Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
17.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

avtomobilska industrija industrija

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 17.15

7 let, 2 meseca

Avtomobilski dobavitelji samozavestni glede prihodnosti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prihodnost slovenske avtomobilske industrije je zelo pozitivna, ker smo zelo inovativni, je dejal Iztok Seljak iz Hidrie.

V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot sto podjetij z več kot 600 kooperanti. Panoga ustvari 3,5 milijarde evrov letnih prihodkov, ima 25 tisoč zaposlenih, prispeva deset odstotkov k BDP in ustvari petino celotnega slovenskega blagovnega izvoza. "Če se na pravi način lotimo v naslednjih petih letih, lahko te številke podvojimo," je na okrogli mizi, ki so jo pripravili v okviru konference Slovenskega avtomobilskega grozda v Ljubljani, dejal Seljak.

Slovenska avtomobilska industrija se lahko pohvali tudi z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ta se giblje med 40 tisoč in 50 tisoč evri. Njen pomen je zaznala tudi vlada, je ugotovil Seljak: "Drugačen pristop vlade do avtomobilske industrije nakazuje, da se zavedamo, da imamo v rokah nebrušen dragulj."

Minister Stepišnik je predstavil slovensko industrijsko politiko Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je predstavil slovensko industrijsko politiko, ki jo je vlada sprejela letos. Na njeni podlagi na ministrstvu pripravljajo akcijski načrt za konkurenčnost slovenske avtomobilske industrije, ki ga bo prav tako v kratkem potrdila vlada. "Pričakujemo, da bo akcijski načrt podkrepljen s finančnimi sredstvi," je dejal direktor Slovenskega avtomobilskega grozda Dušan Bušen.

Velik del akcijskega načrta je namenjen mobilnosti, o kateri je Bojan Žlender z ministrstva za infrastrukturo in prostor dejal, da je ena naših največjih dragocenosti: tisti trenutek, ko nismo več mobilni, izgubimo vse, kar smo v 19. in 20. stoletju pridobili, je opozoril. Tega se pogosto ne zavedamo, res pa s seboj nosi negativne zgodbe, na primer glede varnosti ali obremenitev okolja.

Rešitev je trajnostna mobilnost, ki upošteva zahteve okolja in varnosti in bo prinesla zeleni preboj, je predlagal. Ob tem si je zaželel, da bi lahko rekli: imamo infrastrukturo, ki električnemu avtomobilu omogoča nemoteno pot po Sloveniji. "Slovenija ima ta potencial," je zagotovil, a dodal, da je treba narediti tehnološki preboj, da mobilnost preskoči v tehnologije, ki bodo do okolja prijazne. In te cilje vsebuje akcijski program.

Žlender: Mobilnost z avtomobilom bo še dolgo ostala del slovenskega vsakdana Zaradi velikega števila razdrobljenih naselij bo mobilnost z avtomobilom še dolgo ostala del slovenskega vsakdana, je dejal Žlender. A danes ljudem v Sloveniji ponujati električen avtomobil, ne da bi odgovorili na številna vprašanja, recimo glede polnjenja, ni mogoče – to je le za najbolj navdušene, okoljsko osveščene in finančno podprte, je menil.

Trajnostna mobilnost prihaja, se je strinjal Seljak. Pri tem se slovenskim dobaviteljem kot ena od velikih priložnosti ponujajo hibridni pogoni prihodnosti. V Sloveniji imamo veliko možnost, da se vključimo v ta segment, je dejal in dodal: "Imamo vse geografske in druge pogoje, da do leta 2020 postanemo vodilni v električni mobilnosti v Evropi in na svetu. To je odvisno le od nas."

V pripravi je tudi nov program evropske avtomobilske industrije, ki ga je predstavil Jean-Marc Gales iz evropskega združenja dobaviteljev avtomobilski industriji CLEPA. Tudi v EU so težave z dolgotrajnimi administrativnimi postopki, je povedal in menil, da pogosto ni težava pomanjkanje denarja, temveč kako priti do njega.

Strinjali so se, da je treba več pozornosti posvetiti razvoju kadrov Gales je pozval k programom povezovanja izobraževalnih programov in gospodarstva. Tudi preostali udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je treba več pozornosti posvetiti razvoju kadrov. Kot ena od možnosti se ponuja oblikovanje ciljnih programov za izbrana podjetja, čemur se npr. posvečajo na ljubljanski fakulteti za strojništvo.

Z okroglo mizo se je končala današnja redna letna konferenca Slovenskega avtomobilskega grozda, katere udeleženci so se seznanili z najnovejšimi trendi in izzivi, ki so pred slovensko in svetovno avtomobilsko industrijo. Dopoldne je udeležence pozdravila predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je o slovenski avtomobilski industriji dejala, da ima visoko tehnološko proizvodnjo, kakovost in cenovno učinkovitost.

Ne spreglejte