Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
11.19

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zvonko Černač stanovanje

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 11.19

3 leta, 7 mesecev

Černač o možnostih za odkup tržnih presežkov stanovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanovanjski sklad RS išče možnosti, kako bi svoj portfelj izkoristil za zagotavljanje finančnega potenciala za posege na stanovanjsko-nepremičninske področju, pravi minister Zvone Černač.

Kot je minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač dejal v pogovoru za Delo, glede te blokade, ki se kaže v številnih nezasedenih stanovanjih, razmišljajo o odkupu tržnih presežkov stanovanj, a po drugačnih cenah, kot so v bilancah.

Stanovanjski sklad bi postal nepremičninsko-finančna institucija Razmišljajo o odkupu po bolj sprejemljivih cenah, o možnostih najema s poznejšim odkupom in o možnostih klasičnega najema teh enot. "Če bi projekt uspel, bi stanovanjski sklad postal nepremičninsko-finančna institucija, ki bi zagotavljala dolgoročno spodbudo za najemna razmerja in tudi neposredno posegala na to področje," je dejal minister.

V poštev za državni poseg bi lahko prišlo okoli 3000 stanovanj Potencial sklada in premoženja, ki ga upravlja, je po njegovih besedah od 400 do 500 milijonov evrov, v poštev za državni poseg pa da bi lahko prišlo okoli 3000 stanovanj. Poleg cene bo kriterij tudi kakovost gradnje, napoveduje.

Černač: Projekt je močno povezan s splošnimi finančnimi razmerami v državi Ta projekt pa je močno povezan s splošnimi finančnimi razmerami v državi; če jim bo prek rebalansa in posledično signalov mednarodni javnosti uspeli doseči pocenitev zadolževanja, je uresničitev projekta mnogo bolj realna, pravi Černač.

Novi nacionalni stanovanjski program, ki je trenutno v fazi obdelavi pripomb na osnutek, bi lahko pripravili do sredine leta, ocenjuje minister. Med ključnimi dolgoročnimi rešitvami izpostavlja preureditev najemnih razmerij (s spremembami glede zaščite najemodajalcev in najemnikov za spodbujanje oddaje praznih stanovanj v dolgoročnejši najem) in uvedbo stanovanjskega dodatka, kar predvideva že pripravljeni osnutek programa in ki bi po ministrovih besedah sodil v sklop socialnih pomoči.

Ne spreglejte