Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

Miodrag Kostić Deželna banka Slovenije Banka Slovenije Gorenjska banka AIK Banka

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 4.11

6 let, 4 mesece

Banka slovenskih kmetov tarča srbskega tajkuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Miodrag Kostić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po nakupu Grand hotela Kempinski, deleža v letališču Portorož in petine Gorenjske banke se največji srbski tajkun Miodrag Kostić zdaj zanima tudi za Deželno banko Slovenije (DBS), ključni finančni steber slovenskega kmetijstva in podeželja.

Po naših informacijah je srbska AIK Banka, ki je v lasti Kostića, pred dnevi oddala zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v DBS, ki ga prodaja Kapitalska zadruga. Ta je v lasti kmetijskih zadrug, obvladuje pa jo vplivni Peter Vriskše vedno prvi mož Zadružne zveze in predsednik nadzornega sveta DBS

AIK Banka je ponudbo oddala že po izteku roka. Zakaj tako pozno, uradno ni znano. Prav tako ne, kolikšna je cena, ki jo ponuja Kostić. 

Iz AIK Banke so nam v petek sporočili le, da zadeve ne komentirajo. 

Šestega decembra, devet dni po objavi članka, so nam iz AIK Banke sporočili, da "AIK Banka ni oddala zavezujoče ponudbe za nakup večinskega deleža v banki DBS, ki ga prodaja Kapitalska zadruga".

Preberite še:

Po hrvaškem tajkunu bo v Sloveniji kraljeval srbski

Kaj dela guverner Jazbec, ko se potaplja največji lastnik banke zadružnikov in kmetov?


Zakaj Kostića zanima še DBS?

Naskok AIK Banke na DBS bi lahko bil videti kot veliko presenečenje – a le na prvi pogled. 

Res je, da je od slovenskih bank Kostića do zdaj vsaj uradno zanimala le Gorenjska banka, v katero je AIK Banka lastniško vstopila lani. V začetku leta je nato dobila zeleno luč Banke Slovenije za prevzem večinskega deleža, a se je soglasje vmes že izteklo. Zanj naj bi v zadnjih mesecih pri Banki Slovenije intenzivno lobirala tudi srbska centralna banka na čelu z guvernerko Jorgovanko Tabaković.

DBS | Foto: STA , Foto: STA , Kdaj bo Banka Slovenije, ki jo vodi guverner Boštjan Jazbec, ponovno odločala o soglasju, ni znano. Kot smo že poročali, AIK Banka za delnico Gorenjske banke ponuja 280 evrov.

Toda v MK Group, krovni Kostićevi srbski družbi, so za Siol.net že januarja na vprašanje, kakšne načrte imajo v Sloveniji, odgovorili, da "je del naše razvojne strategije širitev poslovanja v vseh poslovnih segmentih, v katerih deluje skupina", torej v kmetijstvu, bančništvu in turizmu

"Konkretne investicijske odločitve bodo odvisne od poslovnih priložnosti," so takrat dodali v MK Group.

760 milijonov depozitov kmetov in drugih … 

Če želi torej Kostić z nakupom Gorenjske banke dobiti v roke banko z območja EU, ki jo bo lahko preusmeril v financiranje svojih turističnih načrtov v Črni gori, so v ozadju zanimanja za DBS zelo verjetno drugi načrti. 

Ne gre prezreti, da je DBS, ki ima tretjo največjo poslovno mrežo v Sloveniji, eden od finančnih stebrov domačega kmetijstva in podeželja:

  • Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije
 | Foto: Bor Slana Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije Foto: Bor Slana V tej banki imajo gospodinjstva, zadruge, kmetje, agroživilska podjetja in drugi za več kot 760 milijonov evrov depozitov in drugih vlog. 
  • DBS je tudi pomemben financer kmetov in podjetij, ki delujejo v kmetijsko-predelovalni dejavnosti. Po zadnjih podatkih imajo za 600 milijonov evrov vseh danih posojil. 

Zdaj je banka, naprodaj zaradi finančnih težav Kapitalske zadruge, ki ni zmožna poplačati devetih milijonov evrov posojila pri banki BKS, tarča tajkuna, ki obvladuje zajeten del srbskega kmetijstva in z njim povezane industrije. 

… bi prevzel največji srbski kmetijski tajkun

MK Group je s 116 milijoni evrov prihodkov, ki jih je v prvih sedmih mesecih leta ustvaril s prodajo v tujino, največji srbski izvoznik v prehransko-predelovalnem sektorju. Največ je k temu pripomogel izvoz žit: koruze, pšenice, sončnic in soje. 

