Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Natisni članek

bogastvo denar naložba

Torek, 13. 6. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Azija in Pacifik bosta še letos bogatejša od zahodne Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

denar evro | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V primerjavi z letom 2015 sta stopnjo rasti lani najbolj povečala Bližnji vzhod in Afrika, bogastvo offshore je rastlo počasneje kot bogastvo onshore, najhitreje pa bo tudi v prihodnjih letih bogatela regija Azija-Pacifik, in sicer ne na račun starega bogastva, ampak novih priložnosti, kaže poročilo svetovalnega podjetja Boston Consulting Group.

Stopnja rasti svetovnega zasebnega premoženja se je s 4,4 odstotka leta 2015 lani dvignila na 5,3 odstotka, vrednost svetovnega zasebnega premoženja pa se je povzpela na 148,5 bilijona evrov. Povečanje sta povzročila predvsem večja gospodarska rast in boljše delovanje kapitalskih trgov v primerjavi z letom prej. Do leta 2021 naj bi se rast povečala na šest odstotkov, napovedujejo snovalci poročila iz podjetja Boston Consulting Group (BCG), vodilnega na svetu na področju svetovanja o poslovnih strategijah.

Najhitreje rasteta Azija in Pacifik, najpočasneje zahodna Evropa

Najhitreje je tudi letos rastla azijsko-pacifiška regija, ki je dosegla 9,5-odstotno rast. Nasprotno je bila rast zahodne Evrope najbolj skromna, 3,2-odstotna, predvsem zaradi negotovosti, povezane z brexitom, ugotavljajo raziskovalci.

Bogastvo vzhodne Evrope, kamor so uvrstili tudi Slovenijo, je lani zrastlo za 4,7 odstotka, kar je bistveno manj kot leto prej, ko je stopnja rasti v tej regiji znašala 7,2 odstotka.

Napovedujejo, da bo konec leta 2017 zasebno bogastvo v azijsko-pacifiški regiji preseglo bogastvo zahodne Evrope, leta 2019 pa bo zasebno bogastvo Azije, Pacifika in Japonske preseglo zasebno bogastvo ZDA.

Lani se je rast naložb v davčnih oazah zmanjšala. | Foto: Thinkstock Lani se je rast naložb v davčnih oazah zmanjšala. Foto: Thinkstock Naložbe offshore lani manj privlačne

Rast bogastva offshore (zunaj države izvora) se je lani upočasnila (znašala je 3,7 odstotka), presegla jo je rast bogastva onshore (5,4 odstotka).

Švica pri tem ostaja največje središče bogastva offshore, tja se ga seli kar 24 odstotkov, napovedujejo pa, da se bo ta delež zmanjšal, saj hitro rasteta zlasti Hongkong in Singapur. V BCG pričakujejo, da bodo naložbe offshore kljub letošnjemu zmanjšanju ostale gonilni element rasti.

Več dolgoročnih naložb

Poročilo kaže, da se je v letu 2016 trend v primerjavi s prejšnjimi leti obrnil, saj so se vlagatelji od ohranjanja dobičkonosnosti in vrednosti premoženja preusmerili k dolgoročnejšim ciljem, iščejo bolj neposredne, produktivne naložbe.

Pisci poročila upravljavcem premoženja za ohranjanje konkurenčnosti svetujejo, da sledijo digitalni transformaciji, se poskušajo čim bolj približati različnim profilom svojih strank in njihovim željam ter jim ponudijo celovito izkušnjo.

 

Ne spreglejte