Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2012,
19.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DDV protest

Sreda, 23. 5. 2012, 19.58

7 let, 2 meseca

Češka vlada za dvig DDV, zaradi vladnih ukrepov protest kmetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češka vlada je sprejela predlog zvišanja davka na dodano vrednost (DDV) in odpravila davčne olajšave na dizelsko gorivo za kmete.

Češka vlada je znižano stopnjo DDV zvišala s 14 na 15 odstotkov, osnovno pa z 20 na 21 odstotkov. Ukrep bo začel veljati z letom 2013. Leta 2016 nameravajo obe stopnji združiti v eno, in sicer pri 17,5 odstotka.

Paket varčevalnih ukrepov mora potrditi še češki parlament Zvišanje DDV, ki je del širšega paketa varčevalnih ukrepov, mora potrditi še češki parlament, kjer ima desnosredinska vlada premiera Petra Nečasa tesno večino.

Letošnji primanjkljaj v višini 3,5 odstotka BDP Češka sicer še ni članica območja evra, a želi tamkajšnja vlada javnofinančni primanjkljaj leta 2013 in 2014 znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), kar kot zgornjo mejo predvideva pakt o stabilnosti in rasti. Letos načrtujejo primanjkljaj v višini 3,5 odstotka BDP.

Uvedba davka na vino Vlada je odpravila tudi davčne olajšave na dizelsko gorivo za kmete, v skladu s katerimi je država kmetom povrnila 60 odstotkov davka na gorivo, porabljeno v kmetijske namene. Sprejela je tudi davek na vino.

Kmetje s traktorji počasi vozili po cestah To je med kmeti sprožilo val nezadovoljstva, zato so z 2000 traktorji blokirali ceste po vsej državi in tako v prometu povzročili velike težave. Kmetje poudarjajo, da bodo zaradi odločitev vlade njihovi proizvodi dražji in cenovno manj konkurenčni, saj dobivajo kmetje v številnih drugih državah EU subvencije.

V zadnjem času na Češkem številni protesti Češke oblasti se v zadnjem času soočajo s številnimi protesti. V torek se je na protestu proti varčevalnim ukrepom v Pragi zbralo 4000 ljudi, aprila pa je proti ostrim rezom v prestolnici protestiralo 90.000 ljudi.

Ne spreglejte