Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

5

Natisni članek

Peter Vrisk

Torek, 21. 11. 2017, 13.19

6 let, 4 mesece

Kmečki punt ni uspel: Peter Vrisk dobil zaupnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

5

Peter Vrisk | Foto STA

Foto: STA

Zadruge naj bi na današnjem izrednem občnem odboru zadružne zveze izrekle zaupnico dolgoletnemu predsedniku Petru Vrisku.

Za nezaupnico Vrisku je po naših informacijah glasovala manj kot tretjina vseh članic zveze. 

"Od 64 zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije, jih je 44 članic podprlo Petra Vriska, predsednika upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, 20 zadrug pa je glasovalo za njegov odpoklic," so pojasnili v Zadružni zvezi.

Članice zveze so podprle tudi Ivana Kureta, predsednika nadzornega odbora Zadružne zveze Slovenije. Za njegov odpoklic je glasovalo 13 zadrug.

"Proti kavbojskemu delovanju"

Pred današnjim tajnim glasovanjem sicer zadružniki niso znali napovedati, ali bo Vrisk dobil podporo ali ne. Toda hkrati so opozorili, da se je v preteklosti že zgodilo, da je sprva kazalo na zmago njegovih nasprotnikov, na koncu pa je Vrisk zbral potrebno večino.

Pomenljive so bile tudi včerajšnje izjave Marjana Colje, prvega moža družbe Vinakras, ki je znan tudi kot prvi borec za zaščito terana. 

Po njegovem bi bilo treba težave rešiti za zaprtimi vrati, ne pa z obračunavanjem v javnosti. "Sem proti takšnemu kavbojskemu načinu delovanja. Izglasujemo nezaupnico in izvedimo volitve," je za Siol.net pojasnil Colja.

Več o ozadju današnjega dogajanja -> Bo danes uspel kmečki punt?

Pričakovati je bilo, da bo Vrisk po današnji zmagi še utrdil svojo oblast v Zadružni zvezi in se znebil največjih nasprotnikov.

Toda zadružniki niso izglasovali odpoklica treh članov upravnega odbora, in sicer  Ivana Dreva (KZ Šaleška dolina), Boruta Florjančiča (KZ Sevnica) in Slavka Rabiča (KGZ Sava). Vsi trije so predstavniki osmih kmetijskih zadrug, ki zahtevajo odločanje o Vriskovi zaupnici.

Nasprotniki mu očitajo slabo vodenje, nevarnost izgube banke DBS, njeno reševanje z denarjem zadrug ter visoka izplačila in nepotizem.

Banka Slovenije gleda stran

Pri dogajanju ne gre spregledati ravnanja Banke Slovenije pod vodstvom guvernerja Boštjana Jazbeca, kjer so zelo prizanesljivi do lastnika DBS - Kapitalske zadruge, ki jo obvladuje Zadružna zveza.

DBS je ena od manjših bank na našem trgu, vendar se ponaša s tretjo največjo poslovno mrežo v državi, ki šteje več kot 80 poslovalnic. Po osamosvojitvi je postala finančni steber kmetijstva in podeželja.

Boštjan Jazbec, Banka Slovenije | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Medtem ko centralna banka od lastnikov bank zahteva izstop iz lastništva, je finančne težave Kapitalske zadruge in njena skorajšnja insolventnost očitno ne moti. Tako ni znano, ali so morda začeli postopke odvzema dovoljenja za kvalificirani delež v DBS.

Kot smo poročali, so delnice DBS zastavljene kot zavarovanje posojila pri BKS banki. Če jih Zadružna zveza najpozneje do marca prihodnje leto ne bo prodala ali kje drugje našla denar za njegovo poplačilo, bi se lahko večinski paket delnic DBS znašel na dražbi.

Ne gre tudi mimo dejstva, da v nadzornem svetu DBS sedijo predstavniki zadrug, ki nimajo veliko izkušenj z bančništvom in so mnogo bolj podkovani v kmetijstvu.

Ne spreglejte