SiolNET. Posel danes Novice
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo cepljenje proti covid-19 pogoj za vkrcanje na letalo?

1,08

termometer

Qantas letalo
Foto: Qantas

Potniki, ki bodo z avstralskim letalskim prevoznikom Qantas želeli leteti na mednarodnih letih, bodo morali v prihodnosti najverjetneje dokazati, da so bili cepljeni proti covid-19. Prvi mož Qantasa napoveduje, da bodo podobne zahteve uvedli tudi drugi prevozniki, dokazilo o cepljenju proti koronavirusni bolezni pa bo najverjetneje postalo nova resničnost v mednarodnem letalskem prometu.

Glavni izvršni direktor Qantasa Alan Joyce je v intervjuju za avstralsko informativno oddajo Nine Network dejal, da intenzivno razmišljajo o spremenjenih pogojih letenja. Potniki na njihovih mednarodnih letih, ki vstopajo in izstopajo iz Avstralije, bi morali obvezno pokazati potrdilo o cepljenju proti covid-19. V nasprotnem primeru se ne bi mogli vkrcati na njihova letala. Prav tako je mnenja, da bi se morala vsem potnikom, ki pristanejo v Avstraliji, odrediti obvezna 14-dnevna karantena.

Dodal je, da pa potrdilo o cepljenju morda ne bo nujno za potnike na njihovih notranjih letih.

Novi pogoji morda že v začetku prihodnjega leta

Takšno prakso bi seveda lahko uvedli, ko bi bilo na trgu na voljo dovolj cepiva. Razvoj ta trenutek najbolj pričakovanega cepiva je sicer v zaključku. V zadnji fazi kličnih testiranj je 11 cepiv, odobritev pa bi lahko dobili konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

Infekcijska klinika Novice V torek potrdili več kot dva tisoč novih okužb, umrlo še 43 ljudi #video

Šef Qantasa je še napovedal, da bodo pogovori o obveznem cepljenju potnikov zagotovo postali pogosta tema pogovorov s kolegi iz drugih letalskih družb po vsem svetu. Prepričan je, da bodo podobne zahteve uvedli tudi drugi prevozniki, dokazilo o cepljenju proti koronavirusni bolezni pa bo verjetno postalo nova resničnost v mednarodnem letalskem prometu.

V 25-milijonski Avstraliji so doslej potrdili skupno 27.800 okužb z novim koronavirusom, kar je veliko manj na prebivalca kot v drugih razvitih državah. Epidemijo so imeli uspešno pod nadzorom s koronskimi ukrepi ter z doslednim testiranjem in sledenjem okužb, umrlo pa je okoli 900 oseb.

Nemčija Novice V Nemčiji padel tragičen rekord

Na kocki je obstoj letalske industrije

Letalski prevozniki bodo sicer letos zaradi koronske krize zabeležili 60 odstotkov manj prihodkov od prodaje, so izračunali v Mednarodnem združenju letalskih prevoznikov (IATA). Opozorili so, da covid-19 ogroža obstoj letalske industrije, letošnje leto pa se bo v zgodovino najverjetneje zapisalo kot najslabše. Slabe so tudi napovedi za prihodnje leto.

Qantas je tako v minulem poslovnem letu, ki ga je že močno zaznamovala koronska kriza, ustvaril 2,7 milijarde avstralskih dolarjev (okoli 1,6 milijarde evrov) čiste izgube. V družbi so obdobje ocenili kot najzahtevnejšo v 100-letni zgodovini, ob tem pa potrdili ukinitev šest tisoč delovnih mest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin