Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 6. 2016,
8.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Natisni članek

Vinag Maribor Aerodrom Maribor

Četrtek, 30. 6. 2016, 8.24

6 let, 7 mesecev

Bo mariborsko letališče pristalo v kitajskih rokah?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Aerodrom Maribor | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

Mariborsko letališče bi lahko kupili Kitajci. Pogovori o prodaji so v zadnji fazi, kupnina pa naj bi znašala med šestimi in sedmimi milijoni evrov.

Potem ko predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne že dalj časa zatrjuje, da je Aerodrom Maribor, katerega stoodstotni lastnik je Delavska hranilnica, prodan neznanemu kupcu, v Večeru razkrivajo skrivnostnega kupca. Kupnine v višini med šestimi in sedmimi milijoni evrov sicer še ni poravnal.

Šlo naj bi za kitajskega poslovneža Chena Yinshena, za katerega posreduje tajvanski Kitajec David Pu. Yinshen je Mariboru dobro znan iz zgodbe še vedno neobstoječe tovarne baterij in enega vodilnih v proizvajalcev avtobusov Tam Europe. Puja pa Mariborčani poznajo kot lastnika podjetja Vinag International, ki se ukvarja s posredništvom pri prodaji živil, pijač in tobačnih izdelkov.

Prvi mož Delavske hranilnice Jože Stegne zatrjuje, da so Aerodrom Maribor prodali, a kupnine še niso prejeli. Kdo je kupec in koliko znaša kupnina, ne želi razkriti. | Foto: STA , Prvi mož Delavske hranilnice Jože Stegne zatrjuje, da so Aerodrom Maribor prodali, a kupnine še niso prejeli. Kdo je kupec in koliko znaša kupnina, ne želi razkriti. Foto: STA ,

Pu je za Večer dejal, da izvajajo skrbni pregled Aerodroma Maribor in z Delavsko hranilnico usklajujejo zadnje podrobnosti. Morebitni lastnik želi Maribor letalsko povezati s Kitajsko, tako s tovornim kot tudi potniškim prometom. A za kaj takšnega bi bilo treba podaljšati letališko stezo.

Delničarji Delavske hranilnice so na sredini skupščini imenovali nove nadzornike, med katerimi bosta po novem tudi ekonomist in pravnik Franjo Štiblar in bančnik Bogomir Kos. Stegne je delničarjem razkril, da nameravajo do 30. septembra zaključiti dokapitalizacijo, ki jim jo je naložila Banka Slovenije.

Po poročanju Večera si je mariborsko letališče pred tedni ogledal tudi nizozemski solastnik Vinmarja Jan Harm Prins, ki je dve leti najemal Vinag v stečaju in tudi napovedoval njegov nakup. Zdaj je od najema odstopil, stečajni upravitelj pa do sredine avgusta zbira ponudbe za prodajo nekoč uglednega mariborskega vinarja. Za nakup naj bi se potegovala tudi Ptujska klet, ki je prek Perutnine Ptuj in Slovenske industrije jekla v lasti premožne ruske družine Zubicki.

Ne spreglejte