Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
22.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tiskani mediji

Petek, 12. 2. 2016, 22.26

1 leto, 2 meseca

Časopise ukinjajo, mar ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Razen v Aziji so tiskani mediji v upadu.

Časopisni baron Rupert Murdoch je nekoč dejal, da je dobiček, ki teče iz njegovega hleva časopisov, "zlata reka". Nekaj let pozneje je moral priznati, da tudi reka včasih presahne.

Prav to se trenutno globalno dogaja s tiskanimi časopisi. Z izjemo Azije so ti povsod drugje v zatonu ali se preoblikujejo v drugačne medije, predvsem v e-časopise. Zato odločitev, da bo od zdaj tudi britanski The Independent izhajal le v elektronski obliki, sploh ni presenetljiva.

V ZDA ukinili večino regionalnih časopisov Recimo v ZDA je od leta 2007 do zdaj prenehalo izhajati dvanajst pomembnih regionalnih časopisov, prav toliko pa jih je bodisi zmanjšalo število tiskanih izdaj bodisi so popolnoma prešli na digitalne izdaje. Med njimi je najbolj znan Christian Science Monitor, ki od leta 2008 obstaja le v spletni obliki.

Celo največji časopisi se soočajo s težavami. The New York Times je moral prodati del svojih prostorov in opcijske delnice mehiškemu milijarderju Carlosu Slimu, da je vsaj začasno pogasil pomanjkanje sredstev. Podobno se je zgodilo z The Boston Globe. Oba časopisa sta vse svoje načrte umerila v digitalne izdaje. The New York Times je ravno te dni ponosno objavil, da ima milijon naročnikov na digitalno izdajo časopisa. Podobne načrte imata tudi Chicago Tribune in Washington Post. Zadnjega je leta 2013 kupil ustanovitelj Amazona Jeff Bezos za 250 milijonov dolarjev, kar so mnogi opisali kot velikodušni nakup. Washington Post je pred tem zaradi pomanjkanja sredstev prodal revijo Newsweek.

Bankrotirani France Soir V Franciji je najbolj odmevala zgodba dnevnika France Soir, ki je nazadnje izšel 13. decembra 2011, nato pa je bankrotiral. A kljub temu so ohranili digitalno obliko časopisa.

Tudi Le Monde se je znašel tik pred bankrotom, a so ga nazadnje dokapitalizirali in vsaj za nekaj let rešili pred propadom.

V Britaniji naklada lani padla za deset odstotkov V Veliki Britaniji je v zadnjih letih sicer najbolj odmevala ukinitev tabloida News of the World, a se je ta zgodila zaradi škandala, v katerega se je časopis zapletel s prisluškovanjem, kajti še vedno je bil najbolj prodajani nedeljski časopis.

V zadnjem letu je število prodanih dnevnih časopisov v Veliki Britaniji padlo s 7,6 milijona izvodov na le sedem milijonov. Prodaja je padla celo The Sun, in sicer za deset odstotkov, prav toliko tudi Guardianu. Je pa res, da je med 25 najbolj obiskanimi digitalnimi časopisi glede na podatke Pew Research Centra kar pet britanskih: Mail Online, Guardian, Daily Telegraph, The Mirror, na štirinajstem mestu je Independent.

Na Hrvaškem ugasnil Feral Tribune Tudi v naši sosednji državi je ugasnilo kar nekaj časopisov. Nazadnje so decembra lani na Hrvaškem najavili prenehanje izhajanja tednika Globus. Zadnja številka naj bi izšla januarja, a Globus še vedno izhaja.

Ista založniška hiša EPH je pred tem leta 2009 ukinila tudi tednik Arena, ki se je v času socializma prodajal po vsej Jugoslaviji v polmilijonski nakladi. Leto prej so ukinili tudi kultni satirični tednik Feral Tribune. Leta 2012 je po 72 letih prenehal izhajati tudi dnevni časopis Vjesnik.

Referendum o ukinitvi tiskanih časopisov Pred dvema letoma je ekvadorski predsednik Rafael Correa na Twitterju predlagal, da bi v njegovi državi razpisali referendum o ukinitvi tiskanih časopisov. Referendum je predlagal, da bi zaščitil okolje, češ da digitalni časopisi ne ogrožajo gozdov, ker ne potrebujejo papirja. Njegova ideja je bila označena za trapasto.

Toda avstralski futurolog Ross Dawson je že leta 2010 napovedal, da bodo tiskani mediji tako ali tako izumrli. Najprej leta 2017 v ZDA, dve leti pozneje v Veliki Britaniji, nazadnje pa povsod po vsem svetu do leta 2040.

Ne spreglejte