Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
29. 1. 2015,
15.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

IPO

Četrtek, 29. 1. 2015, 15.14

5 let, 6 mesecev

Bi lahko Shake Shack z uspešno javno ponudbo delnic kmalu prehitel McDonalds?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je pretekli petek uspešno javno prodajo delnic izpeljalo startup podjetje Box, se vlagateljem že danes ponuja nova priložnost. Veriga s hitro prehrano Shake Shack ponuja pet milijonov delnic.

Vse bolj priljubljena ameriška veriga s hitro prehrano Shake Shack bo danes izvedla prvo javno prodajo delnic (IPO). Javnosti bodo ponudili pet milijonov delnic, s katerimi želijo zbrati 95 milijonov dolarjev (84 milijonov evrov). Vrednost celotnega podjetja bi v tem primeru presegla 674 milijonov dolarjev (594 milijonov evrov).

Leta 2004 ustanovljeno podjetje, ki je zraslo iz stojnice s hrenovkami v parku Madison Square na Manhattnu, je leta 2013 prihodke povečalo skoraj za polovico, dobiček pa za tretjino. Rast podjetja, ki ga nekateri označujejo za naslednika McDonaldsa, se je nadaljevala tudi v prvih devetih mesecih lanskega leta. Prihodki so se povečali za 41 odstotkov na 83,8 milijona dolarjev (73,4 milijona dolarjev) in že presegli prihodke iz leta prej. Ko bodo objavljeni podatki za zadnje lansko četrtletje, bodo verjetno presegli magično mejo 110 milijonov dolarjev (97 milijonov evrov).

Odpreti želijo 450 novih restavracij Zaradi stroškov z odpiranjem novih restavracij, trenutno jih imajo 63, se je čisti dobiček podjetja v prvih devetih mesecih sicer zmanjšal za petino. V Shake Shacku večino prihodkov usmerjajo v nadaljnjo širitev, kar bi jim po ocenah analitikov lahko prineslo 20 milijonov dolarjev (17,6 milijona evrov) dobička. Samo v ZDA načrtujejo odprtje 450 novih restavracij, prisotni pa so že v Veliki Britaniji, Turčiji, Rusiji, Združenih arabskih emiratih, Katarju, Libanonu in Kuvajtu.

Cena delnice v javni ponudbi je bila sprva določena med 14 in 16 dolarji, a se je izdajatelj zaradi velikega zanimanja včeraj odločil razpon povečati na od 17 do 19 dolarjev. "Povečan razpon je velikokrat znak za uspešno javno ponudbo delnic," pojasnjuje Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške družbe (GBD).

Delnice zanimive za nakup po ceni, nižji od 24 dolarjev "V primeru večje rasti ob prihodu na borzo svetujem previdnost pri nakupu delnic, saj je lahko tudi dobro podjetje slaba naložba, če zanj vlagatelj plača preveč. Če so lastniki pri odpiranju novih restavracij preveč optimistični, tudi dober poslovni model ni dovolj. Podjetje pri ceni 19 dolarjev za delnico kotira že pri 6,3-kratniku trenutnih prihodkov in 124-kratniku dobička, ustvarjenega leta 2013. To je v primerjavi s primerljivimi podjetji razmeroma visoko. Vlagateljem zato odsvetujem nakup delnic po ceni, višji od 24 dolarjev (21 evrov)," opozarja finančni analitik Granda iz GBD.

V praksi lahko mali vlagatelji le redko kupijo delnice iz javne ponudbe, preden se z njimi začne trgovati na borzi. Te večinoma ponudijo le večjim institucionalnim investitorjem. Predvidoma od jutri dalje pa bodo delnice z oznako SHAK na voljo tudi malim vlagateljem na newyorški borzi.

Slovenski vlagatelji, ki želijo biti del morebitne zgodbe o uspehu, morajo za nakup delnic na Wall Streetu odpreti trgovalni račun za tujino v eni izmed borznoposredniških hiš. Po nakazilu denarja osebno ali telefonsko borznemu posredniku naročijo, koliko delnic želijo kupiti.

Ne spreglejte