SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Gorenjska gradbena družba dokončala škofjeloško obvoznico?

3

termometer

Med šestimi ponudbami, ki so prispele na javni razpis, je izbrana najugodnejša - Gorenjska gradbena družba

Tako so po dobrem poldrugem mesecu pregledovanja in tehtanja vseh ponudb in prošenj po dodatnih pojasnilih ponudnikov odločili člani pristojne razpisne komisije Direkcije za ceste republike Slovenije. Odločila je najugodnejša oziroma najnižja ponujena cena, so zapisali ob odločitvi. Javni razpis, ki je zaradi kriznih časov in malega števila infrastrukturnih naložb v domači ″cestariji″ pritegnil kar šest ponudnikov, najugodnejšo ceno pa je ponudil konzorcij Gorenjske gradbene družbe (ta že gradi del poljanske obvoznice s krožiščem na Suhi), češke družbe OHL ŽS in Iskra sistemov, ki bi obvoznico (tudi dokončanje 660 metrov dolgega predora Sten) dokončali za 23,14 milijona evrov (na razpisu ocenjena vrednost naročila je slabih 23 milijonov evrov).

27 milijonov evropskega denarja za obvoznico mimo Škofje Loke Obvoznica mimo Škofje Loke bo predvidoma stala 43 milijonov evrov (s kar 27 milijoni evrov jo financira Evropska unija – sklad za regionalni razvoj) in ima že zelo dolgo brado. Dolgotrajno iskanje najprimernejše trase obvoznice (narejenih je bilo več študij) je zaradi sporov med posameznimi lastniki zemljišč in naročnikom (Direkcija RS za ceste) seveda naredilo svoje, pa tudi težave domačih gradbenih podjetij – na koncu jih je dobršen del propadlo, ugasnil je tudi že izbrani prejšnji izvajalec del, ajdovsko Primorje, in dela so bila sredi tega leta prekinjena.

Bo izbira izvajalca del končala na Državni revizijski komisiji? Zdaj je izvajalec za dokončanje obvoznice izbran. Pri izbiri izvajalca je glavno vlogo odigrala ponujena cena in seveda reference izvajalca del, pa za povrh najbrž še dejstvo, da Gorenjska gradbena družba že gradi prvi del obvoznice. Najbrž pa izbira izvajalca še ne pomeni konec vseh zapletov pri nadaljevanju del na škofjeloški obvoznici. Neredki napovedujejo, da se bo zgodba nadaljevala na državni revizijski komisiji. Napovedujejo, da se bo to skorajda zagotovo zgodilo. Zoper današnjo odločitev je mogoče vložiti revizijski zahtevek v osmih dneh. Upamo lahko, da bodo državni revizorji morebitno pritožbo nezadovoljnih ponudnikov obravnavali prednostno, da uporabniki ne bodo spet dolge mesece čakali na nadaljevanje del. Rok za izvedbo del je 24 mesecev od podpisa pogodbe z izbranim ponudnikom. Če projekt morda ne bi bil končan v predpisanem roku do konca leta 2015, evropskih sredstev ne bi bilo mogoče črpati in bi jih bilo treba v celoti zagotoviti iz državne blagajne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin