Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
7.42

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

podražitev nafta dizel bencin

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 7.42

9 mesecev, 1 teden

Bencin in dizel se bosta podražila na najvišjo vrednost letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Bencinska | V prihodnjem 14-dnevnem obdobju bi lahko cene bencina in dizla poskočile na najvišje vrednosti letos. | Foto STA

V prihodnjem 14-dnevnem obdobju bi lahko cene bencina in dizla poskočile na najvišje vrednosti letos.

Foto: STA

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizla bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju višji. Jutri bo cena bencina prvič letos presegla 1,5 evra, znašala bo 1,511 evra za liter. Prav tako se bo na rekordno ceno letos podražilo dizelsko gorivo, za liter dizla bo treba odšteti 1,558 evra. Cena kurilnega olja se bo povzpela na 1,13 evra za liter. Goriva se bodo podražila tudi na Hrvaškem.

Na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa bo treba v novem 14-dnevnem obdobju za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina odšteti 75,55 evra oziroma 2,75 evra več kot prejšnja dva tedna. Poln dizelski rezervoar bo po novem stal 77,5 evra oziroma 2,7 evra več.

Podražitev goriv tudi na Hrvaškem

Bencin in dizel se bosta na Hrvaškem s torkom podražila za pet centov, je danes sklenila vlada, ki je v izogib večjim podražitvam znižala trošarine. Liter bencina bo v prihodnjih 14 dneh stal 1,51 evra, liter dizelskega goriva pa 1,41 evra. 

Če se odpravljate na dopust na Hrvaško boste za polnjenje bencinskega rezervoarja odšteli enak znesek kot v Sloveniji. Za poln 50-litrski rezervoar dizla pa boste na Hrvaškem odšteli dobrih sedem evrov manj kot v Sloveniji.

Če država ne bi regulirala cen 95-oktanskega bencina, bi po ocenah ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter bencina bilo treba odšteti okoli 1,548 evra na liter, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po ocenah ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo treba odšteti okoli 1,608 evra na liter.

Za liter kurilnega olja bo ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,14739 evra na liter, v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,130 evra na liter. Pri naročeni količini tisoč litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.130 evrov (brez prevoza). Če država ne bi regulirala cen kurilnega olja in upoštevala vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, bi bilo treba odšteti okoli 1,227 evra na liter. Potrošnik bi za nakup tisoč litrov plačal 1.227 evrov, kar pomeni, da pri tisočlitrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 97 evrov, so še sporočili z ministrstva.

Nove cene bodo veljale do vključno 14. avgusta.

Na Financah ugotavljajo, da je kljub petkovemu padcu evra na 1,1 dolarja povprečna vrednost evra, izražena v dolarjih, za poldrugi odstotek višja od povprečja prejšnjih dveh tednov. Krepkejši evro je tako tokrat nekoliko omilil rast cen goriva.

Vlada je sicer cene goriva delno začela regulirati znova konec junija lani. Uredba je veljala do 20. junija, vlada pa je veljavnost uredbe podaljšala za leto dni.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Cene nafte na poti proti najvišji mesečni rasti v letu dni

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju kljub znižanju gibale blizu najvišjih vrednosti v zadnjih treh mesecih, vlagatelji namreč pričakujejo, da bo Savdska Arabija podaljšala skrčeni obseg proizvodnje v september in tako zmanjšala ponudbo na svetovnem trgu. Ta mesec bodo cene nafte verjetno dosegle najvišjo mesečno rast v 12 mesecih.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena septembra, se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za 32 centov na 80,26 dolarja. Septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za 45 centov na 84,54 dolarja.

Cene za obe vrsti nafte so se v petek ustalile na najvišjih ravneh od aprila in porasle že peti teden zapored. Navzgor so jih namreč v zadnjem času potiskali zaostrovanje oskrbe z nafto po vsem svetu in pričakovanja o koncu zviševanja obrestnih mer v ZDA. Obe vrsti nafte sta na dobri poti, da julij končata z največjimi mesečnimi dobički od januarja 2022.

Analitiki pričakujejo, da bo Savdska Arabija prostovoljno zmanjšanje črpanja nafte za en milijon sodov na dan podaljšala še za en mesec, vključno s septembrom. Oktobra naj bi nato obseg zmanjšanja prepolovila.

Julija se je sod nafte podražil za približno deset dolarjev in je zdaj dražji kot na začetku leta.

Ne spreglejte