Skupina ima v lasti več kot 60 tisoč hektarjev zemljišč. Kostićeva družba Sunoko, ki jo je v začetku leta želel prodati Avstrijcem, a se s poslom zatika zaradi zadržkov regulatorja trga, je največji srbski proizvajalec sladkorja. 

Miodrag Kostić | Foto: Maruša Rožič Foto: Maruša Rožič

Kostić poslovanje MK Group in Sunoka financira tudi s posojili, najetimi pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), ki je bila še do začetka leta solastnika ciprskega podjetja Agri Europe, krovnega podjetja v Kostićevi poslovni mreži. 

Njegovo drugo podjetje Carnex je vodilni proizvajalec mesa in mesnih izdelkov. Kostić tako v posameznih kmetijskih segmentih obvladuje praktično celotno prehransko verigo. V lasti ima tudi mesnopredelovalne farme z več kot sto tisoč prašiči. 

Je "srbski Todorić" (pre)tvegan lastnik za DBS?

Če bo Kostić s pretvorbo terjatev, ki jih je odkupil do prejšnjega meseca, postal tudi dejanski lastnik Mercator-S, srbskega podjetja iz skupine Mercator, bo obvladoval tudi prodajne police za te izdelke in postal nekakšna srbska različica Ivice Todorića, lastnika in nekdanjega predsednika uprave hrvaškega Agrokorja. Več o tem pišemo v okvirju.

Za zdaj ni mogoče vedeti, kakšno vlogo bi Kostić v svojem kmetijskem imperiju namenil DBS. A zagotovo gre za lastnika, ki bi se lahko iz različnih razlogov izkazal za tveganega. Kostićeva AIK banka, ki jo je uradno prevzel leta 2015, namreč že financira nekatere njegove naložbe. 

Kostićevi nakupovalni pohodi po državah nekdanje Jugoslavije vedno znova sprožajo tudi ugibanja o izvoru denarja za te posle

Samo v zadnjih mesecih je tako Kostić kupil tudi hotel Kempinski v Savudriji. Po poročanju nekaterih srbskih medijev se poteguje tudi za termalni center v Vojvodini, ki naj bi ga kupoval v partnerstvu z nekdanjo teniško igralko Ano Ivanović.

Kaj še zanima Kostića?

Pred dnevi so srbski mediji poročali tudi o Kostićevem interesu za nakup Victorie Group, ene največjih kmetijsko-predelovalnih skupin v Srbiji, ki letno izvozi za skoraj 180 milijonov evrov proizvodov iz sončnic, oljne repice in soje v več kot 50 držav. 

Miodrag Kostić. | Foto: STA , Foto: STA , Iz MK Group so pozneje sporočili, da gre za nepreverjene informacije. "V primeru novih prevzemov bomo javnost, tako kot do zdaj, pravočasno obvestili," so se odzvali. 

Victoria Group je sicer močno zadolžena skupina, ki ima skupaj za več kot 275 milijonov evrov obveznosti. Njena sanacija očitno zanima tudi nekatere igralce, na katere je Kostić naletel že v Sloveniji. 

Ponudbo za nakup Victorie Group naj bi namreč oddal ameriški finančni sklad York Capital Management, ki mu pri tem pomaga ciprsko podjetje Elements Capital Partners. 

York je eden od največjih delničarjev Save, največje lastnice Gorenjske banke. Je tudi lastnik terjatev do skupine DZS in Terme Čatež, ki so zaradi naložbe v Marino Portorož zanimale tudi Kostića. 

Soros, Vučić, Kostić in Slovenija

Že oktobra smo na Siol.net razkrili, da je Kostić od avstrijskih, italijanskih in drugih bank skupaj odkupil za 28 milijonov evrov terjatev do družbe Mercator-S.

V istem času se je za nakup terjatev do matičnega Mercatorja začel zanimati sklad Quantum, ki ga upravlja vlagatelj in milijarder George Soros. Ta je nato oko vrgel tudi na Gorenjsko banko. 

George Soros | Foto: Reuters George Soros Foto: Reuters V začetku tedna je Srbijo obiskal Alex Soros, sin Georgea Sorosa, ki se je srečal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Uradno sta govorila o evropski prihodnosti Srbije in njeni odprtosti za tuje naložbe. 

A dejstvo, da je Sorosov sklad na najmanj dveh frontah trčil ob poslovne interese Miodraga Kostića, ki ima z Vučićem dokaj tesne povezave (AIK Banka je financerka njegove Srbske napredne stranke), odpira špekulacije, o čem vse sta Soros mlajši in srbski predsednik še govorila na sestanku. 

Omenimo še, da se je Vučić konec septembra srečal tudi z Georgeem Sorosom, ki ga nacionalistični krogi v Srbiji pogosto označujejo kot glavnega pobudnika protestov proti aktualni srbski oblasti.

Ne spreglejte