Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Portorož turisti obala turizem

Nedelja, 27. 8. 2017, 18.45

6 let, 6 mesecev

Avstrijci na slovenski obali na široko odpirajo denarnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Tuji turist v povprečju pri nas zapravi sto evrov na dan, a bi zapravil še več, kaže statistika, če bi imeli boljšo ponudbo športnih in kulturnih prireditev, možnost nakupovanja dražjih izdelkov, pestrejše nočno življenje in zabavo. Porast tujcev letos opažajo tudi na naši obali, zaznali so tako večje število obiskov kot prenočitev. Z bilancami se bodo ubadali po sezoni, pravijo, a že ocenjujejo, da so ob obisku poskočili tudi prihodki. Več v prispevku novinarja Planet TV Marka Gregorca.

Novinar: Marko Gregorc, Video: Planet TV

Če slovenski turisti po oceni evropskega statističnega urada na dopustu zapravijo 212,5 evra, Avstrijci na počitnicah zapravijo skoraj trikrat več. Za dopust v povprečju porabijo 610 evrov na osebo.

"Pri nas so Avstrijci številka ena med tujci in prav ta segment ima pri nas letos 25-odstotno rast, kar je za nas zelo spodbudno," razlaga Igor Novel iz Turističnega združenja Portorož.


Ljubljanskim hotelirjem se smeji, turistične agencije pa v težavah 


Desetodstotna rast prihodkov

Hotelirji opažajo, da se sezona ob slovenski obali podaljšuje. | Foto: Hotelirji opažajo, da se sezona ob slovenski obali podaljšuje. V Piranu in Portorožu so imeli julija in na začetku avgusta dvoodstotno rast prenočitev v hotelih v primerjavi z lanskim letom. Ocenjena rast prihodkov je kar desetodstotna.

Ker so v poletnih mesecih že leta polni, hotelirji višje prihodke iščejo na različne načine.

"Predvsem v smislu storitev, ki jih ponujamo in so zanimive za strukturo gostov, ki prihaja k nam," pravi Dagmar Pečovnik iz hotela Piran.

Sezona se vsako leto podaljšuje

A še bolj kot s poletno sezono so v Piranu in Portorožu zadovoljni z rezultati, ki so jih dosegli zunaj sezone. Glede na rezervacije se jim obetata tudi rekordna september in oktober.

parkiranje obala | Foto: Google Zemljevidi Foto: Google Zemljevidi "Zdi se, da se vsako leto sezona začne kakšen teden prej in kakšen teden kasneje konča," dodaja Pečovnikova.

S turistično sezono so več kot zadovoljni tudi v Izoli, kjer imajo sedemodstotno rast prenočitev, kar dvajset odstotkov več je tujih gostov.

V Izoli so še bolj kot nad rekordno sezono navdušeni nad rastjo prenočitev zunaj sezone.

Za tri odstotke so porasle prenočitve v hotelih, za deset odstotkov pri zasebnih sobodajalcih, za kar 42 odstotkov pa v hostlih in tako imenovanih guest housih.

Nezadovoljni ostajajo le gostinci. Obisk lokalov ni slab, a jim absurdni občinski odlok omogoča odprtost samo do desetih zvečer.

Ne spreglejte