko več kot tukaj, vendar na Poljskem lokalni prebivalci nimajo strahu in odpora do alternativnih goriv," je poudaril.

Miluch meni, da je v Trbovljah situacija veliko bolj kompleksna. Poudarja, da je Lafarge v tovarno vložil 32 milijonov evrov, od tega 80 odstotkov samo za varovanje okolja. "Investicija je tudi že prinesla rezultate, saj smo zmanjšali emisije, še posebej žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in prahu, kar je moč opaziti tudi v naravi," je dodal.

Pripravljeni in odprti so za katero koli institucijo

Vendar nekateri prebivalci kljub vsemu ne verjamejo podatkom o vrednostih emisij, ki jih obdeluje Zavod za zdravstveno varstvo Maribor. Miluch poudarja, da so pripravljeni in odprti za katero koli institucijo, saj nimajo problemov s tem, kdo bo izvajal meritve.

Do konca leta mora Lafarge opraviti študijo vplivov na okolje, kar je obveznost vseh podjetij, ki imajo v skladu z IPPC uredbo izdano okoljevarstveno dovoljenje za obstoječo napravo. Za Lafarge študijo opravlja ljubljansko podjetje MEIS, končana pa bo v roku dveh mesecev. Takrat bodo po Miluchevih besedah znani tudi rezultati študije.

Iščejo rešitve tudi za smrad

Podjetje išče rešitve tudi za smrad, nad katerim se pritožujejo prebivalci. Miluch je prepričan, da bo v nekaj mesecih opaziti spremembo na bolje. "V zadnjih mesecih, ko smo lahko delali primerjave ob in brez uporabe alternativnih goriv, smo ugotovili, da je poglavitni vzrok za smrad surovina (lapor in apnenec), ki jo pridobivamo iz kamnoloma," je dodal.

"Če bi imeli dovoljenje za novo ali obstoječo napravo, omejitve ne bi bile prav nič drugačne, prav tako bi bil v obeh primerih enak tudi naš vpliv na okolje," poudarja Miluch in dodaja, da odločba Arso tako dejansko ne vpliva na naravo ali proizvodnjo cementa.

Zaenkrat nimajo namena zapreti tovarne

Za zdaj Lafarge nima namenov zapreti tovarne, ampak če bi se več let soočali z velikim deležem uvoza in ne bi mogli več nižati stroškov poslovanja, bi bil obstoj tovarne lahko ogrožen, opozarja Miluch.

Ne spreglejte