Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2019,
13.56

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

rast BDP Evropska unija Slovenija

Sreda, 10. 7. 2019, 13.56

4 leta, 9 mesecev

Bruselj nekoliko izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Gospodarska rast | Evropska komisija je izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo za letošnje leto. | Foto Getty Images

Evropska komisija je izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo za letošnje leto.

Foto: Getty Images

Evropska komisija je v današnji poletni gospodarski napovedi v primerjavi z majem nekoliko izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo za letošnje leto, in sicer za 0,1 odstotne točke, na 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), za prihodnje leto pa jo je ohranila pri 2,8 odstotka BDP.

V primerjavi z lanskim letom, ko je Slovenija dosegala 4,5-odstotno gospodarsko rast, se bo ta letos in v prihodnjem letu upočasnila, izpostavlja komisija v poglavju o Sloveniji. Gonilo rasti so bile v prvem četrtletju tega leta še naprej pretežno naložbe.

Gospodarska rast
Novice Evropska komisija ohranja napoved rasti slovenskega gospodarstva

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji ostaja nad dolgoročnim povprečjem

Potrošnja in izvoz ostajata trdna, gospodarsko razpoloženje se je od začetka leta poslabšalo, a ostaja nad dolgoročnim povprečjem, še navajajo v Bruslju. Čeprav bo rast naložb zmerna v primerjavi z visoko stopnjo v lanskem letu, ugodni pogoji financiranja, visoka stopnja izkoriščenosti zmogljivosti in intenzivnejša uporaba sredstev EU kažejo, da lahko ostanejo pomembno gonilo rasti.

Dejstvo, da je v začetku leta rast uvoza presegla rast izvoza, po drugi strani kaže, da pozitiven vpliv neto izvoza na rast morda ne bo trajal. Komisija sicer Sloveniji v letošnjem letu napoveduje 1,7-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu pa dveodstotno, kar je nad povprečjem v območju evra, kjer naj bi bila inflacija letos in v prihodnjem letu 1,3-odstotna.

Železniška postaja Ljubljana
Novice Banka Slovenije znižala napoved gospodarske rasti

Evropska gospodarstva bodo tudi letos rasla

Evropska komisija še izpostavlja, da bodo evropska gospodarstva letos rasla sedmo leto zapored, a v senci trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko. Napoved za letos za območje evra in EU komisija ohranja pri 1,2 oziroma 1,4 odstotka BDP, za leto 2020 pa jo je za območje evra nekoliko poslabšala, na 1,4 odstotka, za EU pa ohranila pri 1,6 odstotka.

Ne spreglejte