Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
7.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Natisni članek

Dragomir Matić Luka Koper

Četrtek, 28. 12. 2017, 7.12

6 let, 3 mesece

Matić se poslavlja z mesta šefa Luke Koper #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

3

Dragomir Matić | Foto STA

Foto: STA

V Portorožu so na izredni skupščini delničarji Luke Koper na čelu z SDH izglasovali nezaupnico predsedniku uprave Dragomirju Matiću ter članoma uprave Ireni Vincek in Andražu Novaku.

Nezaupnica je bila izglasovana z 99,19 odstotka glasov za nezaupnico. Največ časa na skupščini so namenili razlogom za nezaupnico, med katerimi so bila sporna javna naročila in pogodbe o zaposlovanju.

Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV


Pred dnevi se je kot najresnejši kandidat za vodenje Luke Koper omenjal Dimitrij Zadel. Ta je 12 let vodil OMV Slovenija, od leta 2015 pa je v koncernu odgovoren za tuje trge.

Glavni akterji so bili pred začetkom skupščine redkobesedni, kljub nekaterim napovedim o mogočih protestih zaposlenih pa se je obetala mirna skupščina.

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina in predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred skupščino, ki je v nasprotju z dozdajšnjo prakso zaprta za javnost, medijem nista dajala izjav. Matić je dejal le, da je danes vse mogoče.

Kaj je razlog za glasovanje o nezaupnici?

Nadzorni svet pod vodstvom Antoloviča je v sklicu skupščine kot glavni razlog za nezaupnico navedel izsledke posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), ki je med drugim pokazala, da podjetje poslovnega modela IPS na strateški ravni ne upravlja aktivno, in opozorila na tveganja s področja kršenja delovne zakonodaje, nadzora nad IPS in korupcije.

Matić je vse očitke iz poročila zavrnil. Sicer pa to po njegovem mnenju ni razlog za izrekanje nezaupnice upravi. "Vse okoliščine kažejo na to, da je bila priprava poročila načrtovana, cilj pa je bil ves čas razrešitev te uprave," je dejal.

"Spoštovani predsednik uprave! Tu ni nobenih drugih interesov," mu je odgovorila predsednica uprave SDH Glavina in dodala, da se velikokrat uporabljajo izgovori, češ da gre za politično gonjo, za tem pa se skriva nesposobnost poslovodstva. Glavina je izpostavila, da v Luki Koper prihaja do pomembnih tveganj, predvsem na področju poslovanja z IPS. SDH je recimo od Luke Koper večkrat zahteval, da IPS ne smejo imeti podizvajalcev, a tega uprava ni zagotovila. "Vse ugotovitve kažejo, da ta uprava ne obvladuje razmer," je dejala.

Matić spomnil na rekordne rezultate

Glavina je poudarila, da je ena ključnih zahtev SDH do družb v lasti države, ki jih ima pod svojim okriljem, etično in tudi zakonito poslovanje z ničelno toleranco do korupcije in drugih nezakonitih dejanj. Luka Koper je kljub velikim dobičkom izpostavljena velikim tveganjem, je posvarila.

Matić je po drugi strani spomnil na rekordne rezultate, ki jih Luka Koper dosega pod njegovim vodstvom. Zakonitost modela poslovanja z IPS po njegovih besedah potrjujeta dve pravnomočni sodbi koprskega sodišča, ki ugotavlja, da ne gre za posredovanje delovne sile, ampak za razmerje na podlagi pogodbe o delu.

Sistem IPS v Luki Koper velja od leta 1992, je še spomnil Matić, ki je vodenje družbe prevzel v letu 2014. Leto prej se je število redno zaposlenih celo zmanjšalo, je spomnil in vprašal, zakaj lastniki in delničarji niso ukrepali že takrat ter izrekli nezaupnico takratni upravi.

Uprava z Matićem na čelu je zavrnila vse očitke delničarjev. | Foto: Luka Koper Uprava z Matićem na čelu je zavrnila vse očitke delničarjev. Foto: Luka Koper

Matić je spomnil, da so za prihodnjih pet let načrtovali zaposlitev 500 ljudi, obenem pa opozoril, da tisoč ljudi naenkrat ne morejo zaposliti, saj bi to močno prizadelo dobičkonosnost družbe.

Medtem ko je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič menil, da bi lahko upravo danes le zadolžili, da uredi sistem poslovanja z IPS, pa je predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič spomnil na letošnjo nesrečo s smrtnim izidom v pristanišču ter dejal, da bi morala uprava oditi že samo zaradi tega.

Novo upravo bi Luka lahko dobila že jutri

Prav poslovanje, ki redno podira rekorde, je najmočnejši argument uprave, nadzorniki in Slovenski državni holding pa ugotavljajo, da kljub temu ostaja velik potencial, da bi podjetje lahko poslovalo še bistveno bolje. Matić je prepričan, da so v ozadju zahtev po njegovem odhodu druga vprašanja. Nadzornik Uroš Ilić je pretekli teden priznal, da so razlogi širši in da je na mizi nadzornikov 25 različnih očitkov upravi.

Po izglasovanju nezaupnice bo nadzorni svet v petek odločal o nadaljnjih korakih in predvidoma imenoval novo upravo.

Skupščina v Portorožu

Kot je običaj pri kadrovskih posegih v Luki, se je tudi tokrat obudila polemika o drugem tiru Koper-Divača, iz podjetja pa prihajajo očitki, da želi država prek izbranega modela izvedbe projekta omejiti razvoj družbe. Na to je v sredo opozoril tudi zbor delavcev, ki je sprejel več zahtev do države kot lastnika.

O napetostih priča tudi to, da bo skupščina prvič zunaj Kopra, v Portorožu, v nasprotju z dozdajšnjo prakso pa bo tudi zaprta za javnost.

Ne spreglejte