SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banka Slovenije zvišala napoved gospodarske rasti na 6,7 odstotka #video

0,04

termometer

Banka Slovenije Sloveniji za letos napoveduje gospodarsko rast v višini 6,7 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke višje, kot je predvidevala junija. Za prihodnje leto je napoved rasti znižala s 4,8 na 4,0 odstotka, za leto 2023 pa jo je povišala s 3,1 na 3,3 odstotka.

"Makroekonomske napovedi tako za Slovenijo kot za evroobmočje ostajajo ugodne. Gospodarsko okrevanje v letošnjem letu je bilo močnejše in hitrejše, kot smo načrtovali junija. Gospodarska aktivnost v Sloveniji je že presegla raven izpred pandemije. Okrevanje je široko osnovano, zelo ugodne ostajajo tudi razmere na trgu dela," je danes v predstavitvi napovedi v Ljubljani dejala viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer.

Banka Slovenije za letos pričakuje 6,7-odstotno rast, prihodnje leto pa 4,0-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Podpirali jo bosta tako domača poraba kot izvozna aktivnost podjetij, je dejala Žumerjeva.

posel, gospodarstvo, finance Posel danes Slovenija s petodstotno gospodarsko rastjo, inflacija v nebo

Povišane cene življenjskih potrebščin

Rast cen življenjskih potrebščin bo po pričakovanjih centralne banke proti koncu letošnjega leta in začetku prihodnjega ostala povišana, nato pa naj bi se med letom umirjala. V povprečju naj bi leta 2022 znašala 3,8 odstotka. V letih zatem naj bi se gibala blizu srednjeročnega cilja, pri dveh odstotkih.

Napovedi sicer spremljajo izrazita tveganja, povezana predvsem z morebitnimi ponovnimi zaostritvami epidemioloških razmer, neskladji na trgu dela in trgu surovin, predvsem energentov, in pogoji v dobavnih verigah, pravi Banka Slovenije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